Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρόταση του Χάνες Σβόμποντα προς τη ΔΗΜ.ΑΡ.: "Ελάτε στην ευρωσοσιαλιστική ομάδα μόνοι σας ή... μαζί με το ΠΑΣΟΚ"

«Ανοικτή είναι η πόρτα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη ΔΗΜ.ΑΡ.», δήλωσε χθες ο Αυστριακός σοσιαλφιλελεύθερος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα.

Βρυξέλλες

«Ανοικτή είναι η πόρτα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη ΔΗΜ.ΑΡ.», δήλωσε χθες ο Αυστριακός σοσιαλφιλελεύθερος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα.

Ο κ. Σβόμποντα, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, τόνισε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ευπρόσδεκτη στη Σοσιαλιστική Ομάδα αν και ο ίδιος θα προτιμούσε η προσεχής, ενδεχόμενη ένταξή της να συνδυαστεί με την προεκλογική συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, χωρίς, όμως, αυτή η συνεργασία να συνιστά όρο και προϋπόθεση για την ένταξή της στη Σοσιαλιστική Ομάδα. Ο ίδιος υποστήριξε πως μια εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. στις ευρωεκλογές θα διευκόλυνε πολύ τη συνεργασία των δύο κομμάτων εν όψει των εθνικών βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Σοσιαλιστικής Ομάδας, έχουν ήδη γίνει επανειλημμένα επαφές και διαβουλεύσεις με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και λειτουργεί δίαυλος επικοινωνίας με στόχο την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας συνεργασίας των δύο κομμάτων υπό τις ευλογίες της Σοσιαλιστικής Ομάδας, πριν από τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι σύμφωνο το ΠΑΣΟΚ στην ένταξη της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Χ. Σβόμποντα άδειασε ελαφρώς την ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, εξηγώντας ότι την απόφαση για την ένταξη ενός νέου κόμματος στη Σοσιαλιστική Ομάδα τη λαμβάνουν τα όλα τα κόμματα - μέλη της.

Ο Χ. Σβόμποντα επέκρινε τις πράξεις και τον ρόλο της τρόικας τονίζοντας ότι, με την πολιτική που αυτή ακολουθεί στις μνημονιακές χώρες, οδηγεί στην καταστροφή του κοινωνικού τους ιστού. Παραδέχθηκε πάντως ότι πρέπει σε αυτές τις χώρες να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις (αποφεύγοντας να κατονομάσει ποιες ακριβώς), αλλά αυτές θα πρέπει να αποφασιστούν ύστερα από διαβουλεύσεις και σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις που υποστηρίζει για την κατάργηση του Μνημονίου και το «πάγωμα» της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, ο ίδιος είπε ότι συνήθως οι πολιτικοί άλλα λένε πριν και άλλα μετά τις εκλογές. Προειδοποίησε πάντως ο Χ. Σβόμποντα πως, αν και υπάρχουν πάντα περιθώρια διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους της, μια μονομερής καταγγελία του Μνημονίου, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα.

Ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η συζήτηση για την οποία θ' αρχίσει τον προσεχή Απρίλιο, ο Χ. Σβόμποντα απέκλεισε χθες το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, διότι, όπως υπογράμμισε, αυτό είναι κάτι που δεν θα το αποδεχόταν η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Αντίθετα, θεωρεί πιο εφικτή μια απόφαση που θα επιμηκύνει τον χρόνο της αποπληρωμής του μαζί με την παράλληλη μείωση των επιτοκίων με στόχο να μην είναι μεγάλο το βάρος από την αποπληρωμή του που θα έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις