Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αξιωματούχος Κομισιόν: Μόνο με αναδιάρθρωση των ΕΑΣ η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ.

Από αναστολή σε αναστολή και από εκβιασμό σε εκβιασμό το πάει η τρόικα, που απαιτεί, τώρα, να πετύχει πρώτα συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των κρατικών ΕΑΣ

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Από αναστολή σε αναστολή και από εκβιασμό σε εκβιασμό το πάει η τρόικα, που απαιτεί, τώρα, να πετύχει πρώτα συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των κρατικών ΕΑΣ και μόνο στη συνέχεια να αποδεσμεύσει το υπόλοιπο της δόσης του περασμένου Ιουλίου, ύψους ενός δισ. ευρώ.

Στην παραπάνω προϋπόθεση αναφέρθηκε, χθες, στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης κάνοντας και την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει σ' αυτό το, ανοικτό ακόμη, ζήτημα και θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το Eurogroup της Δευτέρας θα συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις, τις σχετικές με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης.

Όπως γνωρίζετε, είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, η τρόικα δεν βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα, αλλά, κάποια στιγμή, κατά τη γνώμη μου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οι επικεφαλής της θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν εκ του σύνεγγυς τις διαβουλεύσεις τους με τις ελληνικές Αρχές.

Ως προς τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και την απόφαση που πάρθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος αξιωματούχος επικέντρωσε τις διαφωνίες σε ένα και μόνο θέμα, στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, εξηγώντας πως, μόλις οι ελληνικές Αρχές επιβεβαιώσουν πως εκπληρώθηκε η δέσμευση που είχαν αναλάβει, τότε θα είναι κι αυτοί σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, για την εκταμίευση αυτής της δόσης δεν χρειάζεται νέα απόφαση του Eurogroup. Απλώς η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) θα πρέπει να διαπιστώσει πως η Ελλάδα έχει τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα και να εισηγηθεί στο EFSF την αποδέσμευση του σχετικού ποσού.

Τέλος, σχετικά με την τρέχουσα, τέταρτη αξιολόγηση ο ίδιος αξιωματούχος δεν θέλησε να επεκταθεί επί της ουσίας, λέγοντας μόνον ότι το θέμα θα το συζητήσει το Eurogroup και παραδέχθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα τη δημοσιονομικής κατάστασης (πλεόνασμα, έλλειμμα κ.λπ.), καθώς και ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε τον τρόπο που θα επιλεγεί για να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, αλλά ούτε και τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ωμοί και αναίσχυντοι

Από προχθές, ολόκληρο το σύστημα της Ν.Δ. που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση Novartis περιφέρεται έξαλλο στα ΜΜΕ. Απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα με ισόβια, κραυγάζει για έσχατες προδοσίες και ισόβια και εξαπολύει ύβρεις και απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις