Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκτός ελέγχου η ανεργία στην Ελλάδα

ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Σε δυσθεώρητα ύψη, σταθερή και αμετάβλητη, παραμένει η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα παρέμεινε στο ύψος του 27,3% του ενεργού πληθυσμού της...

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Σε δυσθεώρητα ύψη, σταθερή και αμετάβλητη, παραμένει η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα παρέμεινε στο ύψος του 27,3% του ενεργού πληθυσμού της τον περασμένο Αύγουστο, ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με αυτό του προηγούμενου μήνα, του Ιουλίου, αλλά κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2012, που ήταν στο 25,5%.

Η Ισπανία έρχεται δεύτερη στην κατάταξη μετά τη χώρα μας, με ποσοστό ανεργίας 26,7%, και ακολουθούν η Ουγγαρία με 17,6% και η Κύπρος με 17%, από 13,2% που είχε τον Οκτώβριο του 2012. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Αυστρία (4,8%), η Γερμανία (5,2%) και το Λουξεμβούργο (5,9%). Η Ευρωζώνη εμφάνισε τον Οκτώβριο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 12,1%, ελαφρώς μικρότερο από το περσινό, που ήταν 12,2%.

Τραγική είναι η πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των γυναικών, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 31,4% και των νέων κάτω των 25 ετών, με 58%, ποσοστά που έχουν αυξηθεί έκτοτε πολύ περισσότερο.

Η Ευρωζώνη μετράει τον Οκτώβριο 61.000 λιγότερους άνεργους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανεμική μείωση, που όμως εμφανίζεται για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011.

Βρυξέλλες: «Ιδιαίτερα ανησυχητική» η κατάσταση

Την κατάσταση, πάντως, τη χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα ανησυχητική» οικονομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, διότι τα επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη επηρεάζουν άμεσα τον ρυθμό του πληθωρισμού, που κινείται πολύ χαμηλότερα (σ.σ.: από 0,7% αυξήθηκε στο 0,9%) από το επίπεδο που έχει ορίσει ως ικανοποιητικό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σ.σ.: γύρω στο 2%).

Ο φόβος ενός υφεσιακού αποπληθωρισμού απειλεί πάντα την Ευρωζώνη, και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Ακόμη και αυτή η μικρή αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,2% τον Νοέμβριο οφείλεται, λένε οι ίδιοι κύκλοι, στην αναδιάταξη των τιμών έναν χρόνο νωρίτερα και δεν πρόκειται για μια πρόσφατη εξέλιξη. Πιστεύεται δε ότι αυτό το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, που δείχνει την έλλειψη ικανοποιητικής οικονομικής δραστηριότητας, θα συνεχίσει για όσο καιρό το ευρώ συνεχίζει να ανατιμάται απέναντι στο δολάριο, το γιεν και το ελβετικό φράγκο.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο