Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΔΟΠ / H διεκδίκηση μιας νέας Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΔΟΠ / H διεκδίκηση μιας νέας Ευρώπης

Οι καταβολές της ευρωπαϊκής ιδέας και η διεκδίκηση μιας νέας Ευρώπης συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και της Πρωτοβουλίας Καποδίστριας - Σπινέλι - Ευρώπη. Εκ μέρους του ΠΑΔΟΠ, μίλησαν ο πρόεδρος Π. Τριγάζης και εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ο Αλ. Κράους. Τη συζήτηση συντόνιζε η Μ. Σωτηροπούλου.

Τα ιστορικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ιδέας από τον Σεν Σιμόν και τον Ουγκό μέχρι τον Καποδίστρια και τον Σπινέλι κατέθεσε η Μ. Μενεγάκη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο Γ. Γούναρης, δικηγόρος και συγγραφέας, ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση στην Ε.Ε.

Η τέως ευρωβουλευτής Μ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στις σύγχρονες εξελίξεις με τη διάλυση των θεσμών της Ε.Ε. μέσα από την επιβολή των τραπεζών, με την πολιτική επιστήμων Μ. Πολυχρονάκη να αναφέρεται στις μελέτες που ήδη έγιναν στην Ε.Ε. για τα φαινόμενα του ρατσισμού και την αδυναμία της να προωθήσει μεταναστευτική πολιτική.

«Στη σημερινή Ευρώπη με την πρωτοφανή ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, και τα Μνημόνια, πληθαίνουν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, οι επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες, αυξάνει ο φασισμός, απαξιώνονται οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις και στο πλαίσιο του εθνικού κράτους κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι εθνικιστές και οι ευρωσκεπτικιστές», σημείωσε η κ. Πολυχρονάκη και πρόσθεσε: «Οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αλλαγή της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει να επεξεργαστούν προγράμματα και προτάσεις απ' τα οποία να διαφαίνεται το όφελος των κοινωνικών ομάδων και να διασφαλίσουν την αξιοπιστία τους με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών».

Παράλληλα, διαβάστηκε μήνυμα του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Τζουλιέττο Κιέζα, προέδρου της κίνησης "Alternativa". "Το 'Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο', που για χρόνια εθεωρείτο η καρδιά του σύγχρονου πολιτισμού, κατεδαφίζεται τώρα σκόπιμα από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση ακραίων πολιτικών λιτότητας. Τώρα είναι η ώρα να αντιστραφεί η κατάσταση αυτή. Και αυτό απαιτεί την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ικανών να φέρουν αποτελέσματα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παρεμβάσεις έγιναν από τους Ν. Χασιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Ε.Ε. με ελπίδα, Χρ. Σαββάκη, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, Ελ. Καρασαβίδου, η οποία μίλησε για τις καταστροφικές μεταβολές στην Παιδεία, Κ. Γιαννούρη, δικηγόρο, ο οποίος αναρωτήθηκε για το μέλλον της Ε.Ε., και τον κ. Σεβερλή, οικονομολόγο, ο οποίος αναφέρθηκε με ελπίδα για τις προοπτικές της.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν ο Ν. Μαριάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Χ. Χουσεΐν, αντιπρόσωπος την Κούρδων Ιράκ, ο Δημ. Μανώλης, πρόεδρος ομοσπονδίας Συλλόγων Ολυμπίας, και ο Ν. Τσιγουράκης, πρόεδρος συλλόγων επαρχίας Σαμαρίου Ρεθύμνου, ο οποίος και έκλεισε την εκδήλωση με δύο αυτοσχέδιες μαντινάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL