Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ερευνα του σουηδικού οργανισμού "Health Consumer Powerhouse" / Στην 25η θέση της Ευρώπης η Ελλάδα όσον αφορά τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερευνα του σουηδικού οργανισμού "Health Consumer Powerhouse" / Στην 25η θέση της Ευρώπης η Ελλάδα όσον αφορά τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει στη ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας. Οι επιδόσεις της έχουν τόσο πολύ χειροτερεύσει ώστε αυτή να έχει πέσει φέτος (2013) στην 25η θέση σε έναν κατάλογο 35 ευρωπαϊκών χωρών, από την 22η που κατείχε ένα χρόνο νωρίτερα (2012).

Αυτή είναι η διαπίστωση από την ετήσια έρευνα παρακολούθησης και σύγκρισης των συστημάτων δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης που δημοσίευσε χθες ο σουηδικός οργανισμός «Health Consumer Powerhouse» -HCP- που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκές χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε έναν συνδυασμό τεκμηριωμένων στοιχείων και απαντήσεων σε σχετικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν ασθενείς στην κάθε χώρα.

Οι Έλληνες ασθενείς είναι προφανώς θύματα των σκληρών μέτρων λιτότητας που τους έχουν επιβληθεί αφού οι επιδόσεις του συστήματος υγείας στην Ελλάδα έχουν σημειώσει σημαντική χειροτέρευση σε σχέση προς το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο πρόεδρος του HCP, Άρνε Μπιόρνμπεργκ.

Μπιόρνμπεργκ: Θα μπορούσαμε να περιμένουμε χειρότερες εξελίξεις

Πολλοί τομείς του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έχουν επηρεασθεί αρνητικά εξαιτίας της κρίσης, όπως η ενημέρωση των ασθενών και η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικών, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ιατρικές εξετάσεις και χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας ή εγχειρήσεων, τα μέτρια θεραπευτικά αποτελέσματα και το εύρος, καθώς και η διαθεσιμότητα των διαφόρων υγειονομικών υπηρεσιών. Κι αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του τις περικοπές δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη πιο κακές εξελίξεις, σχολίασε ο κ. Μπιόρνμπεργκ.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του HPC, έχει μειωθεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινούργια, αποτελεσματικότερα σκευάσματα, εξαιτίας του περιορισμού στη συνταγογράφηση φαρμάκων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα καταγράφει πολύ μεγάλη υποχώρηση στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία, που μειώθηκαν κατά 28% μέσα στην τριετία 2009-2011. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ένωσης που έχουν πληγεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που όλες τους εμφανίζουν μεν μείωση των δαπανών τους για την υγεία, που δεν ξεπερνά όμως το 10%.

Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η Ελλάδα, με πληθυσμό 11 εκατομμύριων κατοίκων, εμφάνισε το 2010 δαπάνες για φάρμακα ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ η Σουηδία, με 9,5 εκατ. κατοίκους, εμφάνισε την ίδια χρονιά δαπάνες ύψους 4 δισ. ευρώ. Αυτό τό ποσό για την Ελλάδα έχει μειωθεί κάθετα την τελευταία τριετία κι έτσι δεν συνιστά μέτρο σύγκρισης με τις φαρμακευτικές δαπάνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αντίθετα, πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι, παρά την κρίση, παρά τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, δεν μειώθηκαν συγκριτικά με τις άλλες χώρες που βρίσκονται κι αυτές σε κρίση η κατανάλωση / κατάχρηση αντιβιοτικών. Παράλληλα, η Ελλάδα είχε το 2012 περισσότερους γιατρούς και φαρμακοποιούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Με άριστα το 1.000, η Ελλάδα βαθμολογείται στον πίνακα κατάταξης για την ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης με 568 βαθμούς, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα -το 2012- είχε 612 βαθμούς. Στην κορυφή του πίνακα βρίσκεται η Ολλανδία με 870 βαθμούς και ακολουθούν η Ελβετία (851), η Ισλανδία (818), η Δανία (815), η Νορβηγία (813), το Βέλγιο (797), η Γερμανία (796), το Λουξεμβούργο (794), η Γαλλία (777), η Φινλανδία (773), η Σουηδία (756), η Αυστρία (750), η Μ. Βρετανία (718), η Ιρλανδία (690), η Τσεχία (683), η Σλοβενία (666), η Ισπανία (663), η Κροατία (656), η Ιταλία (651), η Σλοβακία (649), η Εσθονία (624), η Λιθουανία (615), η Κύπρος (582), η Ελλάδα (568), η Μάλτα (559), η ΠΓΔΜ (546), η Ουγγαρία (546), η Αλβανία (542), η Βουλγαρία (528), η Πολωνία (521), η Λετονία (516), η Ρουμανία (478) και η Σερβία (451).

Η έρευνα αναφέρεται και στα «φακελάκια» που δίνουν οι ασθενείς στους γιατρούς εμφανίζοντας την Ελλάδα να κατέχει την τέταρτη θέση πίσω από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, και την Λετονία. Πίσω από τη χώρα μας βρίσκονται άλλες πέντε χώρες με άθλιο ιατρικό, φαρμακευτικό, νοσοκομειακό σύστημα, δηλαδή, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Τσεχία, η ΠΓΔΜ και η Λιθουανία.

Διευρύνεται συνεχώς το χάσμα πλούσιων - φτωχών χωρών

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι, από το 2005 που το HCP άρχισε τη διεξαγωγή των ετήσιων μετρήσεών του, διαπιστώνεται από τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Πίνακα Κατάταξης Συστημάτων Υγειονομικής Περίθαλψης (EHCI), η συστηματική, από χρόνο σε χρόνο, διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πλούσιων, ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών της βόρειας Ευρώπης και των οικονομικά ασθενέστερων χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση. Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, δεν υπάρχει καμία σχεδόν χώρα του κοινοτικού Νότου στο άνω μισό τμήμα του πίνακα για το 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL