Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Κομισιόν: Περιμένουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό από την Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν: Περιμένουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό από την Αθήνα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Η τρόικα δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος εξήγησε πως η Αθήνα θα προχωρήσει σε τροποποίησή του ή στην υποβολή συμπληρωματικού / διορθωτικού προϋπολογισμού αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Παραμένουν επίσης οι αμφιβολίες στις Βρυξέλλες για το αν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για το δημοσιονομικό κενό μέχρι τη σύνοδο του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, ο Σάιμον Ο'Κόνορ, αφού είπε ότι δεν υπάρχει έως σήμερα συμφωνία σε όλες τις πτυχές του σχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού του 2014, πρόσθεσε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για να διαπιστώσουμε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν χρειάζεται να γίνουν τροποποιήσεις στο υπάρχον σχέδιο, ή αν πρέπει να κατατεθεί συμπληρωματικός / διορθωτικός προϋπολογισμός, κάτι που, όπως διευκρίνισε, προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση εάν κριθεί αναγκαίο από τις δύο πλευρές.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε επίσης ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διάρκεια της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων, όμως αυτές δεν οδήγησαν σε συμφωνία τις δύο πλευρές κι έτσι οι συζητήσεις τους θα συνεχισθούν από τις έδρες των τριών οργάνων: την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Επίσης υπογράμμισε ότι το σημαντικό θέμα που παραμένει ανοικτό είναι ο προσδιορισμός του ύψους του δημοσιονομικού κενού, τόσο για το 2014 όσο και για το 2015. Δεν θέλησε, όμως, να προσδιορίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές ως προς το ύψος του συνολικού ποσού που θα απαιτηθεί για την κάλυψη του κενού.

Ο Σ. Ο'Κόνορ θύμισε τις δηλώσεις του Όλι Ρεν στη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Όμως, συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου, εξακολουθούν σήμερα να παραμένουν ανοικτά ζητήματα εκτός του δημοσιονομικού κενού, που η αντιμετώπισή τους πρέπει να επιταχυνθεί, όπως λ.χ. η φορολογική μεταρρύθμιση, οι ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, έτσι ώστε η χώρα να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε ερώτηση για το αν στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup, που θα εξετάσει τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης, θα τεθεί θέμα Ελλάδας μετά τη διακοπή της αξιολόγησής της, ο ίδιος απάντησε ότι, μολονότι την ημερήσια διάταξη των εργασιών του Eurogroup την καθορίζει ο πρόεδρός του, εκείνος εκτιμά πως δεν θα γίνει σήμερα συζήτηση για την Ελλάδα επειδή συνεχίζεται η αξιολόγησή της, εκτός κι αν κάποιος ή κάποιοι υπουργοί Οικονομικών το ζητήσουν. Στην περίπτωση αυτή, ο επίτροπος Όλι Ρεν θα κάνει τη σχετική ενημέρωση.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης της τρόικας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες, αυτή χαρακτηρίζει τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές αρχές «εποικοδομητικές», καθώς και ότι σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος», αλλά κάποια ζητήματα παραμένουν εκκρεμή. Οι συζητήσεις, λέει το κείμενο της ανακοίνωσης, θα συνεχιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες (σ.σ.: των οργανισμών - οργάνων που συναπαρτίζουν την τρόικα), ενώ τα κλιμάκια της τρόικας σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL