Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
13,8 δισ. ευρώ θα εισπράξει "στα χαρτιά" η Ελλάδα την επόμενη επταετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

13,8 δισ. ευρώ θα εισπράξει "στα χαρτιά" η Ελλάδα την επόμενη επταετία

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Οριστικοποίησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις χρηματοδοτήσεις από τους ετήσιους προϋπολογισμούς της Ένωσης προς τις κοινοτικές χώρες -και την Ελλάδα- υιοθετώντας το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την επταετία 2014-2020.

Σύμφωνα με τη χθεσινή σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει την επόμενη επταετία από τα διαρθρωτικά ταμεία (περιφερειακό, κοινωνικό, συνοχής) 13,865 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές, ενώ το ποσό αυτό σε τρέχουσες τιμές, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό από το 2011 έως σήμερα, φθάνει τα 15,632 δισ. ευρώ. Πρόκειται για «αναλήψεις υποχρεώσεων» και όχι για «πληρωμές», δηλαδή τα ποσά που θα εισπράξει τελικώς η χώρα μας θα είναι μικρότερα.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πόσο λίγο διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση -μια συνήθειά της ανάλογη με τη συμπεριφορά της προς την τρόικα-, κάτι που είχαμε επισημάνει, μαζί με τη δημοσίευση των πραγματικών ποσών που θα δοθούν στη χώρα μας την περίοδο 2014-2020, από τις 31 Ιουλίου. Αυτό το τελικό ποσό είναι μικρότερο κατά 3,3-4,3 δισ. ευρώ από αυτό που είχε ανακοινώσει θριαμβευτικά τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και υπολείπεται κατά 5,3 δισ. ευρώ, περίπου, από το αντίστοιχο ποσό που είχε επιδικαστεί στην Ελλάδα από το προηγούμενο Πολυετές Πλαίσιο Στήριξης της περιόδου 2007-2013 (20 δισ. ευρώ).

Στο παραπάνω ποσό για τη συνοχή πρέπει να προστεθούν και 166 εκατ. ευρώ, για όλη την επόμενη επταετία, από ειδική γραμμή του κοινοτικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Πρόκειται κυριολεκτικά για ψίχουλα, αν λάβει κανείς υπόψη το τεράστιο ποσοστό ανεργίας (άνω του 60%) που πλήττει τους νέους της Ελλάδας και που αποδεικνύει την πραγματική διαπραγματευτική αδυναμία τις δικομματικής κυβέρνησης στην Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση δράσεων για την ανάπτυξη της υπαίθρου (πρώην Ταμείο Γεωργικού Προσανατολισμού) θα απορροφήσουν 3,7 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές (4,2 δισ. ευρώ αποπληθωρισμένες - τρέχουσες). Είναι, πάντως, πολύ αμφίβολο, με τις τεράστιες ανάγκες που έχει η Ελλάδα σε διαφόρων τύπων χρηματοδοτήσεις, αν τα χρήματα αυτά θα τα διαθέσει για τους αγρότες, για τους οποίους προβλέπονται εισοδηματικές ενισχύσεις της τάξης των 14,2 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, που σημαίνει ότι το πραγματικό ποσό είναι σημαντικά μικρότερο αν υπολογιστεί σε σταθερές τιμές.

Θετικό στοιχείο συνιστά η απόφαση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο διασφαλίζουν μια αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ένωσης που είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του ΠΔΠ η κοινοτική συγχρηματοδότηση ενός προγράμματος θα μπορεί να φθάσει μέχρι το 95% του συνολικού ποσού, ανάλογα με την περιφέρεια την οποία αφορά το πρόγραμμα (περιφέρειες λιγότερο ανεπτυγμένες, ενδιάμεσες και ανεπτυγμένες).

Εξαιρετικά δυσάρεστο για κάθε κυβέρνηση που θα επιθυμούσε να ασκήσει διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής από αυτό που επιβάλλεται σήμερα στην Ελλάδα είναι πως, για πρώτη φορά, η χορήγηση των χρηματοδοτήσεων θα συνδέεται άμεσα με την τήρηση ή όχι των κανόνων της οικονομικής διακυβέρνησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα αναστέλλονται οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις αν στο μέλλον μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θελήσει να ακολουθήσει διαφορετική οικονομική πολιτική, την οποία η Κομισιόν θα θεωρήσει ότι παραβιάζει τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας (δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ). Με τον τρόπο αυτόν η Ένωση διασφαλίζει την πλήρη υπακοή της χώρας μας στους κανόνες του Μνημονίου και δεσμεύει τόσο τη σημερινή, όσο και τις μελλοντικές κυβερνήσεις, σε μια ατελείωτη πολιτική λιτότητας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συνολικό ποσό που θα διαθέσει το νέο ΠΔΠ την επταετία 2014-2020 ανέρχεται στα 908 δισ. ευρώ, ελαφρώς μικρότερο από αυτό της προηγούμενης επταετίας, όπως απαίτησαν οι χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ.) μαζί με τη Μ. Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL