Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τα πλεονάσματά σας προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην Ευρωζώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πλεονάσματά σας προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην Ευρωζώνη

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Το γιγαντιαίο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας προκαλεί τεράστια προβλήματα στις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης, διαπίστωσε σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν καλώντας το Βερολίνο να πάρει μέτρα τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης που θα αποκαταστήσουν την οικονομική ανισορροπία της χώρας.

Τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας εμποδίζουν την έξοδο από την ύφεση και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, μια διαπίστωση του Ό. Ρεν που συμμερίζονται όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ, με πρώτες τη Γαλλία και την Ιταλία, που πιέζουν εδώ και καιρό την καγκελάριο Άν. Μέρκελ να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της ώστε να τονώσει την εσωτερική ζήτηση στη χώρα της, πράγμα που, με τη σειρά του, θα οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών αυτών των χωρών προς τη Γερμανία.

Ο Όλι Ρεν, μην μπορώντας να κάνει πλέον τα στραβά μάτια στα σκανδαλώδη εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, ανήγγειλε, στο χθεσινό άρθρο του στη FAZ, την ενεργοποίηση της διαδικασίας περί μακροοικονομικών ανισορροπιών με τη βάθος ανάλυση από τις υπηρεσίες της Κομισιόν της οικονομικής συμπεριφοράς της Γερμανίας, όπως ακριβώς το έχει ήδη πράξει στο παρελθόν για δέκα άλλες κοινοτικές χώρες.

Η διαδικασία αυτή, που προβλέπεται από τις Συνθήκες, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή ακόμη και οικονομικών κυρώσεων στη Γερμανία, την πρώτη οικονομία της Ευρώπης που εμφανίζει, από το 2007, υπερβολικά πλεονάσματα των τρεχουσών συναλλαγών της με το εξωτερικό, που τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ της και, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η οικονομία της θα παράγει πλεονάσματα τουλάχιστον μέχρι και το 2015.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ρίξει όλο το βάρος της στη μεγιστοποίηση των εξαγωγών της χώρας, κρατώντας, όμως, τους μισθούς καθηλωμένους όλα τα τελευταία χρόνια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας έτσι την εσωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι κοινοτικοί της εταίροι, και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς αυτήν.

Το Βερολίνο όχι μόνον αντιστέκεται έως σήμερα στις πιέσεις του Παρισιού και της Ρώμης, αλλά και των ΗΠΑ, όπως και του ΔΝΤ, να πάρει μέτρα για την «αποσυμφόρηση των οδών ανάπτυξης της εγχώριας ζήτησης», αλλά, ταυτόχρονα, ασκεί τεράστιες πιέσεις στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις, τέτοιες που θα τονώσουν, κατά τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.

Πρόσθετο αρνητικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η συνεχής ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των άλλων ισχυρών νομισμάτων του κόσμου (ιαπωνικού γεν, ελβετικού φράγκου κ.ά.) που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις εξαγωγές των προϊόντων χωρών της Ευρωζώνης στις άλλες χώρες του κόσμου.

Βεβαίως ο Όλι Ρεν υποστηρίζει τη λήψη μέτρων για την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία με τη βιώσιμη αύξηση των μισθών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών και την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των μεγάλων έργων υποδομής, αλλά, παράλληλα, γράφει στο ίδιο άρθρο ότι χρειάζεται να προχωρήσει και η Γαλλία σε ριζικές μεταρρυθμίσεις - απορρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της, στο συνταξιοδοτικό σύστημά της και τη νομοθεσία της για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Κατά τη νεοφιλελεύθερη γνώμη του Όλι Ρεν αυτά τα γαλλογερμανικά εθνικά μέτρα θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διότι θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα μειώσουν τις κοινωνικές εντάσεις και θα αποκαταστήσουν την ισορροπία Βορρά - Νότου μέσα στην Ένωση.

Όπως εξήγησε χθες ο Σάιμον Ο'Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του Όλι Ρεν, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει αύριο τον κατάλογο με τις χώρες που εμφανίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε βάθος αναλύσεις για τα αίτια που τις προκαλούν σε κάθε χώρα. Τα συμπεράσματα των αναλύσεών της θα τα δημοσιεύσει του χρόνου την Άνοιξη (2014), στο πλαίσιο της διαδικασίας του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», και θα προτείνει στο Εcofin συγκεκριμένες συστάσεις για κάθε χώρα - μέλος και αυτό θα αποφασίσει σχετικά τον Ιούλιο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τους νέους κοινοτικούς κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών (ελλείμματα ή πλεονάσματα) είναι υποχρεωτικής εφαρμογής για όλες τις χώρες - μέλη, όπως ακριβώς και η υποχρέωσή τους να μην εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα ή πλεονάσματα και δημόσιο χρέος.

Η διεξοδική -και όχι μηχανιστική, όπως είπε ο Σ. Ο'Κόνορ- ανάλυση θα οδηγήσει στη διαπίστωση τόσο των ελλειμμάτων ή των πλεονασμάτων, όσο και των λόγων που τα προκάλεσαν. Εφόσον αυτά είναι αποτέλεσμα μιας προσαρμοσμένης στους κοινοτικούς κανόνες πολιτικής, η διαδικασία σταματά. Αν όμως όλες αυτές οι δημοσιονομικές ανισορροπίες προκαλούν παρενέργειες στη λειτουργία των οικονομιών των χωρών - μελών, τότε η Επιτροπή ζητάει τη λήψη προληπτικών ή διορθωτικών μέτρων.

Το προληπτικό σκέλος της «Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών» (ΔΜΑ) αναγνωρίζει στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο των Υπουργών το δικαίωμα να απευθύνουν στη χώρα - παραβάτη συστάσεις σε πρώιμο στάδιο για να παρεμποδίσουν την περαιτέρω διόγκωση των ανισορροπιών. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις -όπως θα μπορούσε να είναι αυτή της Γερμανίας- η Επιτροπή και το Συμβούλιο μπορούν να ενεργοποιήσουν το διορθωτικό σκέλος της ΔΜΑ με στόχο τον εντοπισμό των μακροοικονομικών ανισορροπιών με βάση έντεκα οικονομικούς και διαρθρωτικούς δείκτες.

Και ο Μ. Ντράγκι

Εκτός από τον Όλι Ρεν, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωζώνη οφείλει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της, χωρίς αυτό, όμως, να οδηγήσει στην εξασθένηση της πιο δυνατής από τις χώρες - μέλη, δηλαδή της Γερμανίας. Ο φόβος της Κομισιόν και της ΕΚΤ να μη θυμώσουν τη Γερμανία με τις υποδείξεις τους απειλεί με παράλυση τη λειτουργία των κοινοτικών ελεγκτικών οργανισμών πριν καλά-καλά αυτοί αρχίσουν να εφαρμόζονται, διαπίστωναν χθες στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές. Τα συμφέροντα της Γερμανίας θα επικρατήσουν, ό,τι κι να γίνει, της ορθής εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL