Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Στην Βουλή η αναμέτρηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ (1η μέρα)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Βουλή η αναμέτρηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ (1η μέρα)

Προγραμματικό λόγο εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους οι εισηγητές της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας την ανάγκη να ανασχεθεί η ανθρωπιστική κρίση και να εδραιωθεί εκ νέου η Δημοκρατία, την οποία η κυβέρνηση απειλεί με πράξεις αυταρχισμού με πιο πρόσφατη την αστυνομική επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που ξεκίνησε στις 12.20 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με ονομαστική ψηφοφορία, έντονη ήταν η αμηχανία των εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι περιορίστηκαν στο να αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και με φοβικό τρόπο να διατυμπανίζουν ότι συσπειρώνονται. Ενδεικτική της δύσκολης κατάστασης στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η μεθόδευση να ελαχιστοποιηθεί, όσο επιτρέπει ο κανονισμός, ο χρόνος διεξαγωγής της συζήτησης, καθώς πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές είναι απρόθυμοι να εκτεθούν, υποστηρίζοντας από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση.

 

Β. Διαμαντόπουλος: Φύγετε τώρα, έχετε καταστρέψει τη χώρα!

//www.youtube.com/embed/qIsygqSJ8pE?rel=0

Τα δυναμικά, δημοκρατικά κινήματα και την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφερε με το λόγο του στη Βουλή ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, ο Β. Διαμαντόπουλος υπογράμμισε ότι "αν θεωρείτε ότι το καράβι δεν πήγε στα βράχια", "πρέπει να αλλάξετε γνώμη", διότι "έχετε εφαρμόσει συνθήκες γαλέρας", "οι άνθρωποι μες στο καράβι έχουν γίνει σκλάβοι".

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί "διχαστικό κλίμα στην κοινωνία", όταν "βάζετε τον δάσκαλο απέναντι στο γονιό".

"Η κυβέρνηση αυτή καταρρέει", υπογράμμισε, "μαζί με το success story" και "τα μέτρα που δεν θα παίρνατε ποτέ ξανά. Αν υπάρχει αξιοπρέπεια πάνω σας, η λύση είναι μία", τόνισε: "Φύγετε τώρα, έχετε καταστρέψει τη χώρα".

 

Ηρώ Διώτη: Η δημοκρατία δεν υπάρχει. Μομφή ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τον αυταρχισμό

//www.youtube.com/embed/qFZ-kJWtFRg?rel=0

Η Ηρώ Διώτη τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη επιλογή φίμωσης η επέμβαση στην ΕΡΤ και αποτελεί επίδειξη δύναμης από την πλευρά της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που επιδεικνύει βία ενάντια στην κοινωνία και τους κοινωνικούς αγώνες, τη νεολαία και το περιβάλλον. Άκρο είναι η κυβερνητική πολιτική, παρέα με την παρουσία στα έδρανα της βουλής της ναζιστικής οργάνωσης που η ίδια εξέθρεψε. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική η αριστερά προτείνει έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο των κοινωνικών αγώνων που δηλώνει μομφή ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τον αυταρχισμό."Η δημοκρατία δεν υπάρχει, αυτό που υπάρχει είναι το σύνθημα αστυνομία παντού και δικαιοσύνη πουθενά".

Ειδικότερα στα θέματα του περιβάλλοντος η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει τη σιωπή που θα της επιτρέψει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

 

Α. Σαμαράς: Δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα η πρόταση δυσπιστίας

Δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ο Α. Σαμαράς, ο οποίος εμφανίσθηκε πριν από λίγο στο καφενείο της Βουλής. Μαζί του ήταν ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Θ. Μπούρας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα από μία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έρχεται σε μία κρίσιμη διαπραγματευτικά στιγμή.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τους δανειστές και είπε ότι εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους ως δανειστές και εμείς ως δανειζόμενοι, όμως το θέμα είναι να βγει η χώρα από τη μέγγενη.

Για το πλεόνασμα ο Α. Σαμαράς είπε ότι θα υπάρχει και επεσήμανε ότι πριν από μήνες δεν το περίμενε ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση. Πρόσθεσε δε ότι δικαιώματα δίνει κανείς όταν δεν πετυχαίνει τους στόχους του. Για τον φόρο ακινήτων είπε ότι γίνονται αλλαγές για να γίνει πιο δίκαιος.

Κ. Χατζηδάκης: "Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα" αλλά πάμε τη χώρα σε "ασφαλές λιμάνι"

Σε μία χαμηλών τόνων, ως προς τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αλλά υψηλών τόνων ως προς την αντιπολίτευση προς το ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε μόλις από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

Τάχθηκε υπέρ της εκκένωσης της ΕΡΤ και χρησιμοποιώντας πλήθος μεταφορών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε πλήρη αστάθεια και πλέον έχει καταφέρει να την οδηγήσει "σε ένα ασφαλές λιμάνι".

"Δεν υποσχεθήκαμε θαύματα" και "δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα", "δεν μπορούμε με τρόπο μαγικό, όπως στα κινούμενα σχέδια να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Αυτό πράγματι, πρέπει να παραδεχθούμε, είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ισχυρίστηκε δε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση", λέγοντας ότι "τα ρούχα της αξιωματικής αντιπολίτευσης" του "πέφτουν μεγάλα".

Επέμεινε στο ότι "ζούμε ιστορικές στιγμές", λέγοντας ότι "θα προστατεύσουμε τη χώρα" και ότι "θα συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση".

Δ. Αβραμόπουλος: «Η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι συμπαγής κι ενωμένη»

«Με οδηγό το μέτρο σας ζητώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» παρότρυνε τους βουλευτές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι συμμερίζεται την απορία εκατομμύριων Ελλήνων για την σκοπιμότητα της πρότασης «την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται καλύτερους όρους των συμφωνηθέντων με δανειστές».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «αμφισβητούμε αυτήν την σκοπιμότητα» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλεί την κυβέρνηση «να απολογηθεί γιατί έπραξε το καθήκον της». Ο Δ. Αβραμόπουλος συμβούλεψε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κίνησή του είναι «λάθος» καλώντας τους βουλευτές του «να το δείτε, να επανεξετάσετε». Παράλληλα, επισήμανε ότι «η χώρα δεν θα γυρίσει στις πρακτικές του παρελθόντος, δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι ενός συντεχνιακού κράτους» κι έθεσε το ερώτημα «πιστεύετε πραγματικά ότι οι πολίτες αποδέχονται ότι λεφτά υπάρχουν;»

Σχετικά με την ΕΡΤ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση έδωσε χρόνο στους συνδικαλιστές» επισημαίνοντας ότι «είναι ατελέσφορη η εμμονή σε ένα μοντέλο του παρελθόντος, μέλημά μας θα πρέπει να είναι η ανεξάρτητη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης». Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι σαφής ο στόχος της πρότασης δυσπιστίας να διασπάσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.» τονίζοντας με έμφαση ότι «σας διαβεβαιώνω ότι η Κ.Ο. μας είναι συμπαγής κι ενωμένη».

 

Ν. Δένδιας: «Παραμύθια της Χαλιμάς» το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Ομόθυμη, απόλυτη και χωρίς υποσημειώσεις ακόμα και στο εσωτερικό των κομμάτων» καταδίκη της τρομοκρατίας ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μιλώντας κατά την διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Δένδιας ανέλυσε τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης στο τομέα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού στα οποία κατέταξε τις επιθέσεις στις καταλήψεις, την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, αλλά και την καταστολή κινημάτων, όπως στις Σκουριές. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προσέφερε καμία στήριξη στην κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά.

Ο Ν. Δένδιας ισχυρίστηκε ότι με την Επιχείρηση Ασπίδα «θωρακίστηκε ο Έβρος και μηδενίστηκε η παράνομη μετανάστευση», καθώς κι ότι με την Επιχείρηση Ξένιος Δίας η κυβέρνηση «καθάρισε τα κέντρα πόλεων». Ακόμα «υπερηφανεύτηκε» γιατί η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε επιστροφές παράνομων μεταναστών με «θετικό ισοζύγιο +17,000 το τελευταίο 18μηνο». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κατασυκοφάντηση κάθε προσπάθειας της κυβέρνησης σε Ελλάδα και το εξωτερικό» στο ζήτημα αυτό και κατέθεσε θετικές δηλώσεις για προόδους στο μεταναστευτικό από Ευρωπαίους αξιωματούχους παρατηρώντας δηκτικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προτιμά τις ΜΚΟ».

Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατέθεσε στοιχεία με τα οποία εμφανίζεται μείωση της εγκληματικότητας, αλλά και των πυρκαγιών. Για το ζήτημα της δολοφονίας του Π. Φύσσα και την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς, πριν την δολοφονία, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία. Τέλος, ο Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταταχθεί στα οικονομικά εγχειρίδια ως «παραμύθια της Χαλιμάς».

 

 


Πρωϊνή Συνεδρίαση

Γ. Δραγασάκης: Η πρόταση δυσπιστίας είναι πρωτοβουλία πολιτικής ευθύνης

//www.youtube.com/embed/F9uJGWURaqQ?rel=0

 

Πρωτοβουλία πολιτικής ευθύνης χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του συνταγματικού δικαιώματός της. "Εκφράζουμε δυσπιστία στην κυβέρνηση γιατί έχει φέρει την κοινωνία σε απόγνωση", τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης εξαγγέλλοντας βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της χώρας. Όπως σημείωσε: "Η κυβέρνηση πιστεύει στο μόνο που πιστεύει είναι το Μνημόνιο και στην μονοκαλλιέργεια του ιδιωτικού. Ακόμη και το νερό θέλετε να πουλήσετε". "Είστε εσείς που διαλύετε το κοινωνικό κράτος", είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Στην ομιλία του έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην Δημοκρατία εγκαλώντας την κυβέρνηση για περιστολή της, που καταπατά τα κοινωνικά δικαιώματα, την δημοκρατική νομιμότητα. Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Δραγασάκης αμφισβήτησε ευθέως το "κύρος" της κυβέρνησης λέγοντας ότι "διαπραγματεύεται χωρίς βούληση" και δεν θέτει ως προτεραιότητα το οφέλος της κοινωνίας.

"Σε συνθήκες ύφεσης εσείς έχετε συμφωνήσει 2,8% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και για το 2015 στο 4,1% του ΑΕΠ, που είναι σίγουρο ότι θα τα πάρετε από περαιτέρω μείωση των μισθών, των συντάξεων. Ακόμη και την πρώτη κατοικία θα πάρετε συρρικνώνοντας τις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων", υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης. "Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση θα φέρνει και νέα μέτρα και αυτό που λέει είναι αέρας κοπανιστός", πρόσθεσε.

"Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα διαπραγματευτεί με κόκκινες γραμμές", δεσμεύτηκε ο Γιάννης Δραγασάκης επαναλαμβάνοντας την θέση για μορατόριουμ μέχρι να βρεθεί η χώρα σε ανάπτυξη. Όσο για την κατάργηση του Μνημονίου, ξεκαθάρισε: "Ο λαός θα ακυρώσει τα Μνημόνια και δίνοντας εντολή στην κυβέρνηση της Αριστεράς, αυτή θα την υλοποιήσει".

Ν. Βούτσης: Για εμάς είναι δέσμευση η αποκατάσταση της Δημοκρατίας

//www.youtube.com/embed/apDxyGXCk2k?rel=0

"Ποιος βάζει την Βουλή στο περιθώριο;" διερωτήθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ο οποίος κατήγγειλε ότι "ζούμε σε συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης" και πρόσθεσε "για εμάς, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι δέσμευση η αποκατάσταση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και των συνταγματικών απαιτήσεων του λαού μας".

"Μετά από 40 χρόνια από το Πολυτεχνείο είναι απαράδεκτη η προσπάθεια να μπαίνει η Δημοκρατία στην φορμόλη και την στέλνει στο απόσπασμα", σημείωσε ο Νίκος Βούτσης, που υπογράμμισε πως η άνομη βία αναζωπυρώνεται από την υποκρισία και τον λαϊκισμό της κυβέρνησης, που προσπαθεί να "καλύψει την καταστροφική πολιτική της".

"Δεν θα δεχθούμε τον διακοσμητικό ρόλο, που θέλετε και θα παλέψουμε για την Δημοκρατία μέσα και έξω από την Βουλή", είπε σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως για την κυβέρνηση "Δημοκρατία τέλος". Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην μηνμονιακή κυβέρνηση λέγοντας πως όταν θα έρθει "η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα παραλάβει καμμένη γή, αλλά κάτι πολύ χειρότερο, θα παραλάβει την χώρα σε πλήρη ανθρωπιστική κρίση".

"Το παραμύθι για την μεταμνημονιακή περίοδο έχει μόνο δράκους και σκελετούς της σημερινής εξουσίας", τόνισε ο Νίκος Βούτσης, καταλήγοντας ότι "το καντήλι της κυβέρνησης έχει τελειώσει και ο λαός θα το σβήσει".

Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στην χθεσινή επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ λέγοντας ότι τέτοιου τύπου επεμβάσεις δημιουργούν συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησης, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει δωρεάν στους καναλάρχες ψηφιακές άδειες δωρεάν, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είναι δέσμια του τριγώνου της διαπλοκής.

Φ. Πατριανάκου (ΝΔ): Εμείς κερδίζουμε γιατί συσπειρωνόμαστε

Πισώπλατη μαχαιριά χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, "ενόσω η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις".

"Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με κύρος για το μέλλον της χώρας και φέρνει καλά αποτελέσματα στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί την κοινοβουλευτική σταθερότητα και θυσιάζει τις προσπάθειες του λαού", είπε η εισηγήτρια της ΝΔ επενδύοντας για μια ακόμη φορά στην θεωρία των δύο άκρων, αλλά και ρίχνοντας λάσπη στην αξιωματική αντιπολίτευση πως "υπερασπίζεται την επιστροφή στο παρελθόν και την μιζέρια".

Εκτίμησε, μάλιστα, πως η πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τα μέλη της συγκυβέρνησης και πως "ο κ. Τσίπρας έχασε το δικαίωμα να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας για τους επόμενους έξι μήνες και θα περιφέρεται στην Ευρώπη συνομιλώντας με την περιθωριακή αριστερά". Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρόταση δυσπιστίας διολισθαίνει στο αριστερό λαϊκισμό.

 

Π. Κουρουπλής: Κι ας βουλιάξει η Ευρωζώνη

//www.youtube.com/embed/zFNhtuP6OJU?rel=0

Στις επικρίσεις Πατριανάκου περί λαϊκισμού απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουπλής, ο οποίος απευθυνόμενος στην Νέα Δημοκρατία διερωτήθηκε: "Πότε ήσασταν λαϊκιστές στο Ζάπειο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ;".

Ακολούθως, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας και ιδίως των δομών υγείας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως αυτό που κάνει είναι "να διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν θέλει να το συντηρήσει, αφού υπερασπίζεται τις ιδιωτικές κλινικές".

Ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα σημείωσε: " Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν ο λαός είναι στην εξαθλίωση, δεν είναι προτεραιότητα να αποπληρώσει το κράτος το χρέος, για να μην βουλιάξουμε κι ας βουλιάξει η Ευρωζώνη".

Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ): Δεν έχουμε να παλέψουμε για κάτι καλύτερο

Από την τελευταία φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, πιάστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος ανεβάζοντας τους τόνους είπε: "Το κούγκι θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ". Κι ενώ θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως το ΠΑΣΟΚ παίρνει αποστάσεις από την Νέα Δημοκρατία, ο Παναγιώτης Ρήγας είπε "πως ο μεγάλος κερδισμένος από την πορεία της χώρας κερδισμένο θα βγει το ΠΑΣΟΚ γιατί πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές". Όσο για το νομοσχέδιο για την φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων είπε ότι "θα πρέπει να γίνει προοδευτικότερος και να εξυπηρετεί τους δημοσιονομικούς στόχους". "Εμείς στο ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και πιέζουμε για δικαιότερα μέτρα", σημείωσε ο Παναγιώτης Ρήγας προσθέτοντας πως "Δεν έχουμε να παλέψουμε ανάμεσα σε αυτό και κάτι καλύτερο, γιατί αυτό που φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο παράδεισος". Υπερασπίστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς των δήθεν διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι "στο τέλος θα κερδίσουμε".

Ταυτόχρονα, προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. "Περιμένουμε να μας πείτε, για να σας πούμε κι εμείς [...] και να ηττηθείτε με το φιάσκο, όπως είχε γίνει και με άλλες προτάσεις που είχατε κάνει", είπε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Κ. Γιοβανόπουλος (ΑΝ.ΕΛΛ.): Θα γίνετε σκόνη στον άνεμο της ανατροπής

"Μόνο εσείς δεν δέχεστε ότι έχετε χρεοκοπήσει την χώρα", είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για την διάλυση της υγείας με βάση την αναφορά του Παναγιώτη Κουρουπλή, αλλά και της παιδείας. "Έχετε φέρει τον λαό στην απόγνωση και αυτοκτονεί. Στο Ρέθυμνο τα παλληκάρια αυτοκτονούν γιατί δεν αντέχουν την ντροπή και το εισόδημά τους δεν έχει συρρικνωθεί όπως σε άλλες περιοχές της χώρας", είπε χαρακτηριστικά.

"Λεηλατείτε ό,τι έχει απομείνει. Θέλετε με εντολή των δανειστών, που υπακούτε, να τα πάρετε όλα από τον λαό", είπε ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, δηλώνοντας την στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέληξε, μάλιστ, λέγοντας: "Αν θέλετε να τα πάρετε όλα, μπορείτε να το κάνετε, να πάρετε τα σπίτια, τα χωράφια, την δημόσια περιουσία. Μόνο βιαστείτε, γιατί θα γίνετε σκόνη στον άνεμο της ανατροπής".

Β. Οικονόμου (ΔΗΜ.ΑΡ.): Και πως θα γίνει τώρα η διαπραγμάτευση;

Προτεραιότητα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα έδωσε στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Βασίλης Οικονόμου, γιατί όπως ισχυρίστηκε, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει, μόνο τότε για την αξιωματική αντιπολίτευση θα είχε νόημα η πρόταση δυσπιστίας. "Αφήστε περιθώριο να κάνει η κυβέρνηση την διαπραγμάτευση, κι αν δεν πάνε καλά τα πράγμα, που κατά την άποψη της ΔΗΜΑΡ δεν θα πάνε καλά, τότε καταθέστε πρόταση δυσπιστίας", είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Οικονόμου απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως "τώρα δεν μπορούμε να δούμε την πορεία της διαπραγμάτευσης".

Όσο για την συγκυβέρνηση είπε ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Την επέκρινε, μάλιστα, πως επιλέγει την "μέθοδο του σοκ", προκειμένου να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις με αυταρχισμό, που τον χαρακτήρισε "φυσιολογική εξέλιξη όταν δεν υπάρχει διάλογος". Ο Βασίλης Οικονόμου έκανε ειδική αναφορά στο "μαύρο" της ΕΡΤ της 11η Ιουνίου και στηλίτευσε την χθεσινή επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας ότι ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε προτείνει αναδιάρθρωση εν λειτουργία "πέρασαν πέντε μήνες και η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα".

Γ. Μιχελάκης: Θέλετε να "ρίξετε" την χώρα

"Καταθέτετε την πρόταση δυσπιστίας, γιατί θέλετε να ρίξετε την χώρα", είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Δεν θα μας ρίξετε, γιατί εμείς συσπειρωνόμαστε". Ενώ κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει να βάλει τρικλοποδιά στην χώρα με την φτωχή επίκληση του κλεισίματος στην ΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, έκανε φωτογραφική αναφορά στην θεωρία των δυο άκρων με αναφορές στους κοινωνικούς αγώνες. Παράλληλα, ο Γ. Μιχελάκης είπε πως "τόσες προσπάθειες έχουν γίνει, αλλά τίποτα δεν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ". Παρότι, παραδέχθηκε ότι "βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή για να φθάσουμε στην έξοδο από την κρίση". Δεν δίστασε να ρίξει λάσπη πως με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο πως "θα έφερναν ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

Υπερασπιζόμενος την μνημονιακή πολιτική σημείωσε ότι: "Τώρα ανοίγουμε τον νδρόμο για την μεγάλη διαπραγμάτευση και να βγάλουμε την χώρα από το Μνημόνιο και έχουμε πει ότι δεν θα πάρουμε άλλα υφεσιακά μέτρα, γιατί ξέρουμε ότι η κοινωνία δεν αντέχει".

Πολιτικές ζυμώσεις μέχρι την τελική αναμέτρηση

Την πρόταση δυσπιστίας θα στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, χαρακτηριστική ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρους τους Πάνου Καμμένου πως "οι θεατρινισμοί και οι μπαλωθιές για την τιμή των όπλων τελείωσαν. Κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του".

Πληροφορίες από το ΚΚΕ δείχνουν να συμφωνούν επί της αρχής με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή, κρίνει άκυρη την διαδικασία, γιατί δεν παρίσταται, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο βουλευτής της Χ.Α., Ματθαιόπουλος ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να δοθεί άδεια από τον Άρειο Πάγο, για να συμμετάσχει στην Ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση, η Χ.Α. ζητά ερείσματα στην συνταγματικότητα για να μιλήσει για "πολιτικό διωγμό".

Πάντως, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει τρικυμία στο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει πως "η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδόθηκε στο ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτήριο". Σε υψηλούς τόνους ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη, ο οποίος χαρακτήρισε "άνευ ουσίας" την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και πως "δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις, τώρα που η χώρα για πρώτη φορά έχει επιτύχει τους στόχους της και έχει αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα". Όσο για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ του χαρακτήρισε "καταληψίες" και κατά το σκεπτικό της κυβέρνησης "έπρεπε να εφαρμοστεί η νομιμότητα" ειδικά εν όψει ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. την 1/1/2014.

Αναταραχή υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ, που η κοινοβουλευτική του ομάδα συνεδρίασε στις 11 πμ δίνοντας το στίγμα του. Στην χθεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: "Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο".

Στην ΔΗΜ.ΑΡ. προκρίνεται η επιλογή του "παρών", κάτι που διαρρέεται από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που συνεδρίασε στις 10 πμ, καθώς διίσταντο οι απόψεις. Νωρίτερα, ο μεν Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε "μεγάλη ανοησία" την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ο δε Βασίλης Οικονόμου σημείωσε πως "η κυβέρνηση των δυο εταίρων έχει μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξασφαλίσει το άλμα στην ανάπτυξη". Πρόσθεσε, όμως ότι "η επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ ήταν για να ολοκληρωθεί το δράμα" και σημείωσε ότι με αυταρχισμό δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ χθες ήρθε λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική επέμβαση των ΜΑΤ παρουσία Εισαγγελέα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκειμένου να παραδοθεί το κτήριο της Αγ. Παρασκευής και ο εξοπλισμός στο τηλεοπτικό μόρφωμα της ΔΤ. Ταυτόχρονα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση όχι μόνον για την αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, αλλά και για "διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής", όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL