Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Επιμένει ο Στόλτενμπεργκ για τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμένει ο Στόλτενμπεργκ για τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Επιμένει στη θέση που διατύπωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κρύψει το μπάχαλο. «Τουρκία και Ελλάδα έχουν ξεκινήσει τεχνικές συζητήσεις αλλά δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τα όσα λένε Αθήνα και Άγκυρα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε «δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, με στόχο να μειωθεί η πιθανότητα ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται για να συμπληρώσουν και όχι να αντικαταστήσουν τις συζητήσεις των οποίων ηγείται η Γερμανία».

Ουσιαστικά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε τις χθεσινές του δηλώσεις, με την διαφορά ότι αφαίρεσε τα περί συνομιλιών του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας.

«Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας που επικαλείται το CNN Turk.

Η δήλωση Τσαβούσογλου και η απάντηση της Αθήνας

Μετά τις χθεσινές αντιδράσεις από Ελλάδα και Τουρκία, ήρθαν οι σημερινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λέει ψέματα αναφορικά με το ΝΑΤΟ και πως, ενώ είχε συμφωνήσει έκανε πίσω.

«O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», απάντησαν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει, κατέληξαν οι διπλωματικές πηγές.

Η Τουρκία κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα την Ελλάδα ότι «ψεύδεται» για να αποφύγει τον διάλογο, αφού η Αθήνα διέψευσε ότι διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με την Άγκυρα για μια αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτός που ψεύδεται δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. (...) Δεν είναι υπέρ ενός διαλόγου».

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο Στόλτενμπεργκ είχε έρθει σε επαφή με τα δύο μέρη και είχε πάρει το πράσινο φως απ' αυτά πριν ανακοινώσει τις συνομιλίες. «Αυτός που πιστεύει πως έχει δίκιο δεν αποφεύγει τον διάλογο. Η Ελλάδα γνωρίζει πως έχει άδικο. Οι ευρωπαϊκές χώρες το γνωρίζουν επίσης», δήλωσε. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας, την οποία κατηγόρησε ότι «ενθαρρύνει» την Ελλάδα και ότι δρα με τρόπο «υστερικό».

«Συμβουλεύουμε τη Γαλλία να εγκαταλείψει αυτή την υστερική στάση που δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αποτελούμε μέρος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ. «Η Γαλλία θα έπρεπε να έρθει να συζητήσει μαζί μας το πώς θα δουλέψουμε μαζί. Μια τέτοια στάση θα ήταν προς όφελος όλων».

Ν. Δένδιας: Διάλογος μόνο όταν τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη σχετικά με το έγγραφο που κατέθεσε χθες στις μόνιμες αντιπροσωπίες στο ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια».

Τέλος ο Ν. Δένδιας σε ερώτηση κατά πόσο είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές, ανέφερε ότι «η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

Η χθεσινή δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ που εκθέτει την Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε γνωστό χθες πως Αθήνα και Άγκυρα ήρθαν σε συμφωνία για διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία δήλωση που εκθέτει την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους, οι δύο συμμαχικές χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο NATO για τη δημιουργία μηχανισμών αποκλιμάκωσης για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και περιστατικών στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1301556495688048640?ref_src=twsrc^tfw

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL