Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Navtex και συνωστισμός πολεμικών στην ανατολική Μεσόγειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Navtex και συνωστισμός πολεμικών στην ανατολική Μεσόγειο

Οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση στην εκρηκτική πλέον ανατολική Μεσόγειο από τις όποιες γερμανικές, ευρωπαϊκές ή αμερικανικές πρωτοβουλίες ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένες και μειώνονται ακόμη περισσότερο από τις νέες Navtex που εξέδωσε χθες η Τουρκία. Την πρώτη για να κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοιχτά της Αλεξανδρέττας, στα βορειοανατολικά της Κύπρου, και τη δεύτερη για να δεσμεύσει την περιοχή όπου το “Oruc Reis” θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Αυτή τη φορά λίγο πιο βόρεια και λίγο πιο ανατολικά από την προηγούμενη, πάντα οριακά έξω από την περιοχή που οριοθέτησαν πρόσφατα Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά πάντως πάνω από ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τη μια πλευρά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την άλλη.

Ασκήσεις με όλους

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου αυτό το σόου θα συνεχιστεί, ενώ καθημερινά ανακοινώνονται και νέες ασκήσεις, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα, σε μια περιοχή όπου ο συνωστισμός πολεμικών πλοίων κάνει όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο ατυχήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Μάλιστα, κάποια πολεμικά τρίτων χωρών συμμετέχουν ευχαρίστως και στις ελληνικές και στις τουρκικές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Churchill», το οποίο τη Δευτέρα έκανε ασκήσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Τετάρτη με το τουρκικό. Επίσης συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη άσκηση Eunomia με τη συμμετοχή ελληνικών, γαλλικών, ιταλικών και κυπριακών δυνάμεων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Η άσκηση αυτή -κυρίως η γαλλική συμμετοχή- έχει εκνευρίσει πολύ την  Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.

Ο μουτζούρης...

Είναι προφανές ότι κανείς δεν δίνει σημασία στην ατάκα του οικοδεσπότη της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Χάικο Μάας, χθες στο Βερολίνο, ο οποίος είπε πως προϋπόθεση για την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και  Άγκυρας είναι να σταματήσουν και οι δύο πλευρές τις στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να κρατάει το “Oruc Reis” στην επίμαχη περιοχή επ’ αόριστον, ενδεχομένως για να μπορεί να ρίξει στην Ελλάδα τον... μουτζούρη του “ναυαγίου” της γερμανικής διαμεσολάβησης για διάλογο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Τούρκου υπουργού  Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χθες πως “είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί”.

...και οι ίσες αποστάσεις

Οι υψηλοί τόνοι από την τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να ενοχλούν τα μέγιστα τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που επιμένει στην τήρηση των ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο κρατών - μελών της Συμμαχίας και λέει ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλοι για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά ο Νίκος Δένδιας στη χθεσινή συνάντησή τους του κατήγγειλε την τουρκική παραβατικότητα και επανέλαβε -μάλλον ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω...- ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας.

Αποκλιμάκωση ζητάει κι ο Τραμπ

Με την εκρηκτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο αποφάσισε να ασχοληθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τον προεκλογικό του αγώνα και το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών για να τηλεφωνήσει το βράδυ της Τετάρτης τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Ταγίπ Ερντογάν.

“Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας” ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, για να προσθέσει ότι ο Τραμπ κάλεσε τις δύο χώρες να δεσμευτούν σε έναν διάλογο, ο οποίος “είναι ο μοναδικός τρόπος για να λύσουν τις διαφορές τους”.

Ήδη από προχθές το βράδυ το γραφείο του πρωθυπουργού με επίσημη ανακοίνωση υποστήριζε ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος -και με το ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο- ήταν η ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας μετά το τηλεφώνημα με τον Τραμπ: ο Ερντογάν είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που δημιουργεί αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως έχει αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» τη βούλησή της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα.

“Μαλακά” με τον Τραμπ, “σκληρά” με τον Μπορέλ

Είναι προφανές ότι κανείς δεν έγινε σοφότερος για τη στάση του Τραμπ ύστερα από αυτά τα τηλεφωνήματα, ενώ χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες στην Αθήνα να “γειώσει” τους πανηγυρισμούς φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης για την επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ.

Ο Πέτσας είπε ότι είναι “συνεπής” η αμερικανική θέση κατά της αποσταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα ανέβασε τους τόνους όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον διάλογο που είχαν -ενώ τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά- ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και η υπουργός  Άμυνας της Γερμανίας.

“Κρείττον του λαλείν το σιγάν, είναι το μόνο που έχω να πω” είπε ο Πέτσας για τον Μπορέλ, ο οποίος είχε πει στην Κραμπ Κάρενμπαουερ πως οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ και δεν θεωρούν αξιόπιστους τους  Έλληνες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL