Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Οι προχειρότητες της κυβέρνησης στην ακτοπλοΐα βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι προχειρότητες της κυβέρνησης στην ακτοπλοΐα βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Με προχειρότητα που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία κινείται η κυβέρνηση στον τομέα της ακτοπλοΐας. Μετά την αιφνίδια αύξηση της πληρότητας στα πλοία ενώ υπάρχει έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού και παρά την αντίθετη γνώμη της επιτροπής λοιμωξιολόγων όπως είχε αποκαλύψει ο υπουργός Τουρισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε σήμερα ότι επεκτείνεται η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας στο 80% από το 60%, που ήταν έως την Κυριακή και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Ο υπουργός Τουρισμού Γιάννης Πλακιωτάκης χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την απόφαση ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέα αύξηση πληρότητας, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές αυτές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του κορωνοϊού από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «είχαν 3 μήνες να σχεδιάσουν το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια, σε μια χώρα που αν είχε, ειδικά φέτος, κάτι επιπλέον να παρουσιάσει, ήταν τα θετικά αποτελέσματα από τη μη εξάπλωση του ιού. Και αντί αυτό να το αξιοποιήσουν, άνοιξαν τα πάντα όπως να 'ναι. Χωρίς σχέδιο»

Η ανεύθυνη και καθοδηγούμενη από «συμφέροντα» στάση της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας γίνεται άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία», τονίζει το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ανικανότητα της κυβέρνησης και παντελή έλλειψη σχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας κάνει λόγο ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός και ζητά σχέδιο για την αύξηση των δρομολογίων ανά προορισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί με επάρκεια η αυξημένη ζήτηση προς τους νησιωτικούς προορισμούς.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση της αύξησης της πληρότητας στα πλοία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα της αύξησης των κρουσμάτων και αποτελεί μια επικίνδυνη για την δημόσια υγεία απόφαση. Η επιλογή να μετατοπιστεί η υποχρέωση προστασίας από τον ιό στους επιβάτες και οι προσβλητικές, για τη χώρα, σκηνές που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες πάνω στα πλοία, καταδεικνύουν απόλυτα την ανικανότητα της Κυβέρνησης και την παντελή έλλειψη σχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας στον τομέα της ακτοπλοΐας και της διασύνδεσης των νησιών» υπογραμμίζει ο Ν. Σαντορινιός.

Όπως σημειώνει, «ο ΣΥΡΙΖΑ, από την αρχή της πανδημίας είχε ζητήσει από το υπουργείο να προχωρήσει σε έναν σοβαρό ανασχεδιασμό των δρομολογίων, με επιδότηση νέων γραμμών και πλοίων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σήμερα προκύπτουν, να μην κινδυνέψει με κανένα τρόπο η συνδεσιμότητα των νησιών και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας των ναυτικών. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την αύξηση των δρομολογίων ανά προορισμό, ώστε να αντιμετωπιστεί με επάρκεια η αυξημένη ζήτηση προς τους νησιωτικούς προορισμούς, με σεβασμό στη Δημόσια Υγεία, αποφάσισε, πέρα από κάθε λογική και ενάντια στα αναγκαία μέτρα προστασίας, την αύξηση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων σε 80-85%».

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποδεικνύουν ότι οι προτεραιότητες τους δεν είναι η προστασία της υγείας των κατοίκων. Καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση να προχωρήσει με άμεσες διαδικασίες στην αύξηση των πλοίων εξυπηρέτησης των γραμμών με επιδοτήσεις και να επαναφέρει το ποσοστό πληρότητάς στο 60-65%. Αυτές τις ώρες, η κοινωνία, η ακτοπλοΐα και οι επισκέπτες που εμπιστεύονται τη χώρα μας, απαιτούν σοβαρότητα και  υπευθυνότητα» καταλήγει ο Ν. Σαντορινιός.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL