Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Όλοι οι δρόμοι... μέσω Βερολίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλοι οι δρόμοι... μέσω Βερολίνου

Την Άγκελα Μέρκελ περιμένει στο... ακουστικό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να αποκτήσει την εικόνα του διπλωματικού “κάδρου”, μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX. Κάθε κυβερνητικό βήμα στο νέο περίπλοκο τοπίο που διαμορφώνει η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο προϋποθέτει το “nein” της καγκελαρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο επαφίεται στον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχει αναλάβει η γερμανική ηγεσία με την προοπτική να ανοίξει “παράθυρο” ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Με απευθείας ανάθεση... στο Βερολίνο

Η κυβερνητική επιλογή της... απευθείας ανάθεσης στο Βερολίνο των ενεργειών για την αποκλιμάκωση της έντασης πιστοποιήθηκε πολλάκις τις προηγούμενες κρίσιμες ημέρες. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου απέφυγαν να διαψεύσουν τα γερμανικά δημοσιεύματα ("Bild", "Spiegel") που αναδείκνυαν τον πυροσβεστικό ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ. Μόλις προχθές δε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξης Διακόπουλος επιβεβαίωσε τη μεσολάβηση της καγκελαρίου στο πεδίο της κρίσης. Αφού εκτίμησε (ΣΚΑΪ) ότι η “κατάσταση τείνει προς αποκλιμάκωση”, έδωσε έμφαση “στην παρέμβαση της Γερμανίας” χαρακτηρίζοντάς την ως “την πιο δυναμική από όλες”.

Άφαντος από τη διπλωματική σκακιέρα ο πρωθυπουργός

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός είναι άφαντος από τις διεργασίες στη διπλωματική σκακιέρα. Δεν πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές ή συναντήσεις με άλλους ηγέτες ώστε να τους ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα, δεν στοχεύει στη διεύρυνση των συμμαχιών της ελληνικής πλευράς, δεν επιδιώκει να αναδείξει τη διάσταση της “ευρωτουρκικής” διαφοράς.

“Όχι” σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Αίσθηση προκάλεσε παράλληλα η “σιγή ασυρμάτου” που τηρήθηκε από τις -λαλίστατες σε άλλα θέματα- κυβερνητικές πηγές, μετά τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού οχυρώθηκαν πίσω από τον γενικόλογο ισχυρισμό ότι “σταθερή επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης αποτελεί η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και ο γόνιμος διάλογος”.

Υπ' αυτό το πρίσμα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πηγάζει από το... ρίσκο να προχωρήσει σε δεσμεύσεις ενώπιον του εγχώριου πολιτικού συστήματος χωρίς τη “μερκελική” σφραγίδα.

Το ερώτημα που ανακύπτει αφορά τα πιθανά “απότοκα” της κυβερνητικής στάσης για τα εθνικά συμφέροντα μετά την πρόσδεση στη γερμανική διπλωματική μηχανή. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διέψευσε το πρόσφατο δημοσίευμα της “Εστίας”. Η εφημερίδα αποκάλυπτε ότι σε “ρήτρα τύπου Ιμίων για αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες” οδήγησε “η μυστική συμφωνία του Βερολίνου” και ότι “η πρόσφατη διήμερη κρίση στο Αιγαίο, με την έξοδο του τουρκικού στόλου, συνδέεται με τον 'εφ' όλης της ύλης διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για όλα τα εκκρεμή ζητήματα'”...

Οι κίνδυνοι της γερμανικής μεσολάβησης

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτει ο προβληματισμός ότι η γερμανική διαμεσολάβηση ενδέχεται να διαμορφώσει μια ευρεία ατζέντα ελληνοτουρκικού διαλόγου που να υπερβαίνει τη μία και μοναδική διαφορά της υφαλοκρηπίδας που ταυτίζεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επιπλέον, πολιτικοί αναλυτές θέτουν την παράμετρο της ανοχής του Βερολίνου έναντι των αξιώσεων του Ταγίπ Ερνογάν, καθώς στην Τουρκία η Γερμανία αντικρίζει έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της. Σημειώνεται ότι περίπου 80.000 γερμανοτουρκικές επιχειρήσεις λειτουργούν στη Γερμανία, με ετήσιο τζίρο περί τα 52 δισ. ευρώ, απασχολώντας σχεδόν 500.000 άτομα σε 50 διαφορετικούς κλάδους...

Ενεργός διαπραγμάτευση με... μια συνάντηση στις Βρυξέλλες

Η κυβερνητική στρατηγική της... αδράνειας επεκτείνεται ωστόσο και στον ευρωπαϊκό χάρτη. Σαρκαστικά σχόλια συγκέντρωσε στα κοινωνικά δίκτυα το επίσημο δελτίο αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταγράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μόλις μία προπαρασκευαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη! Σε δέκα συναντήσεις συμμετείχε, αντιθέτως, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε επτά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και σε τέσσερις ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα! Η συγκεκριμένη αποκάλυψη άφησε έκθετο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, που διαλαλούσε ότι “συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πετύχαμε ένα συνολικό πακέτο που φτάνει τα 72 δισ. ευρώ”...

Ανακάλυψε τη σύνοδο των χωρών του Νότου

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της πολιτικής ραθυμίας, η κυβέρνηση επιχείρησε να οικειοποιηθεί την πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει τη σύνοδο των χωρών του Νότου! Το Μαξίμου υποστήριξε δε “ότι αποφασίστηκε στη διμερή συνάντηση που είχαν ο Κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, εγκαινιάζοντας τις "γαλάζιες" αναφορές για τη σύνοδο των χωρών του Νότου! Ως γνωστόν, η σύμπηξη του “μετώπου του Νότου” αποτέλεσε πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα το 2016 ώστε να συγκροτηθεί μια συμμαχία με κοινές θέσεις απέναντι στις πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 δε, διεξήχθη η διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα.

Η Ν.Δ. είχε αντιμετωπίσει με πρόδηλη αμηχανία τη “Διακήρυξη των Αθηνών”, καθώς απέφυγε το παραμικρό σχόλιο. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης προτίμησε, παράλληλα, να αναπαράγει στο Τwitter, με το εγκωμιαστικό σχόλιο “άπαιχτο”, την απαξιωτική ανάρτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «όταν μαζεύονται οι Σοσιαλιστές, σπάνια προκύπτει κάτι έξυπνο». Την ίδια αδιαφορία -και αφωνία- έχει επιδείξει η Ν.Δ. και στον έναν χρόνο διακυβέρνησής της. Οι θριαμβολογίες, άλλωστε, του Κ. Μητσοτάκη για την πρόσφατη συμφωνία της συνόδου κορυφής -που ενσωμάτωσε τις απαιτήσεις των “φειδωλών” του Βορρά- ήγειρε και το ερώτημα “σε ποια μεριά του τραπεζιού καθόταν ο πρωθυπουργός’’...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL