Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Σχέδιο εθνικής στρατηγικής προτείνει ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο εθνικής στρατηγικής προτείνει ο Αλ. Τσίπρας

Τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές πιέσεις και δυσκολίες στο πεδίο της οικονομίας, σημαδεύτηκαν από την ουσιαστική αλλαγή στον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Νίκο Κοτζιά και έπειτα τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ανέδειξε τη χώρα μας στο διπλωματικό πεδίο με σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, την οικοδόμηση συμμαχιών πολύπλευρων και πολυδιάστατων, επιδιώκοντας να βάλει στο τραπέζι δύσκολα θέματα προς επίλυση. Αλλά και στην περίπτωση της Τουρκίας, ακόμα και σε στιγμές όξυνσης από τη γείτονα, υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας, οι επισκέψεις Τσίπρα στην Τουρκία και Ερντογάν στην Αθήνα, αναδείχθηκαν θέματα όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Το ορόσημο των Πρεσπών

Με ορόσημο την επίλυση του "Μακεδονικού", την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που έδωσε τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως με την ενεργητική εξωτερική πολιτική και την εξαντλητική διπλωματία οι ανοιχτές πληγές μπορούν να κλείνουν. Και μάλιστα βάζοντας στο περιθώριο εθνικισμούς και ανιστόρητες εξαλλοσύνες. Μια Συμφωνία που πολεμήθηκε από την Ακροδεξιά, το δηλητήριο της οποίας διέσπειρε και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση με ηγέτη των "Μακεδονομάχων" τον Αντώνη Σαμαρά. Έσπευσε εξάλλου να μας το θυμίσει στη Βουλή την Πέμπτη, απευθυνόμενος κυρίως στην παράταξή του, που, ως κυβέρνηση πλέον, "τιμά" τη Συμφωνία των Πρεσπών. Γνωρίζουν άλλωστε καλά πως εάν δεν είχε υπάρξει λύση, σήμερα πιθανότατα στα βόρεια σύνορά μας να είχαμε ένα κράτος υπό την επιρροή του Ερντογάν.

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως προχώρησε και σε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες. Τις τριμερείς με την Κύπρο και την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Ιταλία, με τους γείτονες στα Βαλκάνια, την τετραμερή με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Ακόμη μια κομβική πρωτοβουλία υπήρξε η σύγκληση της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, της λεγόμενης "Med7". Μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη χώρα μας, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Με την Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή, η Med7 συζήτησε και διεκδίκησε σε επίπεδο Ευρώπης σε σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τόσο την οικονομία όσο και τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας, τις παραβιάσεις και συνολικά την κατάσταση στη Μεσόγειο.

Αντί για πρωτοβουλίες στον Νότο, η Ελλάδα στοιχήθηκε πίσω από τη Γερμανία

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε τη στρατηγική της αδράνειας και του παρατηρητή, αφήνοντας έτσι τη σύνοδο των χωρών του Νότου στο "ψυγείο". Η Ν.Δ. επέλεξε την παλιά συνταγή να στοιχηθεί πίσω από τους ισχυρούς του Βορρά και ιδίως της Γερμανίας, που αποτελούν και τους δυνατούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κάτι που έγινε εμφανές την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μακρόν αποκάλυψε την αδράνεια Μητσοτάκη

Την ανεπάρκεια της κυβέρνησης ανέδειξε η παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν την περασμένη Πέμπτη, όταν με μήνυμά του στα ελληνικά προανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει τη σύνοδο του Νότου, στο φως της τουρκικής προκλητικότητας. Πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από τον Αλ. Τσίπρα και τον Γ. Κατρούγκαλο, που έθεσε μάλιστα και το λογικό ερώτημα: "Δεν έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ζητήσει τη σύγκλησή της ο κ. Μητσοτάκης;". Η μεταμεσονύχτια διευκρίνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το βράδυ της Πέμπτης -πολλές ώρες μετά τη δήλωση Μακρόν-, ότι η σύγκληση της συνόδου του Νότου "ήρθε κατόπιν συνεννόησής του (σ.σ.: του Γάλλου Προέδρου) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη", έμοιαζε περισσότερο με προσπάθεια διαχείρισης. Γιατί περίμεναν λοιπόν τον Εμανουέλ Μακρόν αντί να αναλάβει την πρωτοβουλία ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ενώ όλη την προηγούμενη εβδομάδα η Άγκυρα κλιμάκωνε διαρκώς;

Κι ύστερα ήρθαν οι φρεγάτες

Πριν την παρέμβαση Μακρόν, τις αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ανέδειξε ο ίδιος ο Ερντογάν. Τι κι αν είχε προηγηθεί η μυστική τριμερής του Βερολίνου- που έγινε γνωστή από τον Τσαβούσογλου κι όσα αποκαλύφθηκαν πως μπαίνουν στο τραπέζι δεν διαψεύδονται-, τι κι αν είχαν υπάρξει οι συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου, με τους ηγέτες να παραπέμπουν τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα και τις κυρώσεις στο φθινόπωρο; Η Άγκυρα αποφάσισε να κλιμακώσει στο Αιγαίο με τη NAVTEX, την παράταξη των φρεγατών και τις εμπρηστικές δηλώσεις. Αλλά και στο εσωτερικό, με την προκλητική απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος και τη φιέστα που ακολούθησε, στην πρώτη προσευχή, την Παρασκευή.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ οι διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας προετοίμαζαν για θερμό επεισόδιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς μόλις την Πέμπτη, ενώ δεν συγκλήθηκε καν το ΚΥΣΕΑ. Εϊχαν προηγηθεί, βέβαια, μια σειρά από "παραφωνίες" όσον αφορά τα ελληνο-τουρκικά, όπως το "πάγωμα" και "ξεπάγωμα" των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι αντιφατικές διαρροές των αρμόδιων υπουργείων, η απώλεια του κεκτημένου των κυρώσεων που είχαν διασφαλίσει, τον Ιούνιο του 2019, Τσίπρας και Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση επέλεξε να οξύνει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο της σκανδαλολογίας, των ηχογραφήσεων και της δίωξης όσων άνοιξαν την υπόθεση Novartis.

Σχέδιο εθνικής στρατηγικής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα της αδράνειας, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, παρουσίασε ένα πλήρες και συνεκτικό σχέδιο και εθνική στρατηγική με τρεις βασικούς άξονες: Αποτροπή του “Oruc Reis” εάν επιχειρήσει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αξιοποίηση των κυρώσεων και νέα σύνοδο κορυφής. Μόνη διαφορά με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. "Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο" ξεκαθάρισε ο πρώην πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ειδάλλως να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL