Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η αδράνεια Μητσοτάκη: Περιμένοντας τη... Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αδράνεια Μητσοτάκη: Περιμένοντας τη... Μέρκελ

Τη στρατηγική της... αδράνειας ακολούθησε και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο φόντο της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στις συναντήσεις με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ συζήτησε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β' “την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την απογοήτευση τους”. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε περαιτέρω ενημέρωση για ευρύτερες ενέργειες και πρωτοβουλίες αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκδοση της τουρκικής NAVTEX.

Διακόπουλος: "Προς αποκλιμάκωση"

Άλλωστε, η κυβέρνηση επαφίεται στον διαμεσολαβητικό ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξης Διακόπουλος επιβεβαίωσε την παρέμβαση της καγκελαρίου προς την Άγκυρα. Αφού εκτίμησε (ΣΚΑΪ) ότι η “κατάσταση τείνει προς αποκλιμάκωση”, έδωσε “έμφαση στην παρέμβαση της Γερμανίας” χαρακτηρίζοντάς την ως "την πιο δυναμική από όλες”.

Φειδωλός για Ερντογάν

Υπ' αυτό το πρίσμα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης -στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας- αναφέρθηκε εκτενώς στην Αγία Σοφία και την πανδημία, παραποίησε ξανά τους αριθμούς αναφορικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα λάβει η χώρα, ωστόσο για τις προκλήσεις Ερντογάν ήταν εξαιρετικά φειδωλός. Αρκέστηκε να στηλιτεύσει “ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία”, που “απειλούν την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου”.

Οικειοποίηση της πρωτοβουλίας Μακρόν

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση επιχειρεί να οικειοποιηθεί την πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλέσει σύνοδο των χωρών του Νότου. «Στη διμερή συνάντηση που είχαν ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αναβληθείσα σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία” επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, “εγκαινιάζοντας” τις “γαλάζιες” αναφορές για τη σύνοδο των χωρών του Νότου!

Ως γνωστόν, η συγκρότηση του “μετώπου του Νότου” αποτέλεσε πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα το 2016. Η Ν.Δ. δεν είχε προβεί ποτέ σε κάποιο υποστηρικτικό μήνυμα ή σχόλιο για την αναγκαιότητα να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων στους κόλπους της Ε.Ε., με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Την ίδια αδιαφορία -και αφωνία- έχει επιδείξει και στον έναν χρόνο διακυβέρνησης. Οι θριαμβολογίες, άλλωστε, του Κ. Μητσοτάκη για την πρόσφατη συμφωνία της συνόδου κορυφής, που ενσωμάτωσε τις απαιτήσεις των “φειδωλών” του Βορρά, ήγειραν το ερώτημα “σε ποια μεριά του τραπεζιού καθόταν ο πρωθυπουργός’’...

“Στάχτη στα μάτια” για τη... μία συνάντηση στις Βρυξέλλες

“Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα για να προάγει τα εθνικά συμφέροντα και να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση θετικών πρωτοβουλιών» σημείωναν χθες, ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι. Πριν τη συγκεκριμένη διαρροή ωστόσο, είχε ήδη πραγματοποιήσει τον γύρο του Διαδικτύου το επίσημο δελτίο αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύνοδο, που καταγράφει ότι ο Κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε μόλις μία προπαρασκευστική συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη!

Ανασχηματισμός μέσω Βρυξελλών

Ο υφυπουργός Γ. Θωμάς επιλέχθηκε ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης

Με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων ο Γεράσιμος Θωμάς επιλέχθηκε, χθες, ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης. Ο Γ. Θωμάς, προκειμένου να αναλάβει το νέο του χαρτοφυλάκιο, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για τα θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Τα καθήκοντά του μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη του θα ασκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Γ. Θωμά, τον ευχαρίστησε για τη σημαντική του συμβολή στην πορεία της κυβέρνησης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του θέση. Ξεκίνησε ο ανασχηματισμός από χθες τελικά;

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL