Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Γερμανικό φέσι στον Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανικό φέσι στον Μητσοτάκη

Προς Βερολίνο δείχνει η κυβερνητική πυξίδα, μετά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας! Η ενεργοποίηση του πρωθυπουργού στη διπλωματική σκακιέρα προϋποθέτει το “nein” της Άνγκελα Μέρκελ -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες-, καθώς η κυβέρνηση επαφίεται στον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχει αναλάβει η καγκελάριος. Σύμφωνα δε με πολιτικές εκτιμήσεις, η απροθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικώναρχηγών πηγάζει από το... ρίσκο να προχωρήσει σε δεσμεύσεις χωρίς τη γερμανική έγκριση.

Σε αυτό το φόντο, κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν σε φειδωλές επισημάνσεις, μετά τις χθεσινές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά.“Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης” σημείωσε γενικόλογα το Μαξίμου, διαπιστώνοντας ότι“το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων”.

“Σταθερή η κατάσταση”, χωρίς απάντηση στο δημοσίευμα της "Bild"

Σε παράλληλο χρόνο δε, ο Στέλιος Πέτσας ισχυριζόταν ότι «μετά από δύο 24ωρα από την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, η κατάσταση παραμένει σταθερή”, χωρίς ωστόσο να δίδεται επίσημη κυβερνητική απάντηση για το δημοσίευμα της "Bild". Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης είχε καλέσει τον πρωθυπουργό "να απαντήσει αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί παρέμβασης της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία και ποιες ήταν οι προϋποθέσεις γι’ αυτήν”.

Κύκλοι της Καγκελαρίας στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, παράλληλα όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου. Σύμφωνα με το περιοδικό “Spiegel”, “η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε όμως τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών”.

Καρενμπάουερ: “Η καγκελάριος παρενέβη”

Η επιβεβαίωση της ηγετικής παρέμβασης της Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, προήλθε (χθες αργά το απόγευμα) από την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ .“Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της κυβέρνησης, και της καγκελαρίου στην κορυφή της, είναι ότι και προς τις δύο πλευρές -τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας- απολαύουμε μεγάλης εμπιστοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως “ακριβώς γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα η καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει». Η ελληνική κυβέρνηση στις πληροφορίες και αποκαλύψεις που προέρχονται από τη Γερμανία τηρεί “σιγήν ασυρμάτου”.

"Εστία": “Ρήτρα τύπου Ιμίων για αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες”

Επιπλέον, το χθεσινό πρωτοσέλιδο της “Εστίας” πολλαπλασίασε τα ερωτηματικά για τα “απότοκα” της κυβερνητικής στάσης. Σε “ρήτρα τύπου Ιμίων για αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες” οδήγησε “η μυστική συμφωνία του Βερολίνου”, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι “η πρόσφατη διήμερη κρίση στο Αιγαίο, με την έξοδο του τουρκικού στόλου, συνδέεται με τον εφ' όλης της ύλης διάλογο μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας, ο οποίος συνεφωνήθη μυστικώς στο Βερολίνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος». Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι “η έξοδος του τουρκικού στόλου στόχευε στο να αποστείλει μήνυμα, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, για το ποιος έχει το 'πάνω χέρι' σε αυτόν τον διάλογο". Αυτό τεκμαίρεται άλλωστε και από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας του Βερολίνου, με την οποία, σύμφωνα με την «Εστία», ξεκινά απευθείας διμερής διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας «για όλα τα εκκρεμή θέματα».

Ποια είναι αυτά;

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο διαμοιρασμός των φυσικών πόρων, «αμφισβητούμενα» νησιά, γκρίζες ζώνες, μουφτείες Θράκης, τέμενος Αθηνών κ.ά.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, η Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τους όρους της συζήτησης, ενώ δεν απάντησε στην Τουρκία ούτε το γνωστό «έχουμε μόνο μία διαφορά» (σ.σ.: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας).

Συμφωνήθηκε επίσης, κατά την "Εστία", «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες που προκαλούν ένταση», κάτι που για την Ελλάδα σημαίνει να μην κάνει έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η αναστολή του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια κ.λπ.. Το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε διαψεύσει ή επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Πολεμικές ιαχές από Γεωργιάδη

Υπ' αυτό το πρίσμα, ο Στέλιος Πέτσας, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι “είμαστε έτοιμοι” ώστε “να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα“, δεδομένων των πληροφοριών ότι σήμερα το "Oruc Reis" θα βγει στην περιοχή που ορίζεται από τη NAVTEX. Σημειώνεται ότι, επίσης σήμερα, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας ανοίγει τις πύλες της ως τζαμί, για τη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την απόφασή του. Στη σκιά της πολύπτυχης τουρκικής επιθετικότητας, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασε τα ντεσιμπέλ. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Δεν έχει το περιθώριο να μην αντιδράσει. Αν δεν αντιδράσουμε, θα είναι σαν να δηλώνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι αποδεχόμεθα πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ελληνικής εθνικής κυριαρχίας» είπε χαρακτηριστικά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μ. Βορίδη, που δήλωνε προχθές ότι “αν ο Ερντογάν αμφισβητήσει την ελληνική εθνική κυριαρχία, την απομειώσει, θα υπάρξει πολεμική εμπλοκή.”

Ο Αγγ. Συρίγος ομιλητής σε εκδήλωση ακραίων

Σε αυτό το πνεύμα, αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή του βουλευτή της Ν.Δ. και συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Άγγελου Συρίγου σε αποψινή εκδήλωση -ακροδεξιών αποχρώσεων- του “Κινήματος Πολιτών: Πρώτα η Ελλάδα”. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων θα είναι ομιλητής μαζί με τους... Σάββα Καλεντερίδη, Γιώργο Καραμπελιά, Βασίλη Κωνσταντινόπουλο και Αφροδίτη Μάνου. Δεν έχει ωστόσο εξακριβωθεί αν ο κ. Συρίγος έχει ενημερωθεί πως οι διοργανωτές σημειώνουν ότι “εμείς ως κοινωνία προσφάτως με την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας μας το 2018 -2019 και κάθε άλλη φορά, όταν και όποτε κληθήκαμε συλλογικά, ως κοινωνία πολιτών, ανταποκριθήκαμε! ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ!”...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL