Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η απόσπαση καταστρέφει το μνημείο και διασύρει τη χώρα διεθνώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απόσπαση καταστρέφει το μνημείο και διασύρει τη χώρα διεθνώς

Θεσσαλονίκη: Μια δεύτερη αίτηση ακύρωσης της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που ανάβει το «πράσινο φως» για την απόσπαση των μοναδικών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αυτή τη φορά από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Κίνηση Πολιτών, που σηκώνει και το μεγάλο βάρος της εκστρατείας για τη διάσωση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, σε σχετική ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την προσφυγή στο ΣτΕ «ως το ύστατο νομικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να αναστρέψουμε την πορεία καταστροφής και απώλειας της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας».

Δεν ανακόπτεται η ολοκλήρωση του μετρό

Αφού επισημαίνει πως «η ολοκλήρωση του μετρό της  Θεσσαλονίκης σε καμία περίπτωση δεν ανακόπτεται και δεν καθυστερεί λόγω του σταθμού Βενιζέλου» και πως, «αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί πλέον επιστημονικά ότι η μοναδικότητα και η παγκόσμια σημασία των αρχαιοτήτων επηρεάζονται αρνητικά με τον τεμαχισμό, τη μεταφορά και την επιλεκτική επιστροφή και επανατοποθέτηση τους», τονίζει ότι «το μετρό μπορεί να λειτουργήσει και να ανακουφίσει το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης πιο γρήγορα και πολύ πριν την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου».  Η προσφυγή αυτή, όπως και η προηγούμενη που έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, αφορά την ουσία του θέματος που είναι η ανατροπή από την παρούσα κυβέρνηση του τρόπου κατασκευής του σταθμού, αφού εγκαταλείφθηκε η τεχνική μέθοδος που εφαρμοζόταν και επέτρεπε την κατά χώραν παραμονή των αρχαιοτήτων και προωθείται η κλασική τεχνική λύση ανοιχκτού σκάμματος που απαιτεί τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση του μνημείου.

Διασύρεται διεθνώς η χώρα

«Συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης για τη διάσωση του σπουδαίου αυτού, μοναδικού ανά την υφήλιο βυζαντινού μνημείου της πόλης μας και συνεπικουρούμενοι από τις ηχηρές εκκλήσεις της ελληνικής και παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, στις οποίες η Πολιτεία εδώ και μήνες κωφεύει, καταφεύγουμε στην κρίση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας» υπογραμμίζει η Κίνηση Πολιτών. «H Θεσσαλονίκη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη, οφείλει σήμερα να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού τον βυζαντινό χαρακτήρα της και κάθε υλικό τεκμήριο του μεσαιωνικού παρελθόντος της, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη για τον πολιτισμό στιγμή, κατά την οποία εκμηδενίζεται έμπρακτα η αυθεντικότητα και η οικουμενικότητα του πλέον γνωστού δημιουργήματος του βυζαντινού πολιτισμού στην ιστορική πρωτεύουσά του, την Κωνσταντινούπολη. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν τιμά αλλά διασύρει διεθνώς τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, υπονομεύει κάθε δίκαιη διεκδίκηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» προσθέτει.

Πόλος έλξης η Βενιζέλου

Τα μέλη της Κίνησης δηλώνουν εμφαντικά ότι «η ολοκλήρωση του μετρό της  Θεσσαλονίκης σε καμία περίπτωση δεν ανακόπτεται και δεν καθυστερεί λόγω του σταθμού Βενιζέλου». «Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί πλέον επιστημονικά ότι η μοναδικότητα και η παγκόσμια σημασία των αρχαιοτήτων επηρεάζονται αρνητικά με τον τεμαχισμό, τη μεταφορά και την επιλεκτική επιστροφή και επανατοποθέτηση τους. Το μετρό μπορεί να λειτουργήσει και να ανακουφίσει το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης πιο γρήγορα και πολύ πριν την ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου. Όταν, λίγο αργότερα, δοθεί και ο σταθμός Βενιζέλου σε λειτουργία, θα είναι νησίδα πολιτισμού, ένας πόλος έλξης τουρισμού, άρα πηγή οικονομικού πλούτου για την πόλη, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα οικονομολόγων σε πρόσφατη ημερίδα του ΑΠΘ» καταλήγουν.

Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις σε σχέση με τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου του μετρό και δηλώνει ότι σε κάθε βήμα θα εξαντλεί όλα τα νομικά μέσα για να αποτρέψει την καταστροφή του μοναδικού βυζαντινού μνημείου της «Μέσης Οδού», που αποκαλύφθηκε το 2012, κάτι που σημαίνει ότι έπονται και άλλες προσφυγές στο ΣτΕ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL