Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
"Προβλέψιμος" ο Μητσοτάκης και στη σύνοδο κορυφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Προβλέψιμος" ο Μητσοτάκης και στη σύνοδο κορυφής

Βήματα προς τα πίσω αναφορικά με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς στην εξελισσόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «κάποιους συμβιβασμούς που ίσως είναι απαραίτητοι» ώστε να υπάρξει συμφωνία για τους όρους ενεργοποίησης και λειτουργίας του ταμείου ανάκαμψης. Αναλώθηκε δε σε ευχολόγια «ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», υπενθυμίζοντας απλώς ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δεν περνά ωστόσο απαρατήρητο ότι μία ημέρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ευθυγραμμίσει τον ελληνικό πήχη με τις προσδοκίες της ιταλικής και ισπανικής κυβέρνησης στο κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Στέλιος Πέτσας, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη φορτισμένη έννοια των «συμβιβασμών», είχε προτάξει την ανάγκη «να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», «να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων» και «να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του ταμείου ανάκαμψης». Ο ίδιος δε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φορέσει την αντιμνημονιακή «μάσκα» σε συνέντευξή του στους «Financial Times» στις 5 Ιουλίου θεωρώντας πως «δεν είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι» και επισημαίνοντας πως «κάτι τέτοιο θεωρείται πολιτικά απαράδεκτο από τις χώρες του Νότου». Η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται «προβλέψιμη» και στις κυβιστήσεις...

Η πυξίδα του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει μόνο το «σχέδιο Πισσαρίδη» ενόψει της εκταμίευσης των προσδοκώμενων 32 δισ. ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαμψε διά τους απουσίας του από τις ζυμώσεις και τη γενικότερη κινητικότητα στον άξονα των χωρών του Νότου ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το ταμείο ανάκαμψης. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν γνωστοποιήθηκε καμία επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ομολόγους του από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Παράλληλα, τα κανάλια επικοινωνίας του  Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), που απειλούν να τορπιλίσουν το σχέδιο της Κομισιόν, αποδείχτηκαν εντελώς «απενεργοποιημένα».

Ο Νότος «πήρε φωτιά»

Στον αντίποδα, ο Τζουζέπε Κόντε μετέβη στη Χάγη για συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του μετά από πρόσκληση του Μ. Ρούτε. Αμέσως μετά ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στην Ισπανία, μετά από πρόσκληση του Π. Σάντσεθ, ο οποίος προσκάλεσε και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντ. Κόστα.

Συν τοις άλλοις, στην Ισπανία μετέβη ο Ολλανδός Μ. Ρούτε, όπου προέκυψε τριμερής Ισπανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας. Στο ενδιάμεσο, οι πρωθυπουργοί των συγκεκριμένων χωρών είχαν ξεχωριστές επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Με την Άν. Μέρκελ ο Μ. Ρούτε συναντήθηκε τρεις φορές μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Το ίδιο και ο Εμ. Μακρόν. Παράλληλα, ο Μ. Ρούτε είδε και τους επικεφαλής της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας...

Κοινώς, όταν η ευρωπαϊκή και πολιτική σκακιέρα είχε πάρει «φωτιά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε να πείσει με φόντο τα... ηλιοβασιλέματα ότι «η χώρα είναι ασφαλής προορισμός» για τους τουρίστες. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ειρωνεία η επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη -σε άρθρο του χθες στην εφημερίδα «Τα Νέα»- ότι «στην εξωτερική πολιτική δεν χωρά ούτε εφησυχασμός, ούτε αυτοαπομόνωση».

Ένα τηλεφώνημα

Οι μοναδικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού που έχουν ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL