Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Προανακριτική Επιτροπή: Ιδού ποιοι είναι οι πέντε "αξιόπιστοι" μάρτυρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανακριτική Επιτροπή: Ιδού ποιοι είναι οι πέντε "αξιόπιστοι" μάρτυρες

Τους πέντε βασικούς μάρτυρες της πλειοψηφίας «αποκαθηλώνει» το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ που συνέγραψε και παρουσίασε ο εισηγητής του Σπύρος Λάππας. Πρόκειται για τους Ιωάννη Αγγελή, Ελένη Ράικου, Γεωργία Τσατάνη, Παναγιώτη Αθανασίου και Σάμπυ Μιωνή, στους οποίους στηρίζεται το αφήγημα της Ν.Δ. ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, αλλά μόνο σκευωρία. «Οι καταγγελίες τους είναι όψιμες, πλήρεις αντιφάσεων, αμφισημιών, ταλαντεύσεων και αυτοαναναιρέσεων, ενώ συχνά συνδέονται με επιδιώξεις τους που δεν ικανοποιήθηκαν» τονίζει ο Σπ. Λάππας και επισημαίνει ότι οι μαρτυρίες τους διαψεύσθηκαν με τον συμβιβασμό ΗΠΑ - Novartis και την ομολογία του φαρμακευτικού κολοσσού.

Δεν εκλήθη ο μηνυτής Α. Σαμαράς

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε «αντιφάσεις και αναιρέσεις καταθέσεων και γεγονότων που θα κριθούν σε βάθος χρόνου και αφού προηγηθεί η κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου για όλες τις δικονομικές παραβάσεις που έχουν συντελεστεί». Επίσης υπογραμμίζει ότι, για να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της πλειοψηφίας, δεν εκλήθη ο μηνυτής της υπόθεσης Αντώνης Σαμαράς και υπενθυμίζει τα «απανωτά ραπίσματα από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.», όπως η προστασία της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων, η εξέταση μαρτύρων εκτός θέματος της εντολής της Ολομέλειας της Βουλής, η αποτροπή κλήσης ως υπόπτων ιδιωτών - μη πολιτικών προσώπων.

Ι. Αγγελής: Τον διαψεύδουν οι πάντες!

Για τον Ι. Αγγελή το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «τον διαψεύδουν οι πάντες, όμως δύο ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί τον κατηγορούν ότι λέει ψέματα! Την κατάθεσή του απαξίωσαν καθοριστικά η κατάθεση της πρ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, όπως και της Μαρίας Παπασπύρου, πρ. γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης».

Η Ξ. Δημητρίου, καταθέτοντας στην Επιτροπή, διέψευσε κατηγορηματικά ότι είπε στον Ι. Αγγελή ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» και τον κατηγόρησε ότι στις αναφορές του «προσθέτει κάθε φορά νέα δήθεν πραγματικά περιστατικά», ότι έκανε καταγγελίες εκ των υστέρων, ενώ εμπόδισε να έρθουν στοιχεία από το FBI.

Η δε Μ. Παπασπύρου σε ένορκη κατάθεσή της τον κατηγορεί ότι «έχει υποπέσει στο αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης είτε αποκρύπτοντας την αλήθεια, είτε προβαίνοντας στην κατάθεση ψευδών στοιχείων, έγκλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως».

Ελ. Ράικου: Το «μακρύ χέρι» του Α. Σαμαρά

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις εις βάρος της Ελ. Ράικου αποκαλύψεις που έληξαν την αξιοπιστία της μόνης μάρτυρος που ισχυρίστηκε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι ο «Ρασπούτιν»:

- Ο γιατρός σύζυγός της Λάζαρος Καρνέσης (με βάση πόρισμα του ΕΟΠΥΥ) μόνο το 2018 προκάλεσε ζημία 1,7 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και έχει εμβάσματα από τη Novartis.

- Η Ξ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι «δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από τη Novartis».

- Ισχυρίστηκε ότι «πλημμύρισε το σπίτι μας και χάθηκε» η μελέτη που είχε συντάξει ο Λ. Καρνέσης για τη Novartis.

- Η Ελ. Ράικου ζήτησε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο να μεσολαβήσει για συνάντηση με τον Α. Σαμαρά προκειμένου να του ζητήσει να πάρουν υποτροφία τα παιδιά της για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

- Ο Δ. Παπαγγελόπουλος την αποκάλεσε το «μακρύ χέρι» του Α. Σαμαρά, επί των ημερών του οποίου διορίστηκε εισαγγελέας Διαφθοράς.

- Όταν παρέδωσε στην Ελ. Τουλουπάκη η δικογραφία για τη Novartis, δεν περιλάμβανε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Κι όμως, η Ελ. Ράικου κατέθεσε ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος την πίεσε να στείλει τη δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή!

- Στην Εισαγγελία Διαφθοράς υπήρχε έγγραφο από την απόρρητη αλληλογραφία με τις αμερικανικές αρχές στο οποίο γινόταν σαφής αναφορά σε χρηματισμό πολιτικού προσώπου και δη αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Όμως η Ελ. Ράικου δήλωσε στην Επιτροπή άγνοια για το εν λόγω έγγραφο...

- Κρατούσε υποθέσεις στα συρτάρια της. Η Ξ. Δημητρίου είπε ότι η καταλογογράφησή τους «έπιανε δέκα σελίδες».

- Δεν προήχθη κατά τις τελευταίες κρίσεις που έγιναν επί Ν.Δ.

Π. Αθανασίου: Ψέματα στην υπηρεσία

Ο Π. Αθανασίου, αναφέρει το πόρισμα, δήλωσε ψέματα στην υπηρεσία του ότι θα μεταβεί στη Χάγη όπου συναντιούνταν εισαγγελείς από πολλές χώρες για ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με τα Panama Papers, αλλά δεν πήγε ποτέ! Μάλιστα, η Ξ. Δημητρίου φέρεται να κατέθεσε ότι αυτή ήταν και η αιτία που δεν προήχθη.

Η πρ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι επί τρία χρόνια (2014 - 2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για offshore και τρεις πρώην υπουργούς της Ν.Δ., οι οποίες μάλιστα ήταν γνωστές στην Ελ. Ράικου, ενώ δεν ερευνούσε και άλλα σκάνδαλα, όπως η λίστα Λαγκάρντ.

Ενδεικτικός της αναξιοπιστίας του Π. Αθανασίου, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ισχυρισμός του πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος του ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για φορολογικές υποθέσεις (Αλαφούζου, Παπαχρήστου), ενώ είναι γνωστό ότι αυτές οι υποθέσεις βασίζονται σε έγγραφα και παραστατικά, κυρίως των φορολογικών αρχών και οργάνων, που δεν «μαγειρεύονται».

Γ. Τσατάνη: Αθώωσε τον Α. Βγενόπουλο

Ο δικαστικός βίος της Γεωργίας Τσατάνη χαρακτηρίστηκε από την «αρπαγή» και την αρχειοθέτηση μέσα σε λίγες μέρες όλων των δικογραφιών του αφορούσαν τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Τις δικογραφίες τις πήρε από την Εισαγγελία Διαφθοράς με το επιχείρημα προς την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Ράικου ότι είναι αρχαιότερη από εκείνη!

Η Γ. Τσατάνη έχει παραδεχτεί ότι επισκέφθηκε τον Δ. Παπαγγελόπουλο στο γραφείο του ύστερα από δικό της αίτημα και υποστηρίζει ότι της ζήτησε τηλεφωνικά να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς «για να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της». Ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει απαντήσει ότι εκείνη του πρότεινε να συναντηθούν και αναρωτήθηκε πώς κάποιος που εκβιάζεται ζητά να κάνει παρέα με τον εκβιαστή του.

Σ. Μιωνής: Τον εξέθεσαν οι υποκλοπές

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως ο Σ. Μιωνής θεωρεί ότι εκβιάσθηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο επειδή, σε συνάντηση που έγινε ύστερα από αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης, ο πρ. αναπληρωτής υπουργός, αφού είχε συμφωνηθεί το πλαίσιο των νομικών ενεργειών για να σταματήσει η διένεξή του με τον εκδότη Γ. Φιλιππάκη, έθεσε το ζήτημα των δικαστικών εξόδων ύψους 350.000 ευρώ. «Αυτό θεωρεί εκβιασμό ο Σ. Μιωνής, χωρίς να έχει καταθέσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει την αλήθεια των γεγονότων. Αντίθετα, μεσολάβησε η υποκλοπή της συνομιλίας με τον Νίκο Παππά που πλήττει το κύρος του μάρτυρα όσο δεν παρουσιάζει στοιχεία αποδεικτικά των ισχυρισμών του» τονίζει το πόρισμα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL