Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο Κ. Μητσοτάκης ξανάβαλε... τη μάσκα του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Μητσοτάκης ξανάβαλε... τη μάσκα του

Σε ομολογία αποτυχίας στο σκέλος που αφορά τον έλεγχο της πορείας του κορωνοϊού, μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, προχώρησε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του». Πίσω - μπρος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα της μάσκας, καθώς, στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, επισήμανε ότι είναι «υποχρεωτική η χρήση της»! Περιορίστηκε δε να ζητήσει «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις», χωρίς να ανακοινώσει επιπρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της νόσου...

ΣΥΡΙΖΑ: «Το αλαλούμ δυστυχώς συνεχίζεται...»

«Το αλαλούμ δυστυχώς συνεχίζεται» τονίζει σε καυστικό τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του μισού υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού για να καταλήξουν πως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και πολυκαταστήματα, την οποία η κυβέρνηση χωρίς εξήγηση κατήργησε πριν μία εβδομάδα, πρέπει τελικά να είναι υποχρεωτική».

«Θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι για να μπορέσουμε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πιθανό δεύτερο κύμα, αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες, ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία τηρούνται» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός κι ενώ η χώρα ανοίγει τις απευθείας πτήσεις από Βρετανία και Σουηδία, που εμφανίζουν βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα.

Νέα επίκληση της ατομικής ευθύνης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εστίασε εκ νέου στην έννοια της «ατομικής ευθύνης». Σ’ αυτό το πλαίσιο έδωσε «ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού και εστίασης». Αναφέρθηκε παράλληλα στην «αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους», επιβεβαιώνοντας τη «γραμμή» που χάραξε τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «ο κύριος κίνδυνος είναι στο εσωτερικό της χώρας». Επισήμανε δε ότι «τα μεγάλα προβλήματα» εντοπίζονται «από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο». Σ’ αυτό το φόντο ζήτησε «να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις»...

Το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εστιάζοντας δε ειδικά στην επιβολή «διοικητικών κυρώσεων και προστίμων που ορίζουν η νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις» έριξε «το μπαλάκι» των ευθυνών στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Δεν μπορεί Περιφέρειες και δήμοι να είναι έξω από αυτήν την υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τον κεντρικό μηχανισμό. Άρα, είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό να μεταφερθεί και στις περιφέρειες και στους δήμους. Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σ’ αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας τη γενική έλλειψη συντονισμού ενώπιον της αναζωπύρωσης της νόσου!

Ένταση ελέγχων στα ΚΤΕΛ

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες «να δώσουν προτεραιότητα στους ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός», ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ένταση των ελέγχων θα υπάρξει και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ».

Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας είχε επιχειρήσει να μεταδώσει την εικόνα της κυβερνητικής εγρήγορσης επισημαίνοντας (Real FM) ότι «δημοσιοποιήσαμε τις προηγούμενες ημέρες πάρα πολλούς ελέγχους, που κάναμε μέχρι την Κυριακή. Βλέπουμε ότι υπήρχαν αρκετές παραβάσεις. Θέλουμε να επεκτείνουμε το δίκτυο των ελέγχων σε όλη την Επικράτεια, ώστε να νιώθουμε όλοι ότι δεν είναι μια περίοδος χαλάρωσης. Δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας». Σ’ αυτό το πνεύμα κατέληξε ότι «οι αρχές που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους, έχουν διπλό καθήκον αυτό το διάστημα: να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων και να κάνουν κάθε πολίτη να νιώθει ότι είναι από πάνω από το πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL