Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβερνητική ολιγωρία στοιχίζει ακριβά και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Ηχητικό)

«Απαιτούνται κυρώσεις και όχι ευχολόγια στην επικείμενη σύνοδο κορυφής» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε για πρώτη φορά στην Συνοδό Κορυφής τον Ιούνιο του 2019 να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης  του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συνέντευξή του στον ρ/στ «στο Κόκκινο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», σταχυολογώντας «το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις ανακοινώσεις για  εξορύξεις νοτίως της Κρήτης, την κατάφωρη παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την εργαλειοποίηση των προσφύγων στον Έβρο».  «Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διπλωματικές ενέργειες για την επιβολή κυρώσεων, επέλεξε τη ρητορεία περί απομονωμένης Τουρκίας που βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων» πρόσθεσε, με αποτέλεσμα, «να βλέπουμε τώρα την αναβάθμιση τουρκικής επιθετικότητας, με αποκορύφωνα την μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα υποστηρίζαμε τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τον διάλογο με ευρωτουρκικό χαρακτήρα, στον οποίο η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί», ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης,  «κάτι που επίσης δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη», υπενθυμίζοντας ότι «σε δύο συναντήσεις κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το ζήτημα της Αγια-Σοφιάς, κάτι που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός». Και πρόσθεσε: «η κατόπιν εορτής  τριμερής μυστική συνάντηση, που αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, δείχνει ότι η Τουρκία μόνο απομονωμένη δεν είναι και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις». «Ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση προς την αντιπολίτευση για το τι έχει διαμειφθεί στη μυστική αυτή συνάντηση», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «σε δυο μέρες έχουμε μια Σύνοδο Κορυφής όπου περιμένουμε η κυβέρνηση να διεκδικήσει επιτέλους από την Ευρώπη όχι χλιαρές ανακοινώσεις αλλά μια αποφασιστική παρέμβαση».

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «οι παλινωδίες και οι αλλοπρόσαλλες λογικές της  κυβέρνησης, δημιουργούν προβλήματα και στην οικονομία και στην προστασία της δημόσιας υγείας». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε να υπάρχει τεστ για τους επισκέπτες πριν την έλευσή τους στα ελληνικά αεροδρόμια, δεν εφάρμοσε σε όλες τις πύλες εισόδου τα ίδια, ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια, ενώ είδαμε διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ υπουργού και υφυπουργού Τουρισμού ως προς τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να αλλάζουν - προβλήματα που μας μεταφέρουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων».  

«Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και υποτίμηση του κινδύνου, καθώς ο κορωνοϊός δεν έχει εξαλειφθεί, κάθε άλλο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση «να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να ακολουθήσει τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που φαίνεται να έχουν πάει πίσω αυτό το διάστημα. Δεν γίνεται πολιτικά ή άλλα κριτήρια να μπαίνουν μπροστά από τη δημόσια υγεία», κατέληξε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις