Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συντονισμός δράσεων Ελλάδας-Κύπρου, απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντονισμός δράσεων Ελλάδας-Κύπρου, απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου και ο συντονισμός όλων των παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα.

Στη βαριά σκιά της πρόσφατης απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η απόφαση της Τουρκίας έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο και συμπλήρωσε: «Πληγώνει, επίσης, βαθύτατα και όλους εκείνους οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αντιλαμβάνονται ότι ένα κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας, όπως η Αγία Σοφία, δεν μπορεί να εργαλειοποιείται έτσι ώστε να υπηρετούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική ακτινοβολία του».

Απευθυνόμενη στον κ. Αναστασιάδη, αφού τόνισε την μεγάλη της χαρά που τον υποδέχεται στην Αθήνα, ανέφερε ότι προσβλέπει και στη δική της επίσκεψη στην Κύπρο τον προσεχή Σεπτέμβριο και επισήμανε ότι αναμένει να ακούσει για την πορεία του Κυπριακού Ζητήματος που αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Επανέλαβε, τέλος, ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την πρώτη τους συνάντηση, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επισκέπτεται την Αθήνα, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα επιτύχει στην υψηλή αποστολή της.

«Τη σημασία που αποδίδεται στην διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο και είναι ακριβώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες μέσα από μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας είτε αυτές αναφέρονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, είτε η επιθετικότητα που επιδεικνύει απέναντι στη Συρία ή στο Ιράκ με προέκταση πλέον το παράνομο Μνημόνιο Συναντίληψης που έχει υπογράψει με την Λιβύη αλλά ταυτόχρονα και την απειλή σφετερισμού της ελληνικής ΑΟΖ, με αποκορύφωμα την μετατροπή ενός πολιτιστικού μνημείου, σύμβολο για τον Χριστιανισμό, αλλά και πολιτιστικού μνημείου για όλη την ανθρωπότητα σε τέμενος» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι προσδοκά στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό για τον άριστο συντονισμό ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξέφρασε την ελπίδα να έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε, δηλαδή, ειρήνη, σταθερότητα και καλή γειτονία.

Συντονισμός δράσεων Ελλάδας-Κύπρου, απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα

«Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα στη μετά κορονοϊό εποχή», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Αναστασιάδης στην αρχή της συνάντησης και πρόσθεσε: «έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και έχει μία κρίσιμη ατζέντα».

«Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες. Προφανώς έχουμε να συζητήσουμε πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το πώς θα συντονίσουμε, όπως πάντα, τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από μουσείου σε τζαμί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σας υποδέχομαι για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αισθήματα αγάπης και συνεργασίας διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλαδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα. Τόνισε ότι οι συνθηκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία.

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη

Πηγή: ΑΜΠΕ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL