Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
"Επιτελικό" αλαλούμ προκαλεί η επανεμφάνιση του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Επιτελικό" αλαλούμ προκαλεί η επανεμφάνιση του κορωνοϊού

Σέλφι στην Κέρκυρα, στην εποχή της πανδημίας...

Σε... επιτελική σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες ημέρες. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν μια άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην περιφρούρηση της θετικής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και τον περιορισμό του μεγέθους της ζημιάς στον τουριστικό τομέα. Ωστόσο, η "γαλάζια" “αριστεία” έμεινε εκ νέου μετεξεταστέα. Η κυβερνητική μηχανή πορεύεται με πυξίδα τη λογική “βλέποντας και κάνοντας”, λαμβάνοντας αποσπασματικές και αντιφατικές αποφάσεις που -σε κάποιες περιπτώσεις- είναι για τα... πανηγύρια.

Νουθεσίες προς πολίτες

“Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας” σημείωσε, σε πομπώδεις τόνους, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών-, αποτυπώνοντας την ανησυχία της κυβέρνησης στο αναζωπυρούμενο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση, αφού οικειοποιήθηκε την αυτοπειθαρχία των πολιτών κατά τη διάρκεια του lockdown, επικαλείται ξανά -διά στόματος του κ. Πέτσα- την “ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας”. Με διάθεση δε νουθεσίας αξίωσε “να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό”, καθώς “θα ήταν κρίμα να χάσουμε τώρα το κεκτημένο που αποκτήσαμε”.

Αγνόησαν επιστημονικές συστάσεις

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας αναδεικνύει την “αδικαιολόγητη κυβερνητική ολιγωρία” έναντι των έγκαιρων προειδοποιητικών σημάτων που εκπέμπονταν από τα Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιούσε φιέστες με... ηλιοβασιλέματα και διακήρυσσε ότι “η χώρα μας είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός”, αψηφώντας ή παρακάμπτοντας τις αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων της νόσου που εμφανίζονταν σε Ρουμανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία. Έγκυρες δε πληροφορίες, που δεν διαψεύδουν "γαλάζιοι" παράγοντες, αναφέρουν ότι “η κυβέρνηση -σε ορισμένες περιπτώσεις- κινήθηκε πιο γρήγορα σε σχέση με τις επιστημονικές εισηγήσεις για το άνοιγμα της χώρας και του τουρισμού”.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φορώντας τη μάσκα της “υπευθυνότητας”, υποστήριζε διαρκώς ότι “υπό την καθοδήγηση και τις συστάσεις των ειδικών θα ληφθούν οι αποφάσεις”, επαναλαμβάνοντας, συνθηματολογικά, ότι “δεν κάνουμε εκπτώσεις στη δημόσια υγεία”.

Τη διάσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα “καθρεφτίζουν” οι προχθεσινές δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά στον ΣΚΑΪ. «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα, τι θα γίνει;» ήταν η “καμπάνα” κινδύνου που χτύπησε προς το Μαξίμου.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ανεξήγητη παραμένει ωστόσο η επιλογή της κυβέρνησης να μην ακολουθήσει τη σύσταση των λοιμωξιολόγων, που αφορούσε τη διενέργεια καθολικού ελέγχου και “διαβατηρίων υγείας” των τουριστών, όχι μόνο στα χερσαία σύνορα αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Παράλληλα, αρνήθηκε να ασκήσει πιέσεις προς την Ε.Ε. για υποχρεωτικά τεστ των τουριστών πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Οι λοιμωξιολόγοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στα πανηγύρια, αλλά και στην “απελευθέρωση” του αριθμού ατόμων στα τραπέζια. Επιτομή του “μπάχαλου” αποτελεί ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ματαίωσε ετεροχρονισμένα τη διεξαγωγή των πανηγυριών και των μαζικών εκδηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, χωρίς να αποσύρει την απόφαση για άνοιγμα των πτήσεων με Βρετανία και Σουηδία, που παρουσιάζουν βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα.

Ταξική μονομέρεια και αντιδράσεις εργαζομένων

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν στην “Α” ότι “υπάρχει έτοιμο, καταρτισμένο σχέδιο για τοπικό lockdown σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως ολόκληρους νομούς ή νησιά”. Δεν κρύβουν ωστόσο τον έντονο προβληματισμό τους για “τις ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν στις τοπικές οικονομίες αν χρειαστούν, ο μη γένοιτο, τέτοιες αναγκαστικές αποφάσεις”. Δίνουν δε έμφαση “στον κίνδυνο εκτόξευσης των ανέργων, ειδικά των εποχικών”. Ήδη ωστόσο οι επιπτώσεις της ταξικής μονομέρειας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθίστανται ορατές στους κόλπους των εργαζομένων και πυροδοτούν αντιδράσεις. Τοπικά σωματεία και φορείς “υποδέχτηκαν” με συνθήματα τον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το περασμένο σαββατοκύριακο. Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του νησιού κατέγραψαν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε αντιδιαστολή με τα πιο “καλοταϊσμένα” ΜΜΕ της λίστας Πέτσα - Μητσοτάκη, που εστίασαν στο πρωθυπουργικό... ευχολόγιο: “Δεν θέλουμε να απολυθούν άνθρωποι σε τουριστικές περιοχές”...

ΣΥΡΙΖΑ: “Το πρωτοφανές αλαλούμ συνεχίζεται”

“Ενώ η κυβέρνηση ζητάει με καθυστέρηση την απαγόρευση των πανηγυριών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, την ίδια ώρα ανοίγει τις πτήσεις από χώρες αντιμέτωπες με υψηλή διασπορά του ιού, χωρίς να πιέζει για τεστ πριν από την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια” τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. “Και όλα αυτά, μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες στον τουρισμό” επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. “Χωρίς ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων ανεξάρτητα από 'πύλη εισόδου' και χώρα προέλευσης και με την κυβέρνηση να αποφασίζει χωρίς καμία εξήγηση την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολυκαταστήματα, την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα”. Καταλήγει δε με το συμπέρασμα πως “το πρωτοφανές αλαλούμ συνεχίζεται”.

“Η τρικυμία εν κρανίω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται» απάντησαν κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα για το επιτελικό "μπάχαλο". Διαστρεβλώνοντας δε τις θέσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σειρά θεμάτων, ισχυρίζονται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή άνοιξε τα σχολεία. Στη συνέχεια, γιατί ήταν πολύ αυστηρή με τον συνωστισμό στις πλατείες. Ο κ. Τσίπρας στις εξορμήσεις του σε διάφορες τουριστικές περιοχές διαμαρτύρεται επειδή η κυβέρνηση βάζει πολλούς περιορισμούς στην είσοδο τουριστών. Αυτή την εβδομάδα 'καταγγέλλουν' γιατί προσέχουμε στα χερσαία σύνορα, αλλά ανοίγουμε με μέτρα ασφαλείας περισσότερες απευθείας πτήσεις”...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL