Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ν. Βούτσης: Η ΝΔ νομοθετεί για ενίσχυση του αυταρχισμού και πολιτεύεται με αλαζονεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Βούτσης: Η ΝΔ νομοθετεί για ενίσχυση του αυταρχισμού και πολιτεύεται με αλαζονεία

Ανησυχία για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και στην κλιμάκωση αυτών "με το σοβαρό οικουμενικό ζήτημα που προκύπτει από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί", καθώς και την πολιτική της ΝΔ που έχει πάρει αποστάσεις από την ενεργητική εξωτερική πολιτική, εξέφρασε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης.

Σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στο θεατράκι Σκάλας στα Γιάννενα που μίλησε χτες  ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ότι "Η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί όλο και περισσότερο ως «διακυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», με προφανή προσπάθεια να αξιοποιήσει την αβεβαιότητα, το φόβο και την ανασφάλεια μέσα στην ελληνική κοινωνία, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, έτσι ώστε να εγκαθιδρύσει μια κυριαρχία στα όρια και πέραν της θεσμικής δημοκρατικής λειτουργίας".

"Νομοθετεί για ενίσχυση του αυταρχισμού μέσα στην κοινωνία, πολιτεύεται με αλαζονεία σε όλους τους τομείς, καθώς αξιοποιεί το μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που χειραγωγούνται τόσο στην εξυπηρέτηση του αφηγήματός της, όσο και στην αποσιώπηση του κρίσιμου κοινωνικού ζητήματος, που ήδη έχει ανακύψει, αλλά και την υπονόμευση του πολιτικού πλουραλισμού" πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της ΝΔ ανέφερε: Η κυβέρνηση επί μήνες είχε πάρει αποστάσεις από την ενεργητική εξωτερική πολιτική, την οποία κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τσίπρα στη χώρα και αποδέχεται το ρόλο της "ασπίδας της Ευρώπης", στο όνομα της αναγκαίας διαφύλαξης των συνόρων. Ταυτόχρονα αδιαφόρησε, στο όνομα της προθυμίας της στον ξένο παράγοντα, για την εφαρμογή των κυρώσεων και την επέκταση των κυρώσεων απέναντι σε προκλητικές ενέργειες της γείτονος χώρας, ενώ σήμερα αναπτύσσει αυτή τη ρητορική, λόγω της κλιμάκωσης με το σοβαρό οικουμενικό ζήτημα που προκύπτει από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε για μία ακόμα φορά  ότι "την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει φανερό, στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ότι απέτυχε πλήρως η προσπάθεια συγκάλυψης του μεγάλου σκανδάλου της Novartis και ότι η διχαστική ρητορική περί δήθεν σκευωρίας δε βρήκε κανένα έρεισμα, παρά τις αντιθεσμικές προσπάθειες που υπήρξαν για να υποστηριχτεί".

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του Νίκου Μπίστη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου

•    Η ΝΔ είχε την τύχη εκτός από το μαξιλάρι των 37 δις, που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχει μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που της έδωσε συναίνεση σε 4 σημαντικά ζητήματα: ψήφος ομογενών, πανδημία, Έβρος, εξωτερική πολιτική. Αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία, επέλεξε να ρίξει τη χώρα στη λάσπη, να ψηφίσει αντιδραστικά και ανεφάρμοστα νομοσχέδια -όπως αυτό για τις διαδηλώσεις- και γενικά να ρίξει κάθε γέφυρα συνεννόησης. Πιστεύω ότι, παρά τις δηλώσεις της, θέλει να αφήσει ανοιχτό διάδρομο για εκλογές το Σεπτέμβριο, ξέροντας καλά ότι το τσουνάμι της οικονομικής δυσπραγίας και της κοινωνικής έντασης που έρχεται, θα την εξουθενώσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Να μην παρασυρθούμε στην σκανδαλολογία, να παραμείνουμε ψύχραιμοι και σοβαροί, να αναδείξουμε τα προβλήματα του λαού και προετοιμαζόμενοι για το Συνέδριό μας, να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ικανό να αποτελέσει τη βάση μιας πειστικής εναλλακτικής λύσης.

•    Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προφανώς παραλογίζεται. Δρα, πέραν των άλλων, και αυτοκαταστροφικά. Εμείς πρέπει να έχουμε σταθερή γραμμή για τη διαμόρφωση μιας νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Με όσους θέλουν και μπορούν. Όσοι θέλουν να επιστρέψουν στο αντί- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, μπορούν να το κάνουν και θα δουν τα αποτελέσματα.

•    Στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση είναι άβουλη και χωρίς γραμμή πλεύσης. Στα ελληνοτουρκικά, εκτός από την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας, πρέπει να διαμορφώσει συνθήκες για επαφές, διάλογο, επίλυση όσων προβλημάτων μπορούν να λυθούν και τελική κατάληξη τη Χάγη. Είναι ένας δρόμος δύσκολος, αλλά άλλος δεν υπάρχει. Όσοι νομίζουν ότι μετά από ένα θερμό επεισόδιο, οι συνθήκες θα είναι καλύτερες για τη χώρα μας, κάνουν λάθος. Τότε είναι που θα συρθούμε σε ένα διάλογο υπό πίεση. Βεβαία, η κυβέρνηση σε αυτή την πολιτική, βρίσκει αντιμέτωπους τους πολίτες που φανάτισε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έσπειρε τότε μακεδονομάχους και θερίζει τώρα τουρκοφάγους. Ο κ. Σαμαράς, αλλά και οι ακροδεξιοί που βρίσκονται μέσα στη ΝΔ, είναι φανερό ότι θα εμποδίσουν την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL