Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Μήνυμα Μπορέλ από το Ευρωκοινοβούλιο: / Μήνυμα Μπορέλ από το Ευρωκοινοβούλιο: Ο διάλογος, μόνη λύση για τις ευρωτουρκικές διαφορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Μπορέλ από το Ευρωκοινοβούλιο: / Μήνυμα Μπορέλ από το Ευρωκοινοβούλιο: Ο διάλογος, μόνη λύση για τις ευρωτουρκικές διαφορές

"Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες, τα εξωτερικά σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών” δήλωσε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Γιοζέπ Μπορέλ, σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για τον “προβληματικό ρόλο” της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Ο Γ. Μπορέλ έκανε λόγο για «ανησυχητική επιθετικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, «με αυξημένες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο, γεωτρήσεις, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε».

Παράλληλα, ο Γ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι «η παρούσα αρνητική στάση στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει», ενώ τόνισε πως μόνο “μέσω διαλόγου” μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και παρέπεμψε στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα.

Στήριξη ευρωβουλευτών

Την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται «για ελληνοτουρκικό πρόβλημα ή πρόβλημα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, είναι ευρωτουρκικό πρόβλημα», και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) μόνες τους”.

Από την ευρωομάδα της Αριστεράς, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γεώργιος Γεωργίου ζήτησε επιπλέον “συγκεκριμένη δράση” και “κυρώσεις” προς την Τουρκία από την Ε.Ε.

Κόντρα Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρά την ευρεία καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τους ευρωβουλευτές σε όλο το πολιτικό φάσμα, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ευρωβουλή, η ευρωομάδα της Ν.Δ. κατήγγειλε την απουσία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Ολομέλεια.

“H ευρωομάδα της Αριστεράς, ύστερα από πρόταση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε στο Ε.Κ. την τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου. Η ευρωομάδα της Ν.Δ., αντί να αναδείξει την ομόθυμη καταδίκη του Ερντογάν, καταφεύγει σε φθηνή αντι-ΣΥΡΙΖΑ μικροπολιτική. Κρίμα!” δήλωσε χθες μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ σε ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ομιλίας - παρέμβασης στην Ολομέλεια εξ αποστάσεως. Αντίθετα, υπάρχει δυνατότητα ψήφου. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει για άλλη μια φορά τους ανακριβείς ισχυρισμούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος περί δήθεν μη καταδίκης της προκλητικότητας της Τουρκίας από την Αριστερά, παρότι αποδείχθηκαν απολύτως ψευδείς”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL