Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Σ.Φάμελλος: Η ΝΔ αμφισβητεί όλα τα δικαιώματα της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Η ΝΔ αμφισβητεί όλα τα δικαιώματα της κοινωνίας

«Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να φέρει για ψήφιση στη Βουλή, ένα χρόνο μετά την εκλογή της, ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας μας αποκαλύπτει κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για το μέλλον της χώρας. Αποκαλύπτει ότι η ΝΔ αποτελεί μία ακροδεξιά κυβέρνηση», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα σοβαρά προβλήματα του νομοσχεδίου και η αντισυνταγματικότητά του δεν είναι κάτι που υποδεικνύει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά, κάτι που αποδεικνύεται και από την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Ξεκαθαρίστηκε από το Συντονιστικό των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όπου θέτουν ξεκάθαρα θέμα αντισυνταγματικότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην απαγόρευση των συναθροίσεων αλλά και στο ότι πλήττεται ο πυρήνας του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Την αντισυνταγματικότητα σημειώνει και η Ένωση Εισαγγελέων».

«Συνεπώς, το θέμα της πολιτικής συζήτησης σήμερα δεν αφορά επιμέρους νομοτεχνικές διορθώσεις, ισορροπίες και διατυπώσεις αλλά πρόκειται για ένα ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα για το οποίο δε χωρούν μισόλογα. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να απευθυνθώ στα στελέχη και στα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η στάση του σε αυτό το νομοσχέδιο θα κρίνει αν το Κίνημα Αλλαγής θα κρατήσει ανοιχτό ένα παράθυρο συνομιλίας με την κοινωνία και με τις προοδευτικές δυνάμεις ή αν θα επιλέξει να στηρίξει την αντιδραστική, αντιλαϊκή ακροδεξιά της χώρας μας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σημεώισε ότι «στη ΝΔ υπάρχει μία αγωνία για να στηρίξει αυτά που νομοθετεί. Για αυτό παρουσιάζει πολύ μεγάλα νούμερα σχετικά με τις διαδηλώσεις, νούμερα που δεν φυσικά δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, λόγω της λίστας Πέτσα. Δεν ακούμε όμως τίποτα, κύριε Χρυσοχοΐδη, για τα νούμερα που μιλάνε για ύφεση στην οικονομία και τα πραγματικά στοιχεία που δείχνουν από τι πλήττεται πραγματικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σήμερα στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις. Ούτε τα στοιχεία που μπορεί να βρει κάποιος με μία  γρήγορη ειδησεογραφική έρευνα, όπως όσα προκύπτουν από την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής όπου αναφέρει πως, όταν ήσασταν Υπουργός, άτομα με πολιτικά πετούσαν αντικείμενα δίπλα σε ένστολες δυνάμεις της ΕΛΑΣ».

«Γιατί μας ενδιαφέρει η τάξη και η ασφάλεια και η προστασία της περιουσίας των πολιτών, μάς ενδιαφέρει όμως και η προστασία των δικαιωμάτων όλης της κοινωνίας. Η κοινωνία όμως, κύριε Χρυσοχοΐδη, δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Η Δεξιά μαγειρεύει νούμερα, η Δεξιά περιορίζει τα δικαιώματα και προσβάλλει ταυτόχρονα σήμερα και την επιχειρηματικότητα.

» Και επειδή, δυστυχώς, δεν μιλάμε πια για μία Δεξιά αλλά για μία ακροδεξιά κυβέρνηση την οποία, κατέκριναν και χαρακτήρισαν ως ακροδεξιά οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με τους κ. Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη και τον κ. Κουμουτσάκο παρόντες, σε μια συζήτηση όπου, ακόμη και η Επίτροπος εξέφρασε ανησυχία για το πώς η ελληνική Κυβέρνηση σέβεται και προστατεύει τα δημοκρατικά δικαιώματα.

» Πού στοχεύει πραγματικά η Νέα Δημοκρατία με αυτό το νομοσχέδιο; Η Νέα Δημοκρατία φοβάται την κοινωνία επειδή έχει αντιληφθεί τις "πολιτικές-οδοστρωτήρα" της ΝΔ. Η κοινωνία έχει αντιληφθεί τα συμφέροντα που υπηρετείτε, γιατί θέλετε και προωθείτε μνημόνια, λιτότητα και περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτά τα λίγα, περιορισμένα συμφέροντα που στηρίζετε σάς έχουν κάνει να δίνετε αμνηστία στους τραπεζίτες, αλλά ιδιώνυμα για τις διαδηλώσεις στους πολίτες.

» Οι κοινωνικές αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις σάς φοβίζουν γιατί μπορούν να σταματήσουν τα μέτρα και τις πολιτικές που θέλετε να επιβάλλετε, να αλλάξουν τα σχέδιά σας, τα σχέδια αυτής της περιορισμένης οικογενειοκρατικής ολιγαρχίας, αυτό που εκπροσωπεί και η οικογένεια Μητσοτάκη διαχρονικά.

» Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνίας όμως είναι εμπόδιο στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα στις συλλογικές συμβάσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων. Θέλετε να περιορίσετε το δικαίωμα στη δημόσια υγεία, στη δημόσια παιδεία, στην πρόνοια και εν γένει το δικαίωμα στα βασικά αγαθά της ζωής. Είναι τραγικό ότι, την περίοδο της πανδημίας, κόβατε το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά, σε άνεργες οικογένειες, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε μακροχρόνια ασθενείς.

» Ταυτόχρονα, ακόμη και το δικαίωμα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής περιορίστηκε με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο του κ. Χατζηδάκη, όπως και το δικαίωμα στη δημόσια περιουσία και τον πλούτο που δημιουργεί για όλους μας, για όλη την κοινωνία. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν αποδομηθούν και το κράτος δικαίου και οι κανόνες δικαίου. Τότε θα επικρατήσει το κράτος διαπλοκής και διαφθοράς που θέλει η Νέα Δημοκρατία και τότε το Δίκαιο θα ανταλλαχθεί με το ρουσφέτι. Αντί λοιπόν μία νέα ή ένας νέος να προσπαθεί αξιοκρατικά να βρει δουλειά και να έχει δικαιώματα, θα πρέπει να επισκέπτεται τα γραφεία σας. Έτσι θέλετε να είναι οι νέοι. Γονατισμένοι, υποταγμένοι και ηττημένοι.

» Όμως, εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε μια άλλη ανάπτυξη για την Ελλάδα. Θέλουμε ανθρώπους που ξέρουν τα δικαιώματά τους, επιχειρηματίες, μικρομεσαίους, επιστήμονες που έχουν δικαιώματα και τα διεκδικούν, διότι μια κοινωνία φοβισμένη και ηττημένη είναι μια κοινωνία που θέλει μόνο η Δεξιά. Η Νέα Δημοκρατία δεν περιορίζει απλώς δημοκρατικά δικαιώματα με αυτό το νομοσχέδιο αλλά, αμφισβητεί την ύπαρξη του ίδιου του δικαιώματος. Σου λέει ότι δεν έχεις δικαίωμα να σκέφτεσαι, δεν έχεις δικαίωμα να δουλεύεις, δεν έχεις δικαίωμα να διεκδικείς, δεν έχεις δικαίωμα να δημιουργείς. Γι’ αυτό και αφήνετε τους ανθρώπους του πολιτισμού, της γνώσης και της διανόησης έξω από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, γιατί θέλετε τα δικαιώματα αυτά να είναι μόνο για τους λίγους.

» Οι λίγοι σκέφτονται, οι λίγοι αποφασίζουν, οι λίγοι μοιράζουν ρουσφέτια και ο κ. Πέτσας με τα 20 εκατ. ευρώ χειραγωγεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να μην ακούγεται και τίποτα στην κοινωνία, κάτι που μάς γυρίζει σε μια Δεξιά της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Είναι βία να περιορίζεις το δικαίωμα της νεολαίας να έχει άποψη, είναι βία να περιορίζεις το δικαίωμα στη διαδήλωση, είναι βία να περιορίζεις τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά, να μπαίνεις στο σπίτι του κ. Ινδαρέ, για παράδειγμα, και να ξυλοκοπείς. Βία είναι το παρακράτος και η λάσπη της Νέας Δημοκρατίας, η νόθευση της Δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού με τη λίστα Πέτσα.

» Όμως, θα θέλαμε να μάθουμε, κ. Χρυσοχοΐδη, πώς θα σταματήσετε τις διαδηλώσεις της νεολαίας, το «Fridays for Future», τα κινήματα, δηλαδή, των νέων που κάθε Παρασκευή μαζεύονται στο Σύνταγμα για το περιβάλλον. Αναρωτιέμαι ποιον θα βρείτε υπεύθυνο να συλλάβετε. Αυτό το νομοσχέδιο θα αποδομηθεί στην πράξη, διότι θα το καταργήσουμε εμείς, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, η νέα γενιά που έχει όνειρα, οι άνθρωποι της οικολογίας και του περιβάλλοντος, οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες. Και θέλουμε, πράγματι να δούμε. Θα έλθετε να μας συλλάβετε, κ. Χρυσοχοΐδη;».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL