Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. χέρι-χέρι με τον νέο Καρατζαφέρη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. χέρι-χέρι με τον νέο Καρατζαφέρη!

Το νέο πολιτικό αμάλγαμα, που αποτελείται από Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ελληνική Λύση, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (που φώναζε κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους οποίους αποκαλούσε ακροδεξιούς) δεν ενοχλήθηκε για τη συμπόρευσή του με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Δικαιολογίες ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε εμφανώς δυσχερή πολιτική θέση, ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης υποχρεώθηκε να προστρέξει στο... ΠΑΣΟΚ. «Σήμερα η στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι μια στάση μεγάλης ευθύνης και έρχεται να συνδεθεί με τη μεγάλη παράδοση του γεννήτορά του, του ΠΑΣΟΚ», είπε και υποστήριξε ότι «είναι μια μεγάλη δικαίωση του ΠΑΣΟΚ, γιατί όλες οι βασικές προτάσεις που υποβάλαμε, τελικά, λόγω του δικαιοκρατικού χαρακτήρα τους πέρασαν στο νομοσχέδιο. Ίσως όχι όλες, όπως θα θέλαμε και θα μιλήσουμε διεξοδικότερα στα άρθρα, αλλά κάποιες βασικές εγγυήσεις». Μάλιστα ο Γ. Καμίνης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1975 υπέβαλε αντισχέδιο προσπαθώντας να βελτιώσει το κυβερνητικό σχέδιο συντάγματος, χωρίς όμως να σημειώσει ότι τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία όταν διαπίστωσε την αρνητική στάση της Δεξιάς.

«Αριστεροφοβική» η Ν.Δ.!

Αλλά και η Ν.Δ. έδωσε δικαίωμα στην Ελληνική Λύση να της μιλά αφ’ υψηλού και να της υψώνει τα δάχτυλο. «Θα το ψηφίσουμε, αλλά με βαριά καρδιά. Και ξέρετε γιατί; Γιατί έχετε αριστεροφοβία» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Πίστη στον φιλελευθερισμό

Αυτή τη συμπόρευση προσπάθησε να μασκαρέψει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομνύοντας στον φιλελευθερισμό και στον κίνδυνο αποσάθρωσης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου του 2020 έγιναν στην Αθήνα 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις, περίπου δύο τη μέρα. Το 87%, κοντά 9 στις 10 δηλαδή, είχαν λιγότερους από 50 συμμετέχοντες. Οι μισές, δηλαδή 5 στις 10, είχαν λιγότερους από 50. Όμως σχεδόν σε όλες, δηλαδή σε 112 από τις 119, το οδόστρωμα κατελήφθη, η κυκλοφορία διακόπηκε, η ταλαιπωρία ξανάρχισε».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης χαιρέτισε τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ευχαρίστησε προσωπικά τον Γιώργο Καμίνη λέγοντας ότι «εμείς εμπνευστήκαμε από το δικό του σχέδιο νόμου». Ωστόσο επέμεινε στον πυρήνα του νομοσχεδίου, που είναι οι αστικές ευθύνες στον οργανωτή. «Εάν δεν υπάρχουν ευθύνες για τον οργανωτή, δεν υπάρχει και νόημα για την ύπαρξή του. Ο οργανωτής έχει το βάρος μέσα από τη γνωστοποίηση και μέσα από την αυστηρή περιγραφή να αποδείξει τη συνεχή συνομιλία και συνεργασία με τον διαμεσολαβητή της αστυνομίας, ότι δηλαδή κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μπορέσουν να διαδηλώσουν ελεύθερα, νόμιμα οι συμμετέχοντες. Η επιμέλεια θα έλεγα ότι είναι το πνεύμα της διάταξης» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Γ. Ραγκούσης: Κάθεσαι μαζί με αυτούς που δημιούργησαν το χρέος

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης μιλήσε επί προσωπικού στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη θυμίζοντάς του ότι η Ν.Δ. ήταν υπεύθυνη που το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 15%, το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε το 127% του ΑΕΠ και η χώρα βρέθηκε στα Μνημόνια. «Είναι τα ίδια φυσικά πρόσωπα τα οποία όχι μόνο δημιούργησαν εκείνο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά είχαν και τον αρχηγό τους, όταν ανέλαβε πρόεδρος της Ν.Δ., στην πρώτη ομιλία που έκανε στο συνέδριο της Ν.Δ., να δηλώνει και υπερήφανος. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει υπερήφανος που ήταν βουλευτής εκείνη την εποχή και στήριζε εκείνη την κυβέρνηση» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απάντησε επί προσωπικού στον «διαχρονικά φίλο» Γ. Ραγκούση λέγοντας πως «χαίρομαι που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα, έξω από ένα τοξικό φωνακλάδικο κλίμα ανορθολογισμών, συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού».

Οι φωνές της Δεξιάς

Αυτό όμως προφανώς δεν το άκουσε ο Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι «δεν θέλετε κανένα πλαίσιο, διότι δυστυχώς τα παιδιά τα δικά σας είναι εκεί έξω, όχι μέσα σ’ αυτούς που διαμαρτύρονται, αλλά σ’ αυτούς που βγαίνουν και καταστρέφουν και αυτούς δυστυχώς στηρίζετε». Δεν έκρυψε μάλιστα τον στόχο της Ν.Δ., που είναι να φορτώσει με ποινές και χρέη όσους οργανώνουν συγκεντρώσεις. «Σήμερα τους βανδαλισμούς τους αποζημιώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, που μας βλέπει τώρα και θεωρούμε αυτονόητο ότι θα τους αποζημιώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και δεν θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχει η ευθύνη αυτού ο οποίος κάνει τη συγκέντρωση» είπε.

Στο ίδιο διχαστικό κλίμα και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης. «Για εμάς, δημοκρατία είναι να επιδεικνύουμε έμπρακτα μηδενική ανοχή σε Ρουβίκωνες και λοιπούς κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες, αυτούς που εσείς θεωρείτε εκπεφρασμένα δικά σας παιδιά» υποστήριξε.

Προφανώς, τον υπουργό δεν τον άκουσε ούτε η Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέγνωσε κατάλογο με το τι ισχύει σε άλλες χώρες με τις συγκεντρώσεις. «Και η Ρωσία χούντα; Και η Αμερική χούντα; Και η Αυστραλία χούντα; Και ο Καναδάς χούντα; Και όλη η Αριστερά και ο Ιγκλέσιας χούντα και μόνο εσείς είσαστε οι δημοκράτες;» αναρωτήθηκε.

Γ. Γκιόλας: Πηλίκιο

«Επειδή διέβλεψα έναν θαυμασμό και μια ροπή προς την αστυνομοκρατία, την τάξη και τον νόμο με όλη αυτήν την απαρίθμηση αυτών των αυστηρών καθεστώτων, δεν ξέρω αν ο κύριος υπουργός διαθέτει κάποια επίτιμη θέση για αριστίνδην, πηλίκιο δηλαδή, Αττικάρχη ΓΑΔΑ. Μεθαύριο μπορείτε να το διεκδικήσετε!» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

Γ. Κατρούγκαλος: Θα το καταργήσει η προοδευτική κυβέρνηση

«Όπως παρατηρεί ο Μπαντιού, όταν εξασθενεί το αριστερό χέρι του κράτους -αυτό που παρέχει υπηρεσίες και δικαιώματα-, μοιραία ενισχύεται το δεξί - αυτό της καταστολής και της κανονικοποιημένης βίας κατά των εργαζομένων. Όσο όμως μπορείτε να απαγορεύσετε τον νόμο της βαρύτητας, άλλο τόσο μπορείτε να καταργήσετε διαδηλώσεις και ριζοσπαστισμό» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και κατέληξε λέγοντας: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί όσο εφαρμόστηκε και το χουντικό νομοθετικό διάταγμα, δηλαδή ποτέ και καθόλου. Διαδηλώσεις θα γίνονται χωρίς να γνωστοποιούνται και χωρίς οργανωτή και δεν θα διαλύονται. Όταν φασίστες προκαλούν με συγκεντρώσεις, η κοινωνία θα αντιδρά και αντισυγκεντρώσεις θα γίνονται. Και, βέβαια, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που δεν θα αργήσει, θα καταργήσει και τυπικά αυτό τον νόμο που ποτέ δεν θα εφαρμοστεί».

Σ. Φάμελλος: Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιλέγει...

«Ένα χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει με έναν συμβολικό τρόπο να αποδείξει ότι είναι μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Γιατί φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος προειδοποιώντας ότι «το νομοσχέδιο θα κρίνει αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα κρατήσει ανοιχτό ένα παράθυρο συνομιλίας με την κοινωνία και με τις προοδευτικές δυνάμεις ή αν θα επιλέξει την αντιδραστική, αντιλαϊκή Ακροδεξιά της χώρας μας».

Ν. Σαντορινιός: Αυτή είναι η Δεξιά και δεν αλλάζει

Στους συναδέλφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός και τους ρώτησε: «Μας εκπλήσσει το νομοσχέδιο; Όχι βέβαια! Είναι το νομοσχέδιο μιας σκληρά δεξιάς κυβέρνησης. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Προετοιμάζονται για τα χειρότερα, γιατί ξέρουν ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής τους». «Αυτή ήταν, αυτή είναι και δεν αλλάζει η Δεξιά. Με ξενίζει όμως η εφαρμογή αυτών των σχεδίων από νεόκοπους υπερασπιστές της, που θέλουν να ντύσουν τα σχέδιά της με προοδευτικό χιτώνα» υπογράμμισε.

Θ. Παφίλης: Νόμος για τα συμφέροντα του 1%

«Εκφράζετε τα συμφέροντα εκείνης της συντριπτικής πλειοψηφίας που καταληστεύει τον μόχθο του ελληνικού λαού. Στον κόσμο είναι το 1%, που κατέχει πάνω από το 60% του πλούτου. Αυτοί νοιώθουν να απειλούνται», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Απάντησε μάλιστα στο επιχείρημα της Ν.Δ. για τα καταστήματα που κλείνουν. «Μην μας λέτε 'οι μικρομαγαζάτορες'. Ποιος τους κατάστρεψε; Τα Μνημόνιά σας» είπε ο Θ. Παφίλης και αναφερόμενος στα επεισόδια είπε με νόημα: «Συγκοινωνούντα δοχεία. Έσπασαν τις ζαρντινιέρες και βρήκε επιχειρήματα η Ελληνική Λύση». «Σταματήστε να μιλάτε για τη Marfin. Σταματήστε την καπηλεία. Τι σχέση έχουν οι λαϊκοί αγώνες με αυτή τη δολοφονία; Αντί να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, σκυλεύετε για να κερδίσετε επιχειρήματα» επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Γ. Βαρουφάκης: Έρχεται το πέμπτο Μνημόνιο

Τον βαθιά αντιφιλελεύθερο χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέδειξε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Ως φιλελεύθερους σας βαθμολογώ με πάρα πολύ χαμηλό βαθμό, όπως θα έκανε και ο Λοκ, όπως θα έκανε και ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, όπως θα έκαναν όλοι οι σοβαροί φιλελεύθεροι πολιτικοί» είπε χαρακτηριστικά διαβάζοντας τη φράση του Μιλ από το 1859 «ένα κράτος που επισκιάζει τους πολίτες του με σκοπό να τους καταστήσει πιο υπάκουους, ακόμα και αν ο σκοπός είναι επωφελής, κάποια στιγμή θα ανακαλύψει ότι με συρρικνωμένους πολίτες τίποτα το σπουδαίο δεν μπορεί να επιτευχθεί». Ο Γ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι επέρχεται πέμπτο Μνημόνιο και γι’ αυτό χρειάζεται το νομοσχέδιο. «Έρχεται ένα πακετάκι ύφεσης, λιτότητας της τάξης του 8% με 10% του ΑΕΠ. Αρνηθείτε το! Θα το αρνείστε μέχρι να κάνετε εκλογές. Ελπίζω να τις κερδίσετε για να το εφαρμόσετε μετά» ανέφερε.

«Ξέρετε τι σημαίνει φιλελευθερισμός; Σεβασμός του ατόμου και της ελευθερίας, την οποία καταστρατήγησε η Αριστερά όλα αυτά τα χρόνια που ήταν κυρίαρχη δύναμη ιδεολογικοπολιτικά στη χώρα, από το 1974 και μετά», διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η νοοτροπία της Αριστεράς, μια νοοτροπία δήθεν ψευτοεπαναστατική. Νομίζουν ότι συγκρίνουν τον εαυτό τους, βλέπουν τον εαυτό τους κάπου μέσα τους σαν τον Τσε Γκεβάρα ή σαν τον Λένιν όταν καταλάμβανε τα χειμερινά ανάκτορα. Τίποτα από αυτά δεν είσαστε. Βολεμένοι είσαστε. Κάνατε βολεμένα τις καταλήψεις γιατί ξέρατε ότι δεν υπάρχει κανείς να σας πιάσει από το αυτί και να σας βάλει μέσα».

Ο Γ. Λοβέρδος επέκρινε τον Γ. Βαρουφάκη που υπενθύμισε στιγμές από την αντίσταση του λαού υποστηρίζοντας ότι ταυτίζει την σημερινή κυβέρνηση με τα Ες-Ες και τους ναζί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης του απάντησε θυμίζοντας το Μηχανοκίνητο Τμήμα της Ελληνικής Χωροφυλακής που αποτελείτο από δωσίλογους αντικομμουνιστές χωροφύλακες και συνεργάστηκε με τα Ες-Ες. «Αυτά δεν τα κάνει το ΜέΡΑ25, τα έκαναν οι συγγενείς παρατάξεις στην παράταξη που κυβερνάει σήμερα» τόνισε.

Κ. Βελόπουλος: Σιωπή Ν.Δ. για τον παιδεραστή

Η Ν.Δ. καλύπτει τον παιδεραστή πρώην υπουργό της, υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Αντί να καρατομήσετε αυτόν τον αλήτη που παζάρευε στα τηλέφωνα για νέα κοριτσάκια επειδή αμέσως σας ελέγχουν, το καλύπτουν. Ντροπή σε όλους μας! Παιδιά δεν έχετε εσείς; Είναι δυνατόν; Εγώ έχω 21 ετών! Αν ήξερα ότι υπήρχε ένας τέτοιος τύπος, δεν ξέρω τι θα έκανα εγώ. Και, όμως, ειλικρινά τα καλύπτετε όλα» είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «Ψάχνουν δεκαπεντάχρονα και δεκαεξάχρονα και κάποιοι εδώ μέσα τα κουκουλώνουν!».

Το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, με την πολιτική αντιπαράθεση να οξύνεται, καθώς αναμένεται να μιλήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά και για τα άρθρα 1 έως 14 και για το άρθρο 19.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL