Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Χρ. Καστανίδης: Να κρίνει ο Συνήγορος του Πολίτη αλλιώς σε καμία περίπτωση θετική ψήφος (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Καστανίδης: Να κρίνει ο Συνήγορος του Πολίτη αλλιώς σε καμία περίπτωση θετική ψήφος (Ηχητικό)

Κανείς από το ΚΙΝΑΛΛ δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για με τις ρυθμίσεις που αφήνουν μόνη την ΕΛΑΣ να αποφασίζει για τις συγκεντρώσεις, εάν προστεθούν θεσμικές εγγυήσεις και ο ρόλος αυτός αποδοθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, τότε θα πούμε «μπράβο», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ Χαρ. Καστανίδης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Όπως σχολίασε εξάλλου, «αν ήταν λίγο γενναίοι» θα έβαζαν τις ΠΑΕ να πληρώνουν για όσα κάνουν οι φίλαθλοί τους εντός και εκτός γηπέδου...

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των διαδηλώσεων γίνεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική (της οποίας είναι και ο ίδιος μέλος) και ο κ. Καστανίδης εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας και πιθανώς η εισαγωγή στην Ολομέλεια να γίνει από την Τετάρτη και μετά, γιατί «έχει διακαή επιθυμία» η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο, ένα κακό νομοσχέδιο με απαράδεκτες διατάξεις, όπως είπε:

- Για κάθε τι που αφορά την έκφραση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συναθροίζεσθαι, αποφασίζει η Ελληνική Αστυνομία: αν θα επιτρέψει συγκέντρωση ή πορεία, αν πρέπει με βάση «πληροφορίες» να τεθούν περιορισμοί, αν θα πρέπει να απαγορευτεί, ή και αν θα πρέπει να επιτραπεί μία αυθόρμητη συνάθροιση. Για όλα αυτά, αποφασίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει ωριμότερος, ευφυέστερος τρόπος κάποιος να σκεφτεί από την ΕΛΑΣ. Αν κάποιος εκ των διοργανωτών διαφωνήσει, έχει την δυνατότητα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας... Για να γίνει δηλαδή εκδήλωση με διαφωνία με την ΕΛΑΣ, που η ΕΛΑΣ θα απαγορεύσει και ο οργανωτής θα επιμείνει ότι είναι χρήσιμη, ο οργανωτής μπορεί να προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Δηλαδή, θα έχει χαθεί και ο χρόνος και η επικαιρότητα μίας εκδήλωσης, το περιεχόμενο και το νόημα...

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/851377591&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

- Κάθε οργανωτής και ένωση προσώπων (κοινωνική ομάδα, συνδικαλιστικός φορέας, ομοσπονδία, σωματείο, κίνηση πολιτών) που θέλει να κάνει εκδήλωση δημόσια και συνάθροιση, θα πρέπει να ορίζει υπεύθυνο της εκδήλωσης, «οργανωτή» τον αποκαλεί ο κ. Χρυσοχοΐδης, που θα πρέπει να συνδιαλέγεται με τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, μεταξύ και των οποίων περιορισμοί του τρόπου που θα γίνει η εκδήλωση. Αν ο «οργανωτής» κατά την κρίση άδηλον ποιου αλλά κατά πάσα πιθανότητα της ΕΛΑΣ, δεν πάρει κατά την άποψη πάλι της ΕΛΑΣ, τα αναγκαία και κατάλληλα οργανωτικά μέτρα περιφρούρησης της εκδήλωσης και παρεισφρήσουν στοιχεία που προκαλέσουν προβλήματα, αναταραχές, καταστροφές κτλ., τότε αυτός που ευθύνεται να αποζημιώσει το κατεστραμένο μαγαζί του μαγαζάτορα ή θα μπει στη φυλακή για έναν χρόνο, είναι ο «οργανωτής», δηλαδή ο υπεύθυνος που όρισε το σωματείο για την εκδήλωση. Είναι κάτι που δεν πειθαρχεί σε καμία λογική, υιοθετείται για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες η αρχή της αντικειμενικής ευθύνης, εισάγεται στο ελληνικό Δίκαιο η «αντικειμενική ευθύνη», που εγκαταλείφθηκε στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του `50. Και είναι αρχή φασίζουσα.

Αν ήταν λίγο γενναίοι οι συντάκτες του νομοσχεδίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έβαζαν π.χ. τις ΠΑΕ να πληρώνουν για όσα κάνουν οι φίλαθλοί τους εντός και εκτός γηπέδου. Αλλά ξεκινούν από τους συναθροιζόμενους. Είναι αξιοπερίεργο πώς για τους διάφορους χουλιγκάνους που κάνουν επεισόδια μέσα και γύρω από τα γήπεδα, ποτέ δεν διανοήθηκαν να πουν «η ΠΑΕ θα πληρώσει», αλλά δημιουργούν συνθήκες αντικειμενικής ευθύνης, αστικής και ποινικής, για τους φουκαράδες που θα αναλάβουν για ένα σωματείο οργανωτές μίας εκδήλωσης...

Μπορεί να προβλέψει κανείς έκτακτα γεγονότα και περιστατικά; αναρωτήθηκε. Μπορεί ο άνθρωπος αυτός να έχει πάρει όλα τα μέτρα και από έκτακτο γεγονός να δημιουργηθούν επεισόδια. Ευθύνεται αυτός; Είναι αδιανόητα αυτά. Ποιος είναι αρμόδιος να φυλάττει την δημόσια τάξη; Δεν υπάρχουν όργανα που κατ` απονομή του Συντάγματος και της Πολιτείας έχουν την ευθύνη; Αυτός είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι δυνάμεις του. Για πρώτη φορά, η Δημόσια Τάξη αναθέτει σε άλλον πλην της της ίδιας την φύλαξή της. Λέει για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης ότι «εγώ είμαι τεταγμένος να φυλάττω την τάξη, αλλά ειδικά για τις συναθροίσεις υπεύθυνο κάνω έναν τρίτο οργανωτή, έναν πολίτη, μεταθέτω την ευθύνη». Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά... Όπως είναι αδιανόητο να ανατίθεται πάσα κρίση για τις συγκεντρώσεις στην ΕΛΑΣ.

Χρειάζονται θεσμικές εγγυήσεις και αυτές δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ο Συνήγορος του Πολίτη, τόνισε ο κ. Καστανίδης. Προ λίγων μηνών ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να έχει τον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης της αστυνομικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Το αποδέχθηκε πάρα πολύ ωραία ο Συνήγορος του Πολίτη, που από την ίδρυσή του είναι η κατ` εξοχήν διαμεσολαβούσα ανεξάρτητη Αρχή μεταξύ των δικαιωμάτων των πολιτών και του κράτους που επιχειρεί να τα καταστρατηγήσει. Πρέπει να υπάρξει νόμος ρύθμισης των συναθροίσεων; Βεβαίως, το απαιτεί το ίδιο το Σύνταγμα. Πρέπει να προστατέψουμε στο ακέραιο το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι; Απολύτως. Μπορεί ταυτόχρονα να προστατεύεται το δικαίωμα στην ομαλή κοινωνικοοικονομική ζωή; Βεβαίως ναι. Αλλά αυτά θα γίνουν με ισχυρές εγγυήσεις, για να μην καταστρατηγηθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και με συνθήκες απόλυτης δημοκρατικής νομιμότητας. Αν η ΕΛΑΣ εντοπίζει κινδύνους, να συνομιλεί με τον οργανωτή και μαζί να πηγαίνουν στον Συνήγορο του Πολίτη εάν έχουν διαφωνία, σε ανεξάρτητη Αρχή. Και ας αποφασίσει ο Συνήγορος του Πολίτη... με μία τηλεδιάσκεψη τριών λεπτών, έχει λυθεί το θέμα.

Για τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις, ακόμη περισσότερο, λένε «μπορεί να επιτρέπονται», όπου δεν μπορεί να υπάρχει οργανωτής ούτε διαμεσολαβητής. Η πρόθεση του συντάκτη είναι να τις απαγορεύει, δεν το λέει ευθέως, αλλά εμμέσως προκύπτει. Για ένα αυθόρμητο γεγονός που θα συμβούν έκτροπα, προφανέστατα υπάρχουν άλλες διατάξεις του Κοινού Ποινικού Δικαίου, που εφαρμόζονται και τελειώνει η ιστορία. Ιστορικά έχει καταδειχθεί ότι όταν υπάρχει αυτή «η υπόκωφη βουή των πλησιαζόντων γεγονότων», η αυθεντική αντίδραση μίας κοινωνίας που υποφέρει και αρχίζει να φτάνει στην επιφάνεια, τότε καμία αστυνομική βία, καμία αστυνομική απαγόρευση, δεν μπορεί να ταπεινώσει την κοινωνική αντίδραση, όπως θύμισε.

Από το ΚΙΝΑΛΛ, ξεκαθάρισε ο κ. Καστανίδης, «δεν θα ψηφίσει κανείς ... αν ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμείνει στον κορμό των ρυθμίσεών του, δεν υπάρχει περίπτωση το ΚΙΝΑΛΛ να δώσει θετική ψήφο». Και όπως ξεκαθάρισε, δεν τον ενδιαφέρει εάν ο κ. Χρυσοχοΐδης «προσθέσει» παρουσία εισαγγελέα στη διάλυση συγκεντρώσεων. «Προηγούνται όλα τα άλλα που είπαμε», όπως επανέλαβε. Αν από την άλλη βάλει σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις και πει «δεν κρίνει η ΕΛΑΣ αλλά ο Συνήγορος του Πολίτη» τότε να το δούμε πολύ ευχαρίστως. Θα «πετάξουμε τη σκούφια μας» και θα πούμε «μπράβο», έρχεται μία εξαιρετικά δημοκρατική προϋπόθεση, γιατί κανείς δεν αμφισβητεί την λειτουργία της ανεξάρτητης Αρχής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL