Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ν. Σαντορινιός: Σοβαρά προβλήματα συνδεσιμότητας αντιμετωπίζει το νησί της Αίγινας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Σαντορινιός: Σοβαρά προβλήματα συνδεσιμότητας αντιμετωπίζει το νησί της Αίγινας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά, Δρίτσας Θοδωρής, Αλεξιάδης Τρύφωνας, Κασιμάτη Νίνα και Ραγκούσης Γιάννης, σχετικά με τα προβλήματα με τα δρομολόγια πλοίων που αντιμετωπίζει το νησί της Αίγινας.

Συγκεκριμένα,  όπως καταγγέλλεται από τους τοπικούς φορείς του νησιού, η σύνδεση ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΣΟΥΒΑΛΑ-ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑΣ έχει σχεδόν αδρανοποιηθεί, αφού φέτος, τη χρονιά δηλαδή που θα έπρεπε όλα τα νησιά να ενισχυθούν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αναιμική τουριστική κίνηση και να ενεργοποιηθεί η τοπική οικονομία των νησιών, το συγκεκριμένο δρομολόγιο, μέχρι τέλος Ιουνίου, δεν εκτελείτο από κανένα πλοίο, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους επαγγελματίες του τουρισμού και στους κατοίκους της βορειοανατολικής πλευράς της Αίγινας, η οποία είναι και η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιού.

Περαιτέρω και ενώ η σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) καθυστέρησε δραματικά, επιτείνοντας το κλίμα δυσφορίας στα νησιά, στην πρόσφατη απόφασή του (02/30-06-2020) ενέκρινε τη δρομολόγηση, για τη συγκεκριμένη γραμμή, ενός και μόνο πλοίου, του επιβατηγού ΣΕΜΠΕΚΟ (Ν.Π. 12527), και μόνο για το διάστημα από 03-07-2020 έως 31-08-2020. Έτσι, μετά την αδυναμία κατάρτισης ενός αξιόπιστου και με σχέδιο ακτοπλοϊκού δικτύου, το Υπουργείο καταδικάζει την μισή και πλέον Αίγινα σε απομόνωση, δρομολογώντας μάλιστα πλοίο που δεν επιτρέπει την μεταφορά οχημάτων, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία του νησιού.  

Να σημειωθεί, δε, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες για μετακινήσεις, τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών της Αίγινας, την περασμένη χρονιά, που δεν υπήρχαν αυτά τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα, σε συνεδρίαση του ΣΑΣ στις 13 Μαΐου 2019, ενέκρινε τη δρομολόγηση, του Ε/Γ- Ο/Γ πλοίου ΜΕΝΕΚΡΑΤΗΣ και του Ε/Γ πλοίου ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ τα οποία εκτελούσαν από αρχές Ιουνίου καθημερινά δρομολόγια στη γραμμή.

Τέλος όπως υπογραμμίζεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα νησιά της χώρας μας, μέσα στις αρνητικές συνθήκες της πανδημίας και της δραματικής μείωσης της τουριστικής κίνησης, διανύουν μέρες αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Οι τοπικές κοινωνίες, οι παραγωγικοί φορείς και ο εργαζόμενος νησιωτικός κόσμος αναμένει τη στήριξη του Κράτους και την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν τη Νησιωτικότητα και θα δώσουν προοπτικές ανάπτυξης για τις νησιωτικές οικονομίες. Στον αντίποδα, όμως, των όσων τα νησιά και οι νησιώτες περιμένουν από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς σχέδιο και χωρίς χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών των νησιών, έχει αποδυναμώσει το ακτοπλοϊκό δίκτυο της νησιωτικής χώρας, αφαιρώντας από τα νησιά ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL