Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σ. Φάμελλος: Επικοινωνιακό παιχνίδι Χατζηδάκη το Ταμείο Επανασυνδέσεων ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος: Επικοινωνιακό παιχνίδι Χατζηδάκη το Ταμείο Επανασυνδέσεων ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά

«Η ανάγκη των συνανθρώπων μας που τους κόβεται το ρεύμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την επανασύνδεση ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, με αποτέλεσμα να τους κόβεται το ρεύμα.

«Δεν μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώνει στις 18 Μάϊου, ότι θα συνεχίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επανασύνδεση ευάλωτων νοικοκυριών, με ένα ιδιαίτερα μικρό αριθμό 1250 νοικοκυριών, και σήμερα, 1η Ιουλίου, τέσσερις μήνες μετά το «Μένουμε Σπίτι» να μην έχει υπογραφεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις επανασυνδέσεις και να μην υπάρχει ακόμα ούτε χρονοδιάγραμμα. Αυτό μάλιστα ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά, όπως το πρόσφατο της άνεργης μητέρας ξενοδοχοϋπαλλήλου στη Ρόδο, που κόβεται το ρεύμα σε ανθρώπους και οικογένειες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που πλήττονται από την πανδημία και την ανεργία, καθώς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας και της οικονομίας είναι ανεπαρκή» υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος και συμπλήρωσε:

«Το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι πολύ ξεκάθαρο: Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, για να μη γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης αυτήν την κρίσιμη περίοδο, για να ενισχυθεί και να διευρυνθεί πραγματικά το Ταμείο Επανασυνδέσεων, δηλαδή να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων και για να εκδοθεί τέλος άμεσα η σχετική ΚΥΑ; Γιατί χρειάζονται συνολικά μέτρα για την κοινωνία και για την πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας».

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ, δια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, παραδέχτηκε, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχει ετοιμάσει και δεν έχει εκδώσει ακόμα την ΚΥΑ για τη λειτουργία του, έστω περιορισμένου, Ταμείου Επανασυνδέσεων που ανακοίνωσε ως δική του πρωτοβουλία στις 18 Μαΐου, και άρα το μέτρο αυτό ήταν μία απλή εξαγγελία που δεν εφαρμόζεται! Άρα σήμερα δεν υπάρχει κανένα εργαλείο και κανένα μέτρο στήριξης ώστε οι ευάλωτες και πληττόμενες κοινωνικές ομάδες να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας!»

Ο Σ. Φάμελλος περιέγραψε την πρωτοβουλία που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Μαρτίου, μέσω επικοινωνίας που είχε ο ίδιος με τον αρμόδιο υπουργό, Κ.Χατζηδάκη, όπου ζήτησε να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος την περίοδο της πανδημίας και να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν, από τον κρατικό προϋπολογισμό, οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όχι φυσικά οι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Ενημέρωσε επιπλέον τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δ. Οικονόμου, ο οποίος παρότι αναρμόδιος ήρθε στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση του Σ.Φάμελλου για τις επανασυνδέσεις ρεύματος καθώς ο Κ. Χατζηδάκης επέλεξε να μην παρευρεθεί για μία ακόμη φορά στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης δικής του αρμοδιότητας, ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την κάλυψη του κόστους ενέργειας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ελήφθησαν, από την αρχή της πανδημίας, σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και προφανώς, ήταν επιλογή της κυβέρνησης να μη μεριμνήσει για αυτό, αποδεικνύοντας την κοινωνική της αναλγησία.

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε στη συνέχεια, ότι το μόνο που έκανε η ΝΔ ήταν άδικες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019, που επιβάρυναν την κοινωνία με 500 εκατ. ευρώ. Και ενώ τώρα η ΔΕΗ πουλάει στο διπλάσιο του κόστους παραγωγής και έχει δηλαδή τη δυνατότητα να στηρίξει να ελληνικά νοικοκυριά και τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, με χαμηλότερα τιμολόγια για να επανεκκινήσει δυναμικά η οικονομίας μας, η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί καν, και φυσικά δε διευρύνει, την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4508/2017, που, μέχρι τον Αύγουστο του 2019, είχε βοηθήσει 6.500 νοικοκυριά να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού.

Κλείνοντας, ο Σ.Φάμελλος απάντησε στο επιχείρημα που προέβαλε ο Δ. Οικονόμου σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας λέγοντας: «Ο κύριος Οικονόμου, με την αναφορά στη μητέρα του εξάχρονου κοριτσιού που λιποθύμησε στη Ρόδο, μας είπε στην ουσία ότι η απάντηση στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία και η οικονομία, που οξύνονται λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων της κυβέρνησης, είναι η φιλανθρωπία, καθώς ο κύριος Μητσοτάκης φρόντισε να βρει δουλειά η άνεργη μητέρα. Εσείς θεωρείτε φιλανθρωπία και χατίρι το γεγονός ότι βρέθηκε δουλειά για μια κυρία, όμως εμείς θεωρούμε ότι η πρόσβαση των πολιτών στην εργασία και στην ενέργεια, όπως και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση αποτελούν κοινωνικά δικαιώματα και σε αυτό το σημείο γίνεται ξεκάθαρη και η ιδεολογική μας διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Ζητάμε πολιτικές που στηρίζουν όλη την κοινωνία και όχι φιλανθρωπία, θέλουμε πολιτικές που εξασφαλίζουν δουλειά και πρόσβαση στην ενέργεια για όλους και όχι ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις στα βασικά αγαθά».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL