Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιστρέφει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιστρέφει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Η Ν.Δ. έχει εξαπολύσει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθώντας να χτίσει την εικόνα περί ενός «παρακράτους» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη συγκυρία των τελευταίων ημερών, με την πρωτοσέλιδη ανάδειξη της περίπτωσης Καμμένου και εν συνεχεία τη δημοσιοποίηση συνομιλίας του Ν. Παππά με τον Σ. Μιωνή, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έτρεξε να μπει σφήνα στην αντιπαράθεση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι η ορμή με την οποία έχει ριχτεί η Χαρ. Τρικούπη στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε μια τακτική να συνδράμει και εκείνη στην αποδυνάμωση του φερεγγυότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε να χτυπηθεί το κύρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο η Φ. Γεννηματά αντιμάχεται στην άτυπη... προοδευτική κούρσα. Το δηλώνει ευθέως αναφέροντας: «Είναι ολοφάνερο ότι, σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει αξιοπιστία για να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο». Ομοίως, τη στόχευσή του να πληγεί η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε και ο γραμματέας Επικοινωνίας Π. Βλάχος, συμπυκνώνοντάς την στις εξής φράσεις: «Έχουμε οσμή δυσωδίας στο πολιτικό σύστημα με ευθύνη της τότε διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τη μετεωρική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ακολουθεί η ηθική κατάπτωση».

Σκληρές επιθέσεις

Η ένταση με την οποία το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθεί να αξιοποιήσει και εκείνο την ένταση της επίθεσης που έχει ενορχηστρώσει η Ν.Δ. εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθέως ανάλογη με το μέγεθος της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στο φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων. Δηλαδή η εμπέδωση της κατά κράτος επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο -από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, παράλληλα με το εν εξελίξει διακηρυγμένο σχέδιο της διεύρυνσης στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του κόμματος- οδηγεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που αντιμετωπίζει σημαντική δημοσκοπική καθήλωση, να εκφράζει τον ανταγωνισμό του με σκληρές επιθέσεις.

Παρότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, όταν απηύθυνε προσκλητήριο διαλόγου στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., επισήμαινε ότι, εν αντιθέσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη, δεν έχει επιλέξει τακτική λεηλασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Φ. Γεννηματά δηλώνει ευθέως ότι θέλει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσει την εκλογική δύναμη του κόμματός της. Παράλληλα, έχει απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση, επικαλούμενη την απόφαση του κόμματος για «αυτόνομη πορεία». Αν και χωρίς να διευκρινίζει ποτέ αν αυτό αφορά και τις συζητήσεις που αντικειμενικά μπορεί να προκύψουν στην κάλπη της απλής αναλογικής. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να το προεξοφλήσει.

Συνεπώς, όσο μεγαλύτερη είναι η ανησυχία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρωτοκαθεδρία του στον προοδευτικό χώρο, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η προσπάθειά του να τον πλήξει. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ταυτιστεί σε επιχειρηματολογία και «κατηγορητήριο» με τη Ν.Δ., συμμετέχοντας στο «τερέν» και τους όρους πολέμου που εκείνη έχει θέσει. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις επιδιώξεις του Κυρ. Μητσοτάκη και εν προκειμένω στην απόπειρά του για αντιπερισπασμό από σειρά μετώπων -ύφεση, σκάνδαλα, λίστα Πέτσα- με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνησή του.

Κοινές αγωνίες με Ν.Δ.

Η Φ. Γεννηματά έχει διακηρύξει τη στρατηγική απόφασή της για απαγκίστρωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τον νεοφιλελευθερισμό και έχει θέσει ως αντίπαλό της την κυβέρνηση, δηλαδή «αυτόν που παίρνει τις αποφάσεις», άρα τη Ν.Δ. Παρότι η Φ. Γεννηματά θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα στο προοδευτικό κοινό ότι έχει διαγραφεί το παρελθόν της συγκατοίκησης με τη Ν.Δ. στην εξουσία, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφενός συνεχίζει να δηλώνει ότι συναινέσεις με τη Ν.Δ. μπορεί να υπάρχουν (π.χ. στην αντιμετώπιση της πανδημίας), όπως μπορεί να υπάρχουν και με τον ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. στα εργασιακά). Δηλαδή κατά κάποιον τρόπο συνεχίζει να αντιμετωπίζει «ουδέτερα» τα δύο κόμματα, με το σκεπτικό ότι έτσι κάνει η «μόνη πραγματικά υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση». Αφετέρου, με τη Ν.Δ. συνεχίζουν να μοιράζονται κοινές αγωνίες σε σχέση με την έκβαση της υπόθεσης Novartis απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για... τα κοινόχρηστα

Η εικόνα αυτή, μιας συγκατοίκησης που τελείωσε, όμως παραμένουν εκκρεμότητες για τα κοινόχρηστα, δημιουργεί μια αντίφαση σε σχέση με το μήνυμα που θέλει να στέλνει η Φ. Γεννηματά στον προοδευτικό χώρο. Από τη μια, σκληρή προγραμματική αντιπολίτευση στη Ν.Δ. σε όλα τα δυνατά επίπεδα και πεδία, σε σημείο στην πλειοψηφία των ζητημάτων να εμφανίζεται ταύτιση με πολλές από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, κοινή μάχη (ακόμα και υπόγεια) των μελών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ν.Δ. στην Προανακριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή η Χαρ. Τρικούπη δήλωσε ότι «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών, ότι καμία εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε», σημαίνει πως «έπεσε στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με τη βαθιά Δεξιά».

Η αντίφαση αυτή παραμένει. Και ενδεχομένως να είναι εκείνη που εξηγεί και το γεγονός ότι ενώ η Φ. Γεννηματά επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας υιοθετήσει ή αξιοποιώντας πλήρως το «γαλάζιο» αφήγημα περί «παρακράτους» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις κατηγορίες που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. με βάση και τα νέα στοιχεία που έπεσαν την περασμένη εβδομάδα στο τραπέζι της Προανακριτικής και πλήττουν το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Έτσι, μπορεί η Φ. Γεννηματά να εμφανίζεται ότι κρατά αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα επειδή το επικρίνει με το επιχείρημα ότι «αφήνει εκτός κάδρου τον Αλ. Τσίπρα», όμως η επιδερμικότητα των αναφορών της για τη Ν.Δ. δεν θίγει σε καμία περίπτωση τα ζητήματα που «μυρίζουν» σκάνδαλο εις βάρος της κυβέρνησης.

Συμφεροντολογικά χτυπήματα

Προφανώς, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. χτυπάει συμφεροντολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού από αυτόν θέλει να «κερδίσει». Το ζήτημα σε σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είναι ότι θέτει ερωτήματα ζητώντας απαντήσεις βάσει πραγμάτων που δημοσιοποιούνται, αλλά ότι συνειδητά όχι μόνο δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα θέματα που «καίνε» τη Ν.Δ., αλλά υιοθετεί πλήρως και το αφήγημα περί «παρακράτους». Έτσι, αυτή η μονομερής στόχευση της Χαρ. Τρικούπη, που δεν διαταράσσει τα σκοτεινά σημεία της Ν.Δ. και την αφήνει ανεμπόδιστη να κάνει το «παιχνίδι» της εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι επιλογή που ενδεχομένως να στοιχίσει ακόμα περισσότερο στο κόμμα της Φ. Γεννηματά στην κούρσα που θέλει να τρέχει για την επιρροή στον προοδευτικό στίβο με στόχο τις επόμενες εκλογές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL