Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΣΤΙΒΟΣ- ΝΤΟΠΙΝΓΚ / Ντόπινγκ: «Βίοι παράλληλοι» για Κόλμαν και Νάσερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΙΒΟΣ- ΝΤΟΠΙΝΓΚ / Ντόπινγκ: «Βίοι παράλληλοι» για Κόλμαν και Νάσερ

Κρίστιαν Κόλμαν

Μπορεί, λόγω του κορωνοϊού, να σταμάτησαν για τρεις μήνες οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι ντόπινγκ, αλλά με την επιστροφή στην «κανονικότητα» είχαμε δύο τιμωρίες για «non show» ιδιαίτερης βαρύτητας, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

«Προσωρινός αποκλεισμός» επιβλήθηκε στις 5 Ιουνίου στη Σάλβα Αΐντ Νάσερ και την εβδομάδα που μας πέρασε στον Κρίστιαν Κόλμαν. Και οι δύο είχαν θριαμβεύσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η 22χρονη Νιγηριανή, που αγωνίζεται τώρα για τη σημαία του Μπαχρέιν -με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη-, στα 400 μέτρα και ο 24χρονος Αμερικανός στα 100 μέτρα. Η Νάσερ είχε σημειώσει την τρίτη επίδοση όλων των εποχών (48.14) και ο Κόλμαν την έκτη (9.76).

Κι οι δύο είχαν υποπέσει από τότε σε τρία «non show», δηλαδή δεν είχαν βρεθεί τρεις φορές σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους ντόπινγκ, αλλά και οι δύο αγωνίστηκαν αφού οι έρευνες της Athletics Integrity Unit (Επιτροπή Ακεραιότητας του Αθλητισμού Στίβου) δεν είχαν ολοκληρωθεί και δεν είχε ανακοινωθεί τότε «προσωρινός αποκλεισμός». Τώρα και οι δύο κινδυνεύουν με αποκλεισμό δύο χρόνων. Η ΑΙU «αναγκάζεται» να τους τιμωρήσει καθώς δεν βρέθηκαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους για τέταρτη φορά, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η σχετική έρευνα.

Ο Αμερικανός σπρίντερ «απολογήθηκε» πως οι ελεγκτές δεν του... τηλεφώνησαν προηγουμένως, για να του απαντήσει η αρμόδια επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας: «Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από την AIU πραγματοποιούνται χωρίς προειδοποίηση και οι οδηγίες να μην πραγματοποιηθεί τηλεφωνική κλήση σε έναν αθλητή δίνονται σε υπεύθυνους ελέγχου ντόπινγκ από την AIU με περιορισμένες εξαιρέσεις. Οποιαδήποτε προηγούμενη ειδοποίηση, με τη μορφή τηλεφωνικής κλήσης ή άλλο, παρέχει την ευκαιρία στους αθλητές να εμπλακούν σε παραβίαση ή διαφυγή ή άλλη ακατάλληλη συμπεριφορά που μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των δοκιμών. Όταν ένας αθλητής δεν είναι παρών στη θέση που έχει καθορίσει κατά τη διάρκεια του καθορισμένου χρονικού διαστήματος 60 λεπτών, οι υπάλληλοι ελέγχου ντόπινγκ καθοδηγούνται να παραμείνουν στην τοποθεσία για 60 λεπτά. Το διεθνές πρότυπο δοκιμών και ερευνών του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ και οι σχετικές οδηγίες καθιστούν σαφές ότι μια τηλεφωνική κλήση είναι διακριτική και όχι υποχρεωτική απαίτηση».

Στο θέμα πήρε θέση και η Κατερίνα Στεφανίδη, και με την ιδιότητά της ως μέλος της επιτροπής αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, που έγραψε στο Twitter: «Για να είμαστε ξεκάθαροι. Οι ελεγκτές δεν σε παίρνουν τηλέφωνο όταν δεν μπορούν να σε βρουν. Αυτό το έχω ακούσει να γίνεται μόνο με τους Αμερικανούς αθλητές. Αν ο USADA δεν έχει διαφορετικούς κανόνες από τον WADA, οι ελεγκτές δεν καλούν. Είτε είσαι εκεί που λες ότι είσαι ή δεν είσαι».

Η τοποθέτηση της Στεφανίδη προκάλεσε την αντίδραση του Κόλμαν: «Ποιος είναι ο λόγος που σχολιάζεις; Κάνει λάθος. Έχω πολλούς ελεγκτές αντιντόπινγκ οι οποίοι μου λένε ότι πρέπει να γίνεται κλήση στο τελευταίο δεκάλεπτο μιας ώρας. Γιατί πρέπει να συμπληρώνουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας αν δεν υπάρχει λόγος; Αν δεν έχεις κάτι θετικό να πεις, γιατί να πεις οτιδήποτε;».

Για να του απαντήσει η Κατερίνα: «Απλά ενημερώνω τον κόσμο, Κρίστιαν Κόλμαν, ότι οι ελεγκτές δεν πρέπει να καλέσουν. Αυτό είναι όλο. Δεν είπα κάτι αρνητικό. Αντίθετα, αισθάνομαι ότι ήμουν αρκετά ουδέτερη».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL