Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Εγγυήσεις διαφάνειας για τις μικροπιστώσεις των μετόχων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγγυήσεις διαφάνειας για τις μικροπιστώσεις των μετόχων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις διαφάνειας για τους μετόχους των εταιρειών που θα παρέχουν τις μικροπιστώσεις. Παρότι το νομοσχέδιο σε μεγάλο βαθμό συντάχθηκε επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από το σημερινό σχέδιο απουσιάζουν βασικές ρυθμίσεις.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς αντιμετώπισαν σε γενικές γραμμές θετικά το νομοσχέδιο. Η εκπρόσωπος όμως της Τράπεζας της Ελλάδος διαπίστωσε κενά στο νομοσχέδιο προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εγκληματικά στοιχεία να αξιοποιήσουν τις εταιρείες παροχής μικροπιστώσεων για να νομιμοποιήσουν «μαύρο» χρήμα.

«Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα από εμάς ελέγχου ακεραιότητας των μετόχων με τις μεθόδους που εφαρμόζουμε και σε άλλα ιδρύματα, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει σωστά και με υγιή τρόπο ο θεσμός» προειδοποίησε η εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος Σταυρούλα Παπαγιαννίδου.

«Έχει τεράστια σημασία, για να ξεκινήσει σωστά ο θεσμός, να έχουμε τη δυνατότητα να αποκλείσουμε εκείνους οι οποίοι πραγματικά αποδεδειγμένα πάνε με την πρόθεση να κάνουν ξέπλυμα χρήματος υποκρύπτοντας εγκληματικά στοιχεία κ.λπ.» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «αυτό δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή μέσα στο σχέδιο».

Στ. Παπαγιαννίδου: Δεν μπορούμε ούτε να ζητήσουμε ποινικά μητρώα

Η Στ. Παπαγιαννίδου εξήγησε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα «οποιασδήποτε αξιολόγησης καταλληλότητας, αξιολόγησης κανενός μετόχου». Επισήμανε ότι «δεν μπορούμε ούτε να ζητήσουμε ποινικά μητρώα ούτε απολύτως τίποτα» και προειδοποίησε ότι τα δύο υπεύθυνα πρόσωπα της κάθε εταιρείας που προβλέπεται να ελεγχθούν «μπορεί πολύ εύκολα να είναι δύο αχυράνθρωποι, για τους οποίους και πάλι δεν μπορούμε να ζητήσουμε κανένα στοιχείο ακεραιότητας».

Χ. Μαμουλάκης: Σοβαρότατο ζήτημα διαφάνειας κι εποπτείας

Για «σοβαρότατο ζήτημα διαφάνειας κι εποπτείας» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης προειδοποιώντας κι αυτός ότι τα ελεγχόμενα πρόσωπα των νέων εταιρειών θα μπορούσαν να είναι «σκιάχτρα» τοποθετημένα ακριβώς για να μην υπάρξει εις βάθος έλεγχος των υπόλοιπων μετόχων.

Σημείωσε ακόμα ότι «στην προηγούμενη εκδοχή του νόμου προβλεπόταν και η διαδικασία ελέγχου καταλληλότητας φυσικών προσώπων» ως προς το ζήτημα της ανάκλησης της άδειας της εταιρείας. Υπογράμμισε ότι η αφαίρεση της πρόβλεψης αυτής «δημιουργεί περιθώρια καταστρατήγησης του θεσμού».

Γ. Ζαββός: «Δεν υπάρχει ο ελαχιστότατος κίνδυνος»

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έδειξε να υποτιμά το ζήτημα εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι η εμπειρία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» θα της επιτρέψει να ασκήσει με επάρκεια την εποπτεία της.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την αναγκαία υποδομή, την αναγκαία τεχνογνωσία, τα αναγκαία εργαλεία, για να επιτελέσει αυτό το ρόλο» σχολίασε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ο ελαχιστότατος κίνδυνος» για αξιοποίηση του νέου θεσμού των μικροπιστώσεων για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Να συμπεριληφθούν και οι ΚΑλΟ στους δικαιούχους

Ο Χ. Μαμουλάκης ζήτησε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους των μικροπιστώσεων και οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, αίτημα που διατυπώθηκε και από τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Γιάννη Λαγό κατά την ακρόαση των φορέων.

Ο Γ. Ζαββός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο καλύπτει τους συγκεκριμένους φορείς, εμφανίστηκε όμως πρόθυμος να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε αυτό να γίνει πιο καθαρό.

Οι αλλαγές σε σχέση με το πλαίσιο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χ. Μαμουλάκης επέκρινε ακόμα δύο βασικές αλλαγές στο σημερινό νομοσχέδιο σε σχέση με το πλαίσιο που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ: Την αύξηση του ελάχιστου αρχικού κεφαλαίου των εταιρειών παροχής μικροπιστώσεων από τα 200.000 ευρώ στα 400.000 ευρώ και τη λειτουργία των εταιρειών αυτών ως Α.Ε. ειδικού σκοπού. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε τη λειτουργία τους είτε ως κεφαλαιουχικών είτε ως αστικών εταιρειών.

Κατά την ακρόαση των φορέων και κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου επικράτησε προβληματισμός για το πώς θα βρεθεί ισορροπία μεταξύ ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών που θα παρέχουν τις μικροπιστώσεις και της ευελιξίας που θα πρέπει να έχουν, δεδομένου ότι δεν είναι τράπεζες. Ο Γ. Ζαββός ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα «δυσχερές πλαίσιο» λειτουργίας, ενώ υποστήριξε την επιλογή για λειτουργία των εταιρειών ως Α.Ε. προκειμένου να είναι «ευχερέστερος» ο έλεγχός τους.

Προβληματισμός για τα επιτόκια

Οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς χαρακτήρισαν θετικό βήμα το νομοσχέδιο δεδομένης της θετικής διεθνούς εμπειρίας της λειτουργίας του θεσμού των μικροπιστώσεων, αλλά και της πιστωτικής στενότητας που αντιμετωπίζουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλης έθεσαν το ζήτημα των επιτοκίων των μικροπιστώσεων, καθώς πολύ υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να αναιρέσουν τον σκοπό του θεσμού. Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Βίκτωρα Τσιαφούτη από την ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Πρέπει να υπάρχει ένα όριο, διότι διαφορετικά ελλοχεύει κίνδυνος να ζήσουμε φαινόμενα που σίγουρα δεν επιθυμούμε» επισήμανε ο Χ. Μαμουλάκης, ενώ παρόμοιες τοποθετήσεις έκαναν κι οι εισηγητές της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Γ. Καββαθάς ζήτησε επίσης το ανώτατο όριο πίστωσης να ανέβει από τα 25.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ. «Αυτό ξεφεύγει πλήρως από τη στοχοθέτηση του νομοθετήματος, αλλά και τη γενική φιλοσοφία της Ε.Ε και όλων των κρατών να ‘πλαφονάρουν’ το όριο αυτό στα 25.000 ευρώ» απάντησε ο Γ. Ζαββός.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL