Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Σύνοδος Κορυφής για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε.: / Σύνοδος Κορυφής για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε.: Κόντε και Σάντσεθ αντιμέτωποι με μποϊκοτάζ Δεξιάς και Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Κορυφής για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε.: / Σύνοδος Κορυφής για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε.: Κόντε και Σάντσεθ αντιμέτωποι με μποϊκοτάζ Δεξιάς και Ακροδεξιάς

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για τους πόρους της Ε.Ε.» τόνισε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, εκτιμώντας ότι «θα αποτελέσει αποτυχία η καθυστέρηση του ταμείου ανάκαμψης». «Η πρόταση της Next Generation E.U. αποτελεί καλή αφετηρία, της οποίας συμμερίζομαι τη λογική και το πνεύμα. Για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος μιας συναίνεσης το συντομότερο δυνατό σχετικά με την έγκαιρη έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης. Μια καθυστερημένη απόφαση θα ήταν ήδη από μόνη της μια αποτυχία» τόνισε χθες, ενημερώνοντας για περίπου είκοσι λεπτά από το βήμα της ιταλικής Βουλής ο Τζ. Κόντε, παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές της πολιτικής που θα εκθέσει στην αυριανή τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

«Θα επιστρέψω να ενημερώσω τη Βουλή όταν θα έχουμε την επίσημη πρόταση του Πολυετούς Οικονομικού Πλαισίου από τον πρόεδρο Σαρλ Μισέλ και τις θέσεις μας» συμπλήρωσε ο Τζ. Κόντε, προειδοποιώντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε φθηνούς συμβιβασμούς γιατί παίζεται η στήριξη της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή».

«Καλή δουλειά. Για τη νέα γενιά δεν υπάρχει το ερώτημα πώς είναι η Ευρώπη. Αυτή είναι το σπίτι μας. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ονείρων των νέων μας. Διεκδικήστε τα αιτήματά μας, κύριε πρωθυπουργέ, είμαστε μαζί σας» τόνισε ο Ματέο Ρέντζι.

Η Λέγκα προειδοποίησε τον Κόντε να μην χρησιμοποιήσει τους πόρους του ESM και ότι τα 37 δισ. του ESM για την Ιταλία «μπορεί να βρεθούν αλλού», για να δηλώσει λίγο αργότερα ότι αποχωρεί από την αίθουσα επειδή «δεν θα είμαστε θεατές στο βρόμικο αυτό θέαμα του πρωθυπουργού Τζ. Κόντε, που αναλαμβάνει χρέη εκκαθαριστή της χώρας».

Οι βουλευτές των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας δεν είχαν μπει καν στον κόπο να παρευρεθούν στη συνεδρίαση της Βουλής γιατί «δεν θα υπήρχαν ψηφοφορίες».

Η Λέγκα και οι Αδελφοί της Ιταλίας έχουν περάσει σε μια πρωτοφανή κινδυνολογία εναντίον του Κόντε και της Ευρώπης, ενώ αντίθετα η Φόρτσα Ιτάλια με τον πραγματισμό του Μπερλουσκόνι διαχώρισε τη θέση της και προσπαθεί να βρει τρόπους να συμμετάσχει στο «πάρτι» των κοινοτικών πόρων.

Η σκληρή γλώσσα του νέου επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων Confindustria Μπονόμι εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης έδειξε ότι οι βιομήχανοι θα προσπαθήσουν να πάρουν πολλά περισσότερα από όσα τους έχει δώσει μέχρι στιγμής ο μετριοπαθής Τζ. Κόντε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός πάντως είναι διασπασμένος στην πράξη σχετικά με τη χρήση ή μη των 37 δισ. του ESM, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων να έχει επιφυλάξεις και το Δημοκρατικό Κόμμα να υποστηρίζει την άμεση προσφυγή της χώρας σ’ αυτούς τους πόρους.

Σάντσεθ: Οι τοίχοι δεν είναι η απάντηση

«Οι τοίχοι δεν είναι η απάντηση» προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ όλα τα κόμματα, τους εκπροσώπους των οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς παράγοντες, ζητώντας από όλους να στηρίξουν με «πατριωτισμό» και τα κόμματα «μέσα στις ευρωπαϊκές οικογένειές τους» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους πόρους των 750 δισ. για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, γιατί «εάν κερδίσει η Ισπανία, θα κερδίσουμε όλοι μας».

H αναφορά του Σάντσεθ στην ανάγκη ενότητας δεν ήταν τυχαία. Το Unidas Podemos και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν καταγγείλει το τελευταίο διάστημα ότι οι εκπρόσωποι του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα της ισπανικής κυβέρνησης επαναλαμβάνοντας ότι η όποια οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ισπανία θα πρέπει να δοθεί με την προϋπόθεση δεσμεύσεων για... μεταρρυθμίσεις.

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και τον ηγέτη του Κασάδο ότι «προδίδουν την Ισπανία» γιατί «συνεργάζονται με την αυστριακή και ολλανδική Ακροδεξιά» για να καταφέρουν να επιβάλουν «όρους και προϋποθέσεις» στην οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με στόχο «την υποχρεωτική εφαρμογή νέων περικοπών».

«Οι ευρωπαϊκοί πόροι ανάκαμψης δεν αποτελούν μια λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ούτε για τα κομμουνιστικά καπρίτσια του Πάμπλο Ιγκλέσιας» είχε προειδοποιήσει προηγούμενα η Ντολόρς Μοντσεράτ, η εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τα χρήματα που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά του το Podemos, αλλά για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους οι ισπανικές ιδιωτικές εταιρείες. Το επιπλέον δημόσιο χρέος από την Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή στην Ισπανία βολιβαριανών πολιτικών, αλλά για την οικονομική σύγκλιση της Ισπανίας με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς. «Το Λαϊκό Κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να επιστέψει τη χρηματοδότηση των ψεύτικων υποσχέσεων του Podemos με τα χρήματα της Ε.Ε.» προειδοποίησε από τις σελίδες της «El Pais» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Το Λαϊκό Κόμμα ευθυγραμμίζεται στην Ευρώπη με το κλαμπ των νοσταλγών της τρόικας, του οποίου ηγείται η Ολλανδία, ένας φορολογικός παράδεισος. Το πρόγραμμά τους είναι απλό: λιγότεροι πόροι, περισσότερα δάνεια, αποπληρωμή τους πριν από το 2027, άνθρωποι στα μαύρα και επιστροφή του Συμφώνου Σταθερότητας. Ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και στους ανθρώπους, το Λαϊκό Κόμμα επιλέγει το δημόσιο χρέος» τόνισε στη δημόσια ισπανική τηλεόραση TVE ο επικεφαλής του Podemos στην Ευρωβουλή Μαρία Εουχένια Ροντρίγκεθ Ραλόπ.

Ο Σάντσεθ πάντως ανέθεσε σε εκατό οικονομολόγους, επιστήμονες και ειδικούς σε διαφόρους τομείς, που με την εξωτερική βοήθεια του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν θα καταρτίσουν ένα σχέδιο σχετικά με τη στρατηγική της ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά την πανδημία, με ορίζοντα την περίοδο 2020 - 2050, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Το Βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) έδειξε χθες ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κέρδιζε πιθανές εκλογές με το 31,2%, το Λαϊκό Κόμμα θα έφθανε μόλις στο 20%, οι φασίστες του Vox στο 12,5%, το Unidas Podemos στο 11,4%, οι Πολίτες στο 9,4%, ενώ ικανοποιητικά ποσοστά θα έπαιρναν και τα μικρά κόμματα που στήριξαν την πτώση του Ραχόι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL