Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
"Σταθερή στήριξη" της Ελλάδας από την Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σταθερή στήριξη" της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Ήταν πράγματι υψηλού συμβολισμού κίνηση η κοινή εμφάνιση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ο Νίκος Δένδιας πήγε χθες στο Παρίσι για διμερείς συνομιλίες με τον ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν και μετά συμμετείχαν στο Συμβούλιο, στο οποίο επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας ήταν να θέσει -στο πλάι του εκπροσώπου μιας συμμάχου πυρηνικής δύναμης- το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά, αν πιστέψει κάποιος τις δηλώσεις του “υπουργού Εξωτερικών” της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ μετά το Συμβούλιο, το θέμα Τουρκία δεν συζητήθηκε διεξοδικά.

“Η Ελλάδα και η Κύπρος εξέφρασαν τα παράπονά τους για την τουρκική προκλητικότητα” είπε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι “το Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας”, πλην όμως “αυτά θα τα συζητήσουμε στο επόμενο Συμβούλιο”.

Μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας δήλωσε ότι έθεσε το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο, ότι η Γαλλία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του εξέφρασαν τη “σταθερή τους στήριξη”, καθώς και ότι “η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις”.

Και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμότατα τον Γάλλο ομόλογό του για την κοινή εμφάνιση, η οποία “ενέχει και έναν βαθύτατο συμβολισμό”.

Το αν η Αθήνα θα ζητήσει κάτι παραπάνω από “σταθερή στήριξη” από τους εταίρους της έναντι της Τουρκίας -π.χ. την επιβολή κυρώσεων ώστε να μη γίνει πράξη η απειλή διεξαγωγής ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα- μένει να φανεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, ερωτηθείς εάν θα το κάνει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της 19ης Ιουνίου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο κοινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας θα γίνει διεξοδική συζήτηση για την επιχείρηση “Ειρήνη” στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία θεωρητικά οργανώθηκε για να επιβάλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Για την ώρα μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει κάποιος, καθώς, ακόμη κι όταν υπάρχουν έντονες υποψίες ότι ένα πλοίο μεταφέρει όπλα στη Λιβύη, εάν αυτό βρίσκεται υπό την προστασία τουρκικών φρεγατών, δεν... παρενοχλείται. Ίσως η σημερινή συζήτηση να αλλάξει την κατάσταση, ωστόσο είναι εμφανές ότι η Ε.Ε. δεν παίζει το πρώτο βιολί στη Λιβύη, σε αντίθεση με την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο ή τα Εμιράτα.

Χθες, πάντως, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή του Πομπέο, οι “27” ασχολήθηκαν πρωτίστως με τη διατλαντική συνεργασία, στην οποία “είμαστε πιο ισχυρά δεσμευμένοι παρά ποτέ”, όπως είπε ο Μπορέλ. Συζήτησαν τι θα κάνουν με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ενόψει και της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Κίνας την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και με το ζήτημα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Να σημειωθεί ότι η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αναγγείλει πως θα προσαρτήσει τη Δυτική  Όχθη, κάτι που παραβιάζει κάθε συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά που φαίνεται να στηρίζει η κυβέρνηση Τραμπ. Αντιθέτως, η Ε.Ε. επιμένει στην τήρηση των συμφωνιών και λέει όχι στην προσάρτηση.

Δυο λαλούν...

Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας είναι προβληματική. Ενίοτε είναι και οφθαλμοφανής. Ενόψει της επίσκεψης Δένδια στο Κάιρο, με μακροπρόθεσμο στόχο τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, φάνηκε μέσα στο ίδιο πάνελ -και δη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών- η διγλωσσία της κυβέρνησης. Πιθανότατα όχι επί της ουσίας, όχι επίτηδες, αλλά από προχειρότητα κι από μπέρδεμα της πολιτικής με την επικοινωνία.

Είπε, λοιπόν, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος ότι είναι «ειλημμένη κυβερνητική απόφαση η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο». Αντιθέτως ο κυβερνητικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Νάσος Χατζηβασιλείου έκανε λόγο για “ολική” οριοθέτηση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL