Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Πολιτικά απομονωμένη η κυβέρνηση, ψήφισε μόνη της - Δική του η ιδέα για τη διαγωγή, την οποία υιοθέτησε η Ν. Κεραμέως... * Ν. Φίλης: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, αγορά» το τετράπτυχο των χαμένων ευκαιριών για τη νεολαία / Μοντέλο... Μπερλουσκόνι στην Παιδεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτικά απομονωμένη η κυβέρνηση, ψήφισε μόνη της - Δική του η ιδέα για τη διαγωγή, την οποία υιοθέτησε η Ν. Κεραμέως... * Ν. Φίλης: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, αγορά» το τετράπτυχο των χαμένων ευκαιριών για τη νεολαία / Μοντέλο... Μπερλουσκόνι στην Παιδεία

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και αγορά είναι ένα τετράπτυχο το οποίο θα οδηγήσει ξανά σε χαμένες ευκαιρίες τη νεολαία μας και τη χώρα μας» τόνισε ο Νίκος Φίλης σχολιάζοντας το πνεύμα που διαπνέει τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. κατά την ονομαστική ψηφοφορία (158 υπέρ και 124 κατά επί της αρχής).

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κατά το παρελθόν η προώθηση εκπαιδευτικών νομοσχεδίων χωρίς ευρύτερη συναίνεση αποτέλεσε τον προάγγελο πολιτικών εξελίξεων. Επέκρινε δε σε υψηλούς τόνους την επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια σχολιάζοντας την αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί τους λόγους της αντιδραστικής αυτής επιλογής.

Η Νίκη Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται αντίστοιχη ρύθμιση, και μάλιστα επικαλέστηκε την Ιταλία λέγοντας ότι ο χαμηλός βαθμός στη διαγωγή μπορεί να αποτελέσει λόγο για επανάληψη της τάξης.

Ο Ν. Φίλης υπενθύμισε ότι η αναγραφή της διαγωγής καταργήθηκε το 1998 από την κυβέρνηση Πρόντι και επανήλθε το 2008 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ενώ επισήμανε τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης αντιδραστικής επιλογής με αύξηση της σχολικής διαρροής στα σχολεία της Ιταλίας. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα του κοινωνικού στιγματισμού» σημείωσε και αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση είναι υπερήφανη που φέρνει αυτό το μοντέλο στη χώρα μας.

Η Ν. Κεραμέως επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι κι ένας χαμηλός βαθμός στο απολυτήριο μπορεί να στιγματίσει τον μαθητή.

Η επαναφορά της διαγωγής «πέρασε» χωρίς διαρροές από τη Ν.Δ., παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει βουλευτές της. Τη στήριξε και η Ελληνική Λύση, που υπερψήφισε και την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, διάταξη που στήριξε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

“Το κοινωνικό ασανσέρ σταμάτησε”

Ο Ν. Φίλης σχολίασε και την υπεράσπιση των προτύπων σχολείων από υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ., με επίκληση μάλιστα των προσωπικών τους ιστοριών κοινωνικής ανόδου. «Να δεχθώ το success story των διαφόρων υπουργών» παρατήρησε, θυμίζοντας όμως ότι στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν και αρκετοί απόφοιτοι του Κολλεγίου, ενώ επισήμανε ότι οι σημερινές εξελίξεις είναι διαφορετικές, καθώς «το κοινωνικό ασανσέρ σταμάτησε» και πολλοί απόφοιτοι Πανεπιστημίου παραμένουν άνεργοι.

“Φωτογραφική” τροπολογία

Παράλληλα ο Ν. Φίλης κατήγγειλε τη «φωτογραφική» τροπολογία των βουλευτών της Ν.Δ. Γιώργου Στύλιου και Γιώργου Πασχαλίδη, που μεταβιβάζει στη σύγκλητο την αρμοδιότητα για την απονομή του τίτλου του ομότιμου καθηγητή στα πρώην ΤΕΙ αφαιρώντας την από τη συνέλευση τμήματος.

Επικαλέστηκε μάλιστα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «φωτογραφική» τροπολογία υπέρ συγκεκριμένου καθηγητή στη Θεσσαλονίκη. Ο φίλα προσκείμενος στη Ν.Δ. καθηγητής έκανε αίτηση για αναγόρευσή του σε ομότιμο, όμως η αίτηση απορρίφθηκε καθώς δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογο έργο.

Η Ν. Κεραμέως υποστήριξε ότι η τροπολογία δεν μπορεί να είναι «φωτογραφική», διότι «καλύπτει όλους τους ομότιμους καθηγητές όλων των ΤΕΙ της χώρας». Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ισχυρίστηκε ότι, λόγω της κατάργησης των ΤΕΙ «όλοι οι αφυπηρετήσαντες καθηγητές των ΤΕΙ, έμειναν χωρίς τμήματα» και άρα είναι απαραίτητη η προσφυγή στη σύγκλητο.

Ο Ν. Φίλης θύμισε ότι τα τμήματα των ΤΕΙ που καταργήθηκαν έχουν υπαχθεί στην αρμοδιότητα πανεπιστημιακών τμημάτων. «Μας λένε για αυτονομίες και κάνουν ‘φωτογραφική’ διάταξη» σχολίασε δηκτικά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL