Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Γ. Κατρούγκαλος: Επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: Επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής πάει η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, με τα κόμματα να την έχουν χαρακτηρίσει “θετική” και να ζητούν περαιτέρω ενημέρωση.

Ο πιο... ενθουσιώδης χαρακτηρισμός της συμφωνίας ήρθε διά στόματος Νίκου Δένδια, με τον υπουργό των Εξωτερικών να υποστηρίζει χθες (στο ΣΚΑΪ) ότι “όλοι μαζί μεγαλώσαμε την Ελλάδα”. Δήλωση τουλάχιστον υπερβολική, αφού η συμφωνία με την Ιταλία δεν προσθέτει επιπλέον δικαιώματα και κυριαρχία στην Ελλάδα.

Το ουσιαστικό πλεονέκτημά της είναι ότι υπογράφτηκε σε μια φάση που η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά το δικαίωμα στα νησιά να έχουν υφαλοκρηπίδα. Και σε μια φάση που η Ελλάδα είχε απόλυτη ανάγκη να συμφωνήσει με κάποιον για τα θαλάσσια σύνορά της.

Στον αντίποδα του ενθουσιασμού Δένδια, οι έντονες επικρίσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε στην Ιταλία κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτε, ότι “αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική αιγιαλίτιδα και παρέπεμψε στην Ε.Ε. την διαδικασία επέκτασης της δικής μας αιγιαλίτιδας, που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους - μέλους”.

Ο Ν. Κοτζιάς δεν βλέπει να προκύπτουν πλεονεκτήματα από τη συμφωνία και θεωρεί ότι δεν έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί με την Ιταλία στο Ιόνιο τώρα που η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Αντιθέτως, τόσο ο επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι στις σημερινές συνθήκες η συμφωνία ήταν μια καλή αρχή. Η οποία, όπως τόνισε ο Κατρούγκαλος (Στο Κόκκινο), πρέπει να συνοδευτεί με μια αντίστοιχη -και πιο δύσκολη- συμφωνία με την Αίγυπτο ώστε να καταστούν στην πράξη ανενεργά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και οι τουρκικές μεθοδεύσεις που βασίζονται σε αυτό.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι η ενεργητική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενταγμένη σε συνολικό σχέδιο, που προέβλεπε εξαρχής επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης (δηλαδή των χωρικών υδάτων) στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, στη συνέχεια οριοθέτηση της ΑΟΖ, όχι μόνο με την Ιταλία, αλλά και με την Αλβανία, ενώ σε δεύτερο χρόνο αντίστοιχες κινήσεις και νότια της Κρήτης με την αιγιαλίτιδα, ώστε να έχουμε οριοθετημένη ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

“Αυτά πρέπει να συμβούν και τώρα” υπογράμμισε ο Κατρούγκαλος. Και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι ζητείται συνολική εθνική στρατηγική, η οποία πρέπει να αποφασιστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Το εμπάργκο και η επιχείρηση “Ειρήνη”

Σε αντίθεση με τους επαγγελματίες του λαϊκισμού της Ν.Δ. στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που κατηγορούσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εθνική μειοδοσία ακόμη κι όταν έλυνε με περισσό θάρρος χρόνια προβλήματα, η νυν αξιωματική αντιπολίτευση στα δύσκολα για τη χώρα βάζει πλάτη. Και κρατά τους τόνους χαμηλούς, ακόμη κι όταν βλέπει τα τουλάχιστον θλιβερά που διαδραματίστηκαν στην ανατολική Μεσόγειο χθες:

Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», που μετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. (αυτή που ελέγχει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη), προσπάθησε να ελέγξει πλοίο με σημαία Τανζανίας, ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Το πλοίο συνοδευόταν από τρεις τουρκικές φρεγάτες -ήταν υπό την προστασία του τουρκικού κράτους. Ο διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης έδωσε εντολή να μην γίνει ο έλεγχος. Αυτά...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL