Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Νευρικότητα και αμηχανία στο Μαξίμου - Η Χαλκιδική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον πρωθυπουργό * Κ. Νοτοπούλου: "Ανοίγουν τα ξενοδοχεία χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα" / Η υγειονομική ανασφάλεια υπονομεύει το άνοιγμα του τουρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νευρικότητα και αμηχανία στο Μαξίμου - Η Χαλκιδική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον πρωθυπουργό * Κ. Νοτοπούλου: "Ανοίγουν τα ξενοδοχεία χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα" / Η υγειονομική ανασφάλεια υπονομεύει το άνοιγμα του τουρισμού

Ενώπιον των παραλείψεών της αναμένεται να βρεθεί σύντομα η κυβέρνηση, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της επικράτειας που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στα πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά κυρίως να υποστηρίξει υγειονομικά το ενδεχόμενο μαζικών κρουσμάτων Covid-19. Παρά τις κυριακάτικες διαρροές στον Τύπο περί ολοκληρωμένου υγειονομικού σχεδίου για το άνοιγμα του τουρισμού και την υγειονομική ασφάλεια των ελληνικών νησιών, η κυβερνητική «ετοιμότητα» εξανεμίστηκε σε μόλις ένα δοκιμαστικό τριήμερο εσωτερικής μετακίνησης -όπως αυτό του Αγίου Πνεύματος-, αποκαλύπτοντας πως πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις διαβεβαιώσεις των υπουργών υποβόσκουν η νευρικότητα και η αμηχανία όπως αυτές εκφράστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Η Χαλκιδική αρνείται να γίνει «πειραματόζωο»

Χαρακτηριστική του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας είναι η επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την οποία εκφράζονται σοβαροί φόβοι για την πραγματική υγειονομική ικανότητα της Χαλκιδικής να διαχειριστεί πιθανά περιστατικά κορωνοϊού με την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου, την οποία προσυπογράφουν οι πρόεδροι των φορέων της Χαλκιδικής, του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής αλλά και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκεται και ο επικεφαλής του θεματικού τομέα τουρισμού της Ν.Δ., πολιτευτής της και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Οι φορείς τής Χαλκιδικής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στον πρωθυπουργό, αντιτίθενται ευθέως στον κυβερνητικό σχεδιασμό να λειτουργήσει ο νομός τους ως «πείραμα» για τους τουρίστες που θα τον επισκέπτονται χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Κ. Νοτοπούλου: Αθωράκιστοι οι τουριστικοί προορισμοί

«Ο ελληνικός τουρισμός καταρρέει συμπαρασύροντας την ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συνεννοηθούν πώς θα υποδεχτούμε με ασφάλεια τους τουρίστες» τονίζει μιλώντας στην «Αυγή» η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, επισημαίνοντας πως πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΠΟΞ και επικεφαλής του θεματικού τομέα τουρισμού της Ν.Δ. κατήγγειλε δημοσίως ότι δύο ημέρες πριν το άνοιγμα των ξενοδοχείων τα υγειονομικά πρωτόκολλα αγνοούνταν. «Οι Έλληνες πολίτες, με απόλυτο αίσθημα ασφάλειας, μείναμε σπίτι όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε η ελληνική κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας» σημειώνει η Κ. Νοτοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο για να θωρακίσει τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς. Κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια της κυβέρνησης, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ θέτει δύο κρίσιμα ερωτήματα: «Εφοδιάστηκαν οι δομές Υγείας των νησιών με τα καινούργια διαγνωστικά κιτ γρήγορου μοριακού ελέγχου που ανιχνεύουν τον ιό σε λίγη ώρα; Ενισχύθηκαν οι δομές Υγείας στους τουριστικούς προορισμούς με εξειδικευμένους γιατρούς που να μπορούν να εκτιμήσουν την κλινική εικόνα;».

Εκπτώσεις υγειονομικής ασφάλειας στα αεροδρόμια

Αντίστοιχος είναι ο βαθμός ανησυχίας που επικρατεί σχεδόν για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας σχετικά με την έλλειψη υποδομών και ετοιμότητας του μηχανισμού να υποστηρίξουν με ασφάλεια ένα άνοιγμα στο τουριστικό κοινό σε συνθήκες πανδημίας. Παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού εκπροσώπου να διασκεδάσει τις αρνητικές εμπειρίες και τις επώνυμες καταγγελίες ταξιδιωτών σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα, η εικόνα που παρουσιάζουν τα αεροδρόμια μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με δεδομένη μάλιστα την κυβερνητική απόφαση να διενεργούνται μόνο δειγματοληπτικά τεστ από 15 Ιουνίου.

Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού σχεδιασμού για το άνοιγμα του τουρισμού βασισμένου στις πραγματικές δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού αλλά και των προσαρμοσμένων στις ανάγκες της πανδημίας υποδομών της τουριστικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με τη συνεχή επίδειξη πολιτικής ανικανότητας από πλευράς του αρμόδιου υπουργού έχουν σχηματίσει μια άκρως ανησυχητική εικόνα για το φετινό καλοκαίρι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL