Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Γ. Ψυχογιός: Η δικαιοσύνη δεν σταματά στην πύλη της φυλακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Ψυχογιός: Η δικαιοσύνη δεν σταματά στην πύλη της φυλακής

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης Αποφάσεων του ΕΔΑΔ, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Ο  κος Ψυχογιός σημείωσε αρχικά ότι φωνές από μέλη του Κοινοβουλίου που ενσπείρουν το μίσος και τα ρατσιστικά αντανακλαστικά καθιστούν μειοψηφία στην παράταξη της ΝΔ τους πιο μετριοπαθείς, διότι οι πρακτικές «Οrban» είτε στο σωφρονιστικό σύστημα με τον εκδικητικό και τιμωρητικό τρόπο που εφαρμόζεται με την κατάργηση, βέβαια, και της Γενικής Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είτε στο προσφυγικό που καταργήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο και επανιδρύθηκε μετά και τώρα προχωρά η Κυβέρνηση σε εξώσεις προσφύγων αναγνωρισμένων χωρίς σχέδιο, σε αποτροπή στη θάλασσα, δια στόματος Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας,  και στη γενικευμένη κράτηση και μια λογική η οποία δεν πιέζει ουσιαστικά την Ευρώπη για επιμερισμό της ευθύνης. «Αυτό είναι Οrban-οποίηση και δυστυχώς, φαίνεται ότι είναι πλειοψηφία» σημείωσε.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι το 2015 οι σχέσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν πολεμικές, με δημόσιες δηλώσεις απέναντι στη χώρα και έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθούν. Αυτό έγινε αποδεκτό και από τον κ. Σισιλιάνο όταν είχε έρθει στην Επιτροπή αλλά και από την CPT, την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης Ταπεινωτικής Μεταχείρισης, η οποία αναγνώρισε την πρόοδο που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια με την εκπαίδευση και τη μόρφωση μέσα στη φυλακή και στα ζητήματα της δημιουργικής απασχόλησης, της κατάρτισης και ένα πλέγμα άλλων δραστηριοτήτων.

Τόνισε ότι από το πρόγραμμα της Ν.Δ. υπάρχει μόνο η έννοια της ασφάλειας και όχι της κοινωνικής επανένταξης και παραβλέπεται ότι όταν στερείς την ελευθερία πρέπει να ενισχύσεις τη δυνατότητα εφαρμογής των υπόλοιπων δικαιωμάτων που προβλέπονται από το νόμο και συμπλήρωσε ότι η στρατηγική που υλοποιείται είτε με τις φυλακές τύπου «Γ» είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παράνομη  αναποτελεσματική και ανήθικη.

Ο κος Ψυχογιός κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου ότι φρόντισε να μπουν στα συρτάρια οι μελέτες που είχαν κατατεθεί για την κατάρτιση των κρατουμένων, ανέστειλε τη δυνατότητα της έκτισης της ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας απαξίωσε το σχέδιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά και το τριετές στρατηγικό σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα με τους τρεις βασικούς άξονες «ασφάλεια, ανθρωπισμός και επανένταξη».

Τέλος ο βουλευτής αναφέρθηκε στην περίπτωση του Β. Δημάκη θύμισε ότι το αρχικό αίτημα του ίδιου και των συγκρατούμενών του ήταν για την υγειονομική θωράκιση των φυλακών από την πανδημία και το Υπουργείο αντί να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα απάντησε με τιμωρητική δίωξη προσπαθώντας με κάθε τρόπο να του αποκόψει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, «ισοπεδώνοντας» το κράτος δικαίου και τη νομιμότητα, μαζί με τα δικαιώματα των κρατουμένων και βέβαια σε τελική ανάλυση τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL