Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Πρωτοβουλία Κομισιόν για "δίκαιο κατώτατο μισθό" και συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβουλία Κομισιόν για "δίκαιο κατώτατο μισθό" και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Με φόντο τη μεγάλη αναστάτωση που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού στις εργασιακές σχέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα διασφαλίζει “δίκαιο” κατώτατο μισθό για όλους, ξεκινώντας το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις. Το ζήτημα το είχε ανοίξει η νέα Επιτροπή στους πρώτους μήνες της θητείας της, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ευρείες μισθολογικές ανισότητες στην Ε.Ε., που προκαλούν σε μεγάλο βαθμό και τα κύματα εσωτερικής μετανάστευσης από την Ανατολή προς τη Δύση.

Σκανδιναβικό μπλόκο στον κατώτατο

Το πρώτο στάδιο της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο και, σύμφωνα με την Επιτροπή, με βάση τις απαντήσεις που έλαβε, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση της Ε.Ε. Ωστόσο, μετά από και τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες, που φημίζονται για τους υψηλούς τους μισθούς, η Επιτροπή ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να μπει στα “χωράφια” των εθνικών αρχών, δηλαδή σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού ούτε στην εναρμόνιση των συστημάτων.

“Δεν θα υπάρξει ενιαίος κατώτατος μισθός για όλους. Κάθε δυνητική πρόταση θα αντικατοπτρίζει τις εθνικές παραδόσεις, είτε πρόκειται για συλλογικές συμβάσεις είτε για νομικές διατάξεις” σημειώνει η Επιτροπή, στη χθεσινή της ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι “ορισμένες χώρες εφαρμόζουν ήδη άρτια συστήματα”. "Η Επιτροπή επιθυμεί να διασφαλίσει ότι όλα τα συστήματα είναι κατάλληλα, παρέχουν επαρκή κάλυψη, περιλαμβάνουν διεξοδική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και διαθέτουν κατάλληλο μηχανισμό επικαιροποίησης” εξηγεί.

Παρέμβαση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Το έγγραφο του δεύτερου σταδίου της διαβούλευσης καθορίζει πιθανούς τρόπους για τη λήψη μέτρων από την Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κατώτατοι μισθοί καθορίζονται σε κατάλληλα επίπεδα και προστατεύουν όλους τους εργαζομένους. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο, όπως υπογραμμίζεται από τις απαντήσεις των κοινωνικών εταίρων στο πρώτο στάδιο της διαβούλευσης. Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία της Ε.Ε. θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι:

- Εφαρμόζονται εύρυθμα λειτουργούσες συλλογικές διαπραγματεύσεις στον τομέα του καθορισμού των μισθών.

- Τα εθνικά πλαίσια επιτρέπουν τον καθορισμό νόμιμων κατώτατων μισθών και την τακτική επικαιροποίησή τους σύμφωνα με σαφή και σταθερά κριτήρια.

- Οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν ουσιαστικά στον καθορισμό του νόμιμου κατώτατου μισθού προς υποστήριξη της επάρκειας του κατώτατου μισθού.

- Οι διακυμάνσεις του κατώτατου μισθού και οι εξαιρέσεις απ' αυτόν καταργούνται ή περιορίζονται.

- Τηρούνται αποτελεσματικά τα πλαίσια εθνικού κατώτατου μισθού και εφαρμόζονται μηχανισμοί παρακολούθησης.

Απλή οδηγία και σύσταση

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή δεν παίρνει σαφή θέση ως προς το αν η πρότασή της θα είναι δεσμευτική ή μη. Μεταξύ άλλων οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να επιλέξουν το καταλληλότερο είδος πράξης, καθώς η Επιτροπή εξετάζει τόσο νομοθετικές όσο και μη νομοθετικές πράξεις, δηλαδή μια οδηγία στον τομέα των συνθηκών εργασίας και μια σύσταση του Συμβουλίου. Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις της διαβούλευσης έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2020.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL