Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Κ.Μάρκου: Τεράστιο πολιτικό ζήτημα να μην ψηφίζει το σύνολο των εργαζομένων για πρύτανη (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ.Μάρκου: Τεράστιο πολιτικό ζήτημα να μην ψηφίζει το σύνολο των εργαζομένων για πρύτανη (Ηχητικό)

Απαντήσεις που δεν τον έπεισαν έλαβε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη αναφορικά με την συνταγματικότητα ή μη της επιλογής Πρύτανη χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/833882677&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Όπως θύμισε ο κ. Μάρκου, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο κ. Γεραπετρίτης το 2011, ως Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τότε, είχε αποφανθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη τυγχάνει αντισυνταγματική.

«Τότε του είχε ζητηθεί μια γνωμοδότηση για τον Νόμο Διαμαντοπούλου και είχε πει ότι ελέγχεται στα όρια της αντισυνταγματικότητας η πρόβλεψη να μην ψηφίζει το σύνολο του διδακτικού ακαδημαϊκού προσωπικού, για πρυτανικές αρχές. Τώρα το νέο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυρία Κεραμέως προβλέπει να ψηφίζουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ και αφήνει εκτός όλο το άλλο εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και βεβαίως τους υπαλλήλους.

Αυτό που τότε ο κ. Γεραπετρίτης είχε ελέγξει ως ενδεχόμενο αντισυνταγματικό, τώρα προφανώς είναι «συνταγματικό» και απόλυτα «θεμιτό». Προσπάθησε να μας πείσει με ακροβατισμούς που ομολογουμένως δεν κατάλαβα. Όποιος ξαναδεί την παρέμβασή του πραγματικά θα δει ότι δεν καταλαβαίνει», επισήμανε ο κ. Μάρκου.

Για το πολιτικό σκέλος αυτή της διάταξης ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τα εξής:

«Το πολιτικό κομμάτι, που το αναδείξαμε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι δεν είναι δυνατόν ο Πρύτανης και οι πρυτανικές αρχές που ασκούν διοίκηση, να μην έχουν τεθεί στην κρίση του συνόλου των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο. Είναι αδιανόητο και είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Εκτός από τους ιδεολογισμούς, που αν οι συνθήκες τους επέτρεπαν θα ήθελαν ακόμα και να διορίζουν τους Πρυτάνεις, το θέμα είναι ότι σε όσο μικρότερες ομάδες τίθεται η κρίση ενός σώματος, τόσο περισσότερο είναι ελεγχόμενο».

Μιλώντας για τον εξοβελισμό της Κοινωνιολογίας και την επαναφορά των Λατινικών ο κ. Μάρκου είπε:

«Είναι άλλος ένα ιδεολογισμός της κυβέρνησης. Θα θυμάστε ότι ο Γεωργιάδης είχε πει ότι η Κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερούς. Έτσι προχωράνε χωρίς κανένα άλλο επιχείρημα κι ενώ έγινε βομβαρδισμός στην Επιτροπή για τους λόγους της αφαίρεσης ή γιατί τουλάχιστον δεν την βάζουν κατ’ επιλογή. Πραγματικά δεν ήρθε καμία απάντησε σε αυτό το ερώτημα. Ίσως έχουν την άποψη Γεωργιάδη. Η πατρίδα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη εξοβελίζει την Κοινωνιολογία. Τα Λατινικά είναι μια ιστορική γλώσσα και βάση πολλών γλωσσών. Σε επιμέρους σχολές που έχουν συγκεκριμένα αντικείμενα, δεν είμαι αντίθετος, αλλά να εξοβελιστεί η Κοινωνιολογία για χάρη των Λατινικών, αυτό είναι απαράδεκτο.»

Τέλος σχολιάζοντας συνολικά το νομοσχέδιο της Εκπαίδευσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Είναι η τρίτη φορά που συζητάμε διατάξεις του υπουργείου Παιδείας. Αρχικά έφερε την κατάργηση του Ασύλου, μετά την νομιμοποίηση των κολεγίων και τώρα αυτό που έχει διάφορες διατάξεις που κινούνται προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Προαλείφεται να φέρει τον Σεπτέμβριο και τέταρτο, δηλαδή βλέποντας και κάνοντας, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Απλά εξυπηρετούν μικροκαταστάσεις». 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL