Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ελληνοτουρκικά / Ελληνοτουρκικά: Ο ενημερωτικός μαραθώνιος και η Ελλάδα που... δείχνει τα δόντια της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Ελληνοτουρκικά: Ο ενημερωτικός μαραθώνιος και η Ελλάδα που... δείχνει τα δόντια της

Τον... μαραθώνιο της ενημέρωσης του έξω κόσμου για τις ελληνοτουρκικές προκλήσεις συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ελπίζοντας ότι οι δηλώσεις στήριξης από τον «υπουργό Εξωτερικών» της Ε.Ε. (Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου) ή τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ) θα πτοήσουν την Άγκυρα.

Κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε για πολλοστή φορά χθες ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία ενεργεί νόμιμα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τσαβούσογλου αναφερόταν στο θέμα των αδειών για έρευνες μόλις έξι και κάτι μίλια έξω από τη Ρόδο ή την Κρήτη που ζήτησε η τουρκική εταιρεία πετρελαίου και που έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στην Αθήνα -παρά τις ανοησίες του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι τάχα δεν τρέχει τίποτε.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φυσικά και μπορεί να κάνει έρευνες εκεί, στην περιοχή που καθορίζεται από την τουρκολιβυκή συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, την ώρα που η Ελλάδα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η εν λόγω συμφωνία είναι παράνομη.

Το “καυτό” ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν πράγματι στείλει η Τουρκία πλωτά γεωτρύπανα εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως αναγγέλλει ότι θα κάνει εντός του επόμενου τριμήνου. Ή πώς θα αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σίγουρα όχι με τις ατάκες τύπου Αδώνιδος Γεωργιάδη «μην τσιμπάτε σ’ αυτά που λέει ο Ερντογάν».

Ο Δένδιας προσπαθεί τουλάχιστον με τις τηλεδιασκέψεις, χθες με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Ιορδανίας, χωρών που δεν αποτελούν τα ισχυρότερα... αναχώματα στα όποια σχέδια του Ερντογάν.

Μαζί τους συζήτησε σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ τους ενημέρωσε “για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία σύνορά μας, αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων ‘μνημονίων κατανόησης’ με τον κ. Σάρατζ και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας”.

Μεγάλα λόγια

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πάλι, λέει μεγάλα λόγια στη Βουλή όταν ερωτάται για τα παράνομα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα:

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτόν τον δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της έχουμε απάντηση» δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Κι άφησε μάλλον ασχολίαστη την εκτίμηση του βουλευτή ότι η Τουρκία έχει στόχο την πρόκληση θερμού επεισοδίου, αν όχι ευρύτερης αντιπαράθεσης.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια εθνική πρόταση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών από το υπουργείο Εξωτερικών, καταρχήν, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι απαιτείται σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός περί άλλων τυρβάζει -και ενίοτε μπερδεύει την επικοινωνιακή υπεροπλία του στο εσωτερικό με την εξωτερική πολιτική

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL