Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Σαφές μήνυμα Ε.Ε. στην Τουρκία: / Σαφές μήνυμα Ε.Ε. στην Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα Ε.Ε. στην Τουρκία: / Σαφές μήνυμα Ε.Ε. στην Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου

Η Τουρκία συνεχίζει να παίζει με τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας, φροντίζοντας πάντοτε να υπογραμμίζει τη νομιμοφάνειά της, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βγάζει τον εκπρόσωπό της να πετάει την μπάλα στην εξέδρα και να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ζητάει... συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα. Εάν ζούσε ο Πιραντέλο, θα είχε σκάσει από τη ζήλια του παρακολουθώντας τις σουρεαλιστικές επιδόσεις του Στέλιου Πέτσα.

Σκληρή γλώσσα από τον Μπορέλ

Πάντως, τουλάχιστον ο “υπουργός Εξωτερικών” της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ βγήκε χθες να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές της Ένωσης, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και “να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας”. Ο Μπορέλ εμμέσως απείλησε την Άγκυρα με διακοπή του ευρωτουρκικού διαλόγου, λέγοντας πως “ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν”. Αυτό ενδεχομένως να μην αρέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν, που προσδοκά από τον ευρωτουρκικό διάλογο τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. καθώς και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες - αν και ο εν λόγω διάλογος δεν είχε προχωρήσει από τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με τον Μπορέλ, ο διάλογος θα προχωρήσει εάν “κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται”.

Το τουρκικό παιχνίδι

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την πρόθεση της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα έξι και κάτι μίλια ανοιχτά της Ρόδου, της Κάσου ή της Κρήτης, αυτό που έχει ενδιαφέρον στις διατυπώσεις του Μπορέλ είναι το “όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα”. Τα χωρικά ύδατα είναι στα 6 μίλια, η υφαλοκρηπίδα στα 12 - αλλά αυτό το αμφισβητεί η Τουρκία. Όσο για την ΑΟΖ, ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο ούτε την έχει κηρύξει η Αθήνα μονομερώς. Μπορεί η Ε.Ε. και οι περισσότερες ισχυρές χώρες του πλανήτη να συντάχθηκαν με την Αθήνα, όταν αυτή χαρακτήρισε παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα (βάσει της οποίας ετοιμάζεται να δώσει άδεια για έρευνες η Άγκυρα), ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα προχωρήσουν πέραν της φραστικής καταδίκης, εάν και εφόσον αρχίσουν οι έρευνες. Ίσως, απλώς, να πούνε “βρείτε τα”, προσθέτοντας το “τι νόημα έχει με τη σημερινή τιμή να αναζητά κανείς αέριο στην ανατολική Μεσόγειο” - κάτι για το οποίο προσπάθησε προσφάτως να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και ο Μητσοτάκης. Λες και δεν αντιλαμβάνονται όλοι ότι ελάχιστα ενδιαφέρεται για το αέριο ο Ερντογάν, ότι αυτό που προσπαθεί να περάσει -για την ώρα επιτυχώς- είναι το μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία. Μια Τουρκία με εξαιρετικό ταλέντο στη διασταλτική ερμηνεία του διεθνούς δικαίου: «Οι νέες περιοχές που έχουν αιτηθεί τα 'Τουρκικά Πετρέλαια' για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ”, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών - σε απάντηση του αυστηρού διαβήματος που έκανε ο Δένδιας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

Γ. Κατρούγκαλος: Κυρώσεις από την Ε.Ε. στην Τουρκία

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Τουρκίας, επιδίδεται σε έναν... μαραθώνιο ενημέρωσης του υπόλοιπου κόσμου για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά εκ των υστέρων, αφού αυτή εκδηλωθεί. Όπως τονίζει και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος (στον “Αθήνα 9,84”), το ζητούμενο είναι “να κάνουμε ευρωπαϊκές τις κόκκινες γραμμές μας. Και να πιέσουμε την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ώστε να αποτραπεί η αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών μας”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL