Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Γεννηματά προς Μητσοτάκη για το ταμείο ανάκαμψης: / Γεννηματά προς Μητσοτάκη για το ταμείο ανάκαμψης: Να αποφύγουμε σκιώδες Μνημόνιο και πελατειακή διαχείριση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεννηματά προς Μητσοτάκη για το ταμείο ανάκαμψης: / Γεννηματά προς Μητσοτάκη για το ταμείο ανάκαμψης: Να αποφύγουμε σκιώδες Μνημόνιο και πελατειακή διαχείριση

Ανήσυχη, μετά τις σχετικές δηλώσεις Ντομπρόβσκις περί αποδέσμευσης του ευρωπαϊκού πακέτου των 32 δισ. με ενισχυμένη εποπτεία, εμφανίζεται η Φ. Γεννηματά, η οποία εξαρχής είχε χαιρετίσει πανηγυρικά την απόφαση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης. Ανήσυχη όμως δηλώνει και για το πώς θα διαχειριστεί αυτό το πακέτο ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε χθεσινή συνέντευξή της (ΣΚΑΪ) επισήμανε ότι, πέρα από την απόφαση που έλαβε η Κομισιόν, έχει μεγάλη σημασία να παρθεί απόφαση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στέλνοντας το μήνυμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι πρέπει «να δώσει τη μάχη να εγκριθεί το πακέτο χωρίς περικοπές και αστερίσκους». «Αυτό που προέχει είναι να μην έχουμε ένα σκιώδες Μνημόνιο, να το αποφύγουμε» τόνισε.

Σε σχέση με τη διαχείριση του πακέτου από την κυβέρνηση, εμφανίστηκε επιφυλακτική για τους σχεδιασμούς γύρω από την «επιτροπή σοφών» και ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για «να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού» ή για στήριξη πελατειακών συστημάτων. «Ακούω για επιτροπές σοφών. Είναι καλοί οι επιστήμονες» σχολίασε, για να προτείνει ωστόσο «εξαντλητικό διάλογο των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, αλλά και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Σημείωσε ότι η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη και πως το πακέτο θα πρέπει να συνδυαστεί με στοχευμένα κίνητρα, να στηριχθούν η μεσαία τάξη και η μεσαία επιχειρηματικότητα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιβολή της λογικής «μισή δουλειά και μισός μισθός», προσθέτοντας ότι με το πρόγραμμα που προτείνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στοχεύει «να μην έχουμε μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις».

Συμβούλιο αρχηγών για ελληνοτουρκικά

Σε σχέση με την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, η Φ. Γεννηματά ζήτησε αποφασιστικότητα, που απουσιάζει από την κυβέρνηση. Επέκρινε τον Κυρ. Μητσοτάκη για άρνηση σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που θα χάρασσε τις κόκκινες γραμμές, θα έστελνε «μήνυμα ασφάλειας στον λαό και μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». «Πρέπει τώρα να δείξει την αποφασιστικότητα της χώρας» είπε, προσθέτοντας ότι περιμένει από τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, η Φ. Γεννηματά ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές, όπως και τα χαμηλά ποσοστά του κόμματός της, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξη ότι θα αναγνωριστεί η αντιπολιτευτική προσπάθειά της. Καταβάλλει δε προσπάθεια αφενός να υποβαθμίζει τη συζήτηση που άνοιξαν στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματός της και αφετέρου να κρύψει κάτω από το χαλί τις εσωτερικές αντιδράσεις που αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν. «Δεν μπορώ να σκεφτώ καν την εικόνα εκλογών με ουρές, με γάντια, με αποστάσεις, με κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες» δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί εκλογές ενώ δεν έχει ξεπεραστεί η υγειονομική δοκιμασία κι ενώ βρισκόμαστε ενόψει οικονομικής κρίσης. «Η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή και θα πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» τόνισε.

Άλλο διάλογος, άλλο συνεργασία

Ερωτηθείσα για δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως του Δ. Ρέππα, η Φ. Γεννηματά είπε ότι έχουν μιλήσει για διάλογο και όχι για συνεργασία. «Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα μας για διάλογο σε κανένα δημοκρατικό κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» είπε, τονίζοντας όμως ότι «η αυτόνομη πορεία μας είναι απόφαση του συνεδρίου μας», «είναι στρατηγική με ουσία και πολιτικό περιεχόμενο». Παράλληλα, όμως, «φλέρταρε» με τη λογική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς όταν ρωτήθηκε ποιος από τους δύο είναι ο αντίπαλός της, απάντησε ότι «η συντήρηση και ο λαϊκισμός, από όποιον κι αν εκφράζεται, είναι οι αντίπαλοι μου». Η Φ. Γεννηματά επανέλαβε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος στο επόμενο συνέδριο, το οποίο όμως καθυστερεί ακόμα, όπως σχολίασε. «Ασχολούμαστε με τη χώρα, όχι με τον εσωτερικό μας κόσμο» ανέφερε.

Ο Αλ. Χαρίτσης για το «δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Παγκόσμιο σύνθημα ενάντια στις ανισότητες, την κοινωνική αδικία, τις διακρίσεις

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL