Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Ταμείο ανάκαμψης με... μπόλικη εποπτεία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταμείο ανάκαμψης με... μπόλικη εποπτεία!

Το «καρότο» για περαιτέρω «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» θα αποτελούν τα κεφάλαια του νέου ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα συνδεθούν, όπως όλα δείχνουν, με τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπροσώπους του ευρωπαϊκού Τύπου στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα «Τα Νέα», «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών - μελών μέσω μεταρρυθμίσεων». «Στο εργαλείο αυτό υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πώς θα γίνεται η εποπτεία

Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι μέσω του ταμείου ανάκαμψης, και συγκεκριμένα του λεγόμενου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα ανέλθει σε συνολικά 560 δισ. ευρώ (310 δισ. επιχορηγήσεις και 250 δισ. δάνεια) υλοποιείται μια «παλιά» ιδέα που είχε πολυσυζητηθεί στο Eurogroup προκειμένου να δίνονται επιπλέον «κίνητρα» για μεταρρυθμίσεις στις χώρες, ιδίως του Νότου.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη διαδικασία ευρωπαϊκού εξαμήνου για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών, η Επιτροπή κάθε χρόνο εξετάζει τα προσχέδια των προϋπολογισμών και τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων των χωρών της Ε.Ε. και εκδίδει «συστάσεις» για τις οικονομίες τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πραγματικό εργαλείο επιβολής τους. Η σύνδεση, λοιπόν, των νέων κεφαλαίων με συγκεκριμένα ορόσημα και η αποδέσμευσή τους σε δόσεις θα εξυπηρετήσει αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μεταμνημονιακή εποπτεία, οι «συστάσεις» της Επιτροπής συμπίπτουν -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το «πνεύμα» τους- με τις τακτικές αξιολογήσεις των θεσμών.

«Για την Ελλάδα», ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις, «πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές αρχές στην κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

«Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» επισήμανε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Στην Επιτροπή, άλλωστε, δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι η διαδικασία αποδέσμευσης των κεφαλαίων δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση τα Μνημόνια και τους σκληρούς όρους που τα συνόδευαν, αλλά θα είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Στην καινοτομία αυτή είναι περισσότερο από σίγουρο ότι οι «σκληροί» του ευρωπαϊκού Βορρά θα προσπαθήσουν να χωρέσουν όση λιτότητα μπορούν, ωστόσο αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής που θα καθορίζουν την κατεύθυνση των επενδύσεων αλλά και των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να αφορούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Αλ. Χαρίτσης: «Ούτε να το σκέφτεστε!»

«Να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα και από τους πολιτικούς του φίλους» κάλεσε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τις εν λόγω δηλώσεις του Β. Ντομπρόβσκις, που, όπως είπε, «ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας». «Ο ρόλος του πρωθυπουργού - θεατή των εξελίξεων στον οποίο αρκείται μέχρι σήμερα βλάπτει τη χώρα και τους πολίτες της» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «η απάντηση των ευρωπαϊκών λαών και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στις επιδιώξεις του κ. Ντομπρόβσκις και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή στους ομογάλακτους της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, για επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης είναι σαφής: Ούτε να το σκέφτεστε!».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL