Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Της εβδομάδας / Θα κάνει την πραγματική στροφή ο Μακρόν;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Θα κάνει την πραγματική στροφή ο Μακρόν;

Η περίπτωση Sanofi ήταν χαρακτηριστική. Σήμανε συναγερμό στη Γαλλία σε σχέση όχι μόνο με την αναζήτηση του εμβολίου αλλά και με τη γενικότερη πολιτική στον χώρο της δημόσιας υγείας. Η ανακοίνωση εκ μέρους της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας ότι οι ΗΠΑ θα προηγηθούν σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid-19 έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, γιατί οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει μαζικά στις έρευνές της, προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου στη Γαλλία, κάτι που κάθε άλλο παρά σύνηθες είναι. "Οι Αμερικανοί θα έχουν δικαίωμα στην πιο σημαντική προ-παραγγελία, γιατί πήραν το ρίσκο να χρηματοδοτήσουν αυτές τις έρευνες πριν από όλους τους άλλους, ήδη από τον Φεβρουάριο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Sanofi, Βρετανός Πολ Χάντσον, μιλώντας στο Πρακτορείο Μπλούμπεργκ.

Με το που έγινε γνωστή η σχετική δήλωση του Χάντσον, η αντίδραση του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ ήταν άμεση. Σε ανάρτησή του στο Twitter θύμισε την αρχή "της ίσης πρόσβασης όλων στο εμβόλιο", απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Sanofi Σερζ Βαϊνμπέργκ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια "βαθιά γαλλική" κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μακρόν έσπευσε να καλέσει στο προεδρικό μέγαρο τον Π. Χάντσον για να "προχωρήσουν" τα πράγματα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, πάντως, είχε ήδη τηλεφωνήσει στον Βαϊνμπέργκ, οργισμένος, με αφορμή τη δήλωση του Χάντσον, που, η αλήθεια είναι, έπιασε το Παρίσι "στον ύπνο", αιφνιδιάζοντας την εκτελεστική εξουσία. Ωστόσο η υπόθεση αυτή έφερε στο προσκήνιο το ενδεχομένο μιας αλλαγής πλεύσης του Γάλλου Προέδρου σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια του "ελεύθερου εμπορίου" όπως αυτά είχαν καθοριστεί από τον 19ο αιώνα. Μετά από πολλές δεκαετίες, κατά τις οποίες οι παραγωγικές δραστηριότητες των μεγάλων επιχειρήσεων μετακινήθηκαν εκτός Γαλλίας, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Μακρόν, "ήλθε η ώρα επανεξοπλισμού της χώρας". Αφορμή ήταν η έλλειψη των μασκών προστασίας ή βασικών φαρμάκων για τους ασθενείς της πανδημίας, τα οποία παράγονται κυρίως στην Κίνα. "Η κρίση δείχνει ότι δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από μία μόνη χώρα για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά" εξήγησε μιλώντας στη "Monde" η υφυπουργός Οικονομικών Ανιές Πανιέ Ρινασέ.

Ήδη κατά το διάγγελμά του στις 13 Απριλίου ο Πρόεδρος Μακρόν έδωσε τον τόνο, υπογραμμίζοντας ότι "χρειάζεται να ξαναχτίσουμε μια αγροτική, υγειονομική, βιομηχανική και τεχνολογική, γαλλική ανεξαρτησία". Μια τοποθέτηση που σημαίνει ότι πλέον οι γαλλικές εταιρείες δεν θα έχουν την ίδια ελευθερία, όπως είχαν στο παρελθόν, να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες εκτός Γαλλίας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε ομιλία του στη Μιλούζ, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε προϊδεάσει: "Πρέπει να βρούμε την ηθική δύναμη και τη θέληση να παράγουμε περισσότερο στη Γαλλία". "Αυτό ακριβώς αρχίζουμε να κάνουμε με δύναμη και θάρρος σε σχέση με προϊόντα πρώτης ανάγκης για την κρίση αυτή. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά την κρίση" συνέχισε. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να σημάνει γενικότερη στροφή στην οικονομική πολιτική Μακρόν. Δεν είναι όμως και λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για μια καιροσκοπική προσέγγιση που υπαγορεύεται από τις ανάγκες των καιρών. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν κατά πόσο ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει πραγματικά σε μια σοβαρή στροφή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL