Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον ΣΥΡΙΖΑ / Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον ΣΥΡΙΖΑ: Στο 76,1% η αποχή των μαθητών λυκείου από τις σχολικές αίθουσες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον ΣΥΡΙΖΑ / Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον ΣΥΡΙΖΑ: Στο 76,1% η αποχή των μαθητών λυκείου από τις σχολικές αίθουσες

Τα σχολεία άδεια. 400.000 παιδιά έχουν αποκοπεί εντελώς από την εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές Τετάρτη 27 Μαΐου, σε σύνολο 337.664 μαθητών απουσίασαν 205.921, δηλαδή το ποσοστό των απόντων άγγιξε το 61%. Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση της υπουργού Ν. Κεραμέως σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Φίλη.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Αλλά η Ν. Κεραμέως επιμένει στο δικό της αφήγημα και παραποιεί την πραγματικότητα. Το άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες μόνο δεν είναι παρά ένα «κοινωνικό πείραμα» εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών αποφάσισε να μην προσέλθει στα σχολεία σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία από πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την Τετάρτη 27 Μαΐου. Συγκεκριμένα, στα γυμνάσια, σε σύνολο 148.980 μαθητών, απουσίασαν οι 63.479, δηλαδή έχουμε ένα ποσοστό απόντων 42,6%. Όσον αφορά τα γενικά λύκεια, οι αριθμοί δείχνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι αχρείαστο. Γι' αυτό και το 76,1% των μαθητών αποφάσισε να απέχει. Δηλαδή, σε σύνολο 109.284 μαθητών, οι 83.167 δεν πήγαν στα σχολεία. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο στα επαγγελματικά λύκεια, όπου σε σύνολο 64.558 μαθητών απουσίασαν οι 52.722. Το ποσοστό απόντων στα ΕΠΑ.Λ. άγγιξε δηλαδή το 81,6%. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, 6.553 από τους 14.848 μαθητές -δηλαδή το 44,1%- απουσίασαν.

Πέρα από τους αριθμούς, το βασικό ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι 400.000 παιδιά έχουν αποκοπεί τελείως από το σχολείο. Και δεν μιλάμε για την περίπτωση των παιδιών της Γ’ λυκείου, που ούτως ή άλλως μετά το Πάσχα δεν πήγαιναν στα σχολεία και προτιμούσαν να αφιερώσουν χρόνο στο σπίτι για να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές. Τα υπόλοιπα παιδιά, της Α' και Β' λυκείου και του γυμνασίου, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, είχαν τουλάχιστον τη δυνατότητα να παρακολουθούν το μάθημα εξ αποστάσεως. Πλέον, δεν έχουν καμία επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία. Τι θα γίνει μ’ αυτό το θέμα; «Όλη αυτή η αναστάτωση για το τίποτα. Κεραμέως έργα» σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα απαντήσει η Νίκη Κεραμέως;

Η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στη Βουλή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα δώσει απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της απευθείας μετάδοσης των μαθημάτων από τις τάξεις. Πώς θα προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών; Ποια είναι η εταιρεία Cisco, μέσω της οποίας, με αδιαφανείς αναθέσεις, θα γίνεται η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;

Σημειώνεται ότι σε επίκαιρη ερώτησή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έχει ζητήσει την άμεση κατάθεση της έγγραφης διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας με την Αρχή, τη δημοσίευση της Εκτίμησης Αντικτύπου -η οποία είναι απαραίτητη- καθώς και έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και έχει τύχει της έγκρισης από την Αρχή. Παράλληλα, έχει καλέσει την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της τυχόν διαρροής των προσωπικών δεδομένων μαθητών ή εκπαιδευτικών κατά την περίοδο εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης.

Αναφορικά με την εταιρεία Cisco, που έχει αναλάβει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση εις βάρος της διαθέσιμης δημόσιας υποδομής του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ο Ν. Φίλης ζητάει να κατατεθεί άμεσα η έγγραφη συμφωνία που έχει συνάψει το υπουργείο Παιδείας μ’ αυτή την εταιρεία.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Επιτροπή για την Εκπαίδευση (EΤUCE), που αντιπροσωπεύει 132 εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά συνδικάτα, με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και να διεξάγει τη μελέτη αντικτύπου σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ε.Ε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL