Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Μετεξεταστέα στα μαθήματα... κατευνασμού η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετεξεταστέα στα μαθήματα... κατευνασμού η κυβέρνηση

Να διασκεδάσει τις ενστάσεις και τις ανησυχίες τής εκπαιδευτικής κοινότητας για το αχρείαστο ρίσκο του ανοίγματος των σχολείων -και ειδικά των δημοτικών- επιχειρεί με στοχευμένες, επικοινωνιακές κινήσεις η κυβέρνηση. «Θετική είναι η εικόνα και από την επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης» ισχυρίστηκε -σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου- ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης «με τους ηγέτες οκτώ χωρών (Αυστρίας, Δανίας, Τσεχίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ισραήλ) που διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με επιτυχία» και ενώ το κρίσιμο «τεστ» που αφορά την επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα!

Η συνάντηση

«Προφανώς είναι πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση» αναγκάστηκε να αναγνωρίσει η Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο της συνάντησής της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οχυρώθηκε ωστόσο πίσω από την «ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών», λέγοντας σε καθησυχαστικούς τόνους ότι «είναι οι ίδιοι ειδικοί οι οποίοι μας έχουν καθοδηγήσει άριστα μέχρι τώρα κι έχουν βοηθήσει καταλυτικά προκειμένου η χώρα να πετύχει αυτή την εξέλιξη αναφορικά με την πανδημία». Η υπουργός Παιδείας αποδίδει την κυβερνητική πρωτοβουλία στο γεγονός ότι «πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή στην κανονικότητα» εστιάζοντας «στην προστασία της δημόσιας υγείας» και «στα μέτρα προστασίας και πρόληψης». Υπενθυμίζεται, εντούτοις, ότι στους κόλπους της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας διατυπώνονται διαφωνίες για την επιστροφή των μαθητών του δημοτικού στα θρανία λόγω της αδυναμίας στις μικρές ηλικίες να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

«Ήταν πολύ κρίσιμο να ξεκινήσουν τα σχολεία» επισήμανε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ωστόσο ότι «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ανησυχία σε όλους μας, στους γονείς, στην κυβέρνηση, σε όλους». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα «όλα να πάνε καλά» τονίζοντας ότι «ο φυσικός χώρος και από πλευράς εκπαιδευτικού έργου, αλλά και κυρίως από την πλευρά της κοινωνικότητας, της κοινωνικής επαφής, είναι το σχολείο».

Αιχμές από «Τα Νέα» μέσω... Σουηδίας

«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση μετά την απόφαση για επαναλειτουργία των δημοτικών χτύπησε και ο συμπολιτευόμενος Τύπος. Στο μικροσκόπιο των ενοίκων του Μαξίμου τέθηκε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» με πηχυαίο τίτλο: «Συναγερμός από τη Σουηδία» για την υγειονομική κατάσταση στα δημοτικά σχολεία της σκανδιναβικής χώρας που δεν έπαψαν να λειτουργούν. Ως αιχμηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ερμηνεύεται και η αναφορά στη «βιτρίνα» της εφημερίδας πως «κορυφαίοι επιστήμονες παραδέχονται ότι κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό ρόλο των μαθητών», ενώ φιλοξενείται και η αποστροφή ανάρτησης του Ηλία Μόσιαλου στα κοινωνικά δίκτυα που αναφέρει: «Ας μην ξεχνάμε ότι 107 άτομα κόλλησαν σε γερμανική εκκλησία».

Αντίσταση Μητσοτάκη...

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, το 66,8% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου. Σ’ αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός -με το βλέμμα στις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων που επιζητούν να περισώσουν ένα μέρος των διδάκτρων- σημείωσε ότι «εάν άκουγα τις δημοσκοπήσεις, δεν θα άνοιγα τα σχολεία». Φορώντας δε φιλολαϊκή μάσκα, υποστήριξε ότι «τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο. Είναι μεγάλο το διάστημα που μένουν εκτός κι αυτό βλάπτει τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων».

Ψέματα ξανά

«Δυστυχώς, η κυρία Κεραμέως είπε ψέματα για ακόμη μία φορά» υπογράμμισε (Οpen TV) o αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος μετά τον ισχυρισμό της υπουργού Παιδείας τη Δευτέρα (σε σχετική ερώτηση της «Α») ότι συναντήθηκε με τη ΔΟΕ πριν την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δημοτικών! «Είπε ότι υπήρχε επικοινωνία. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Ζητήσαμε συνάντηση με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπήρξε καμία απάντηση, ενώ με το υπ. Παιδείας έγινε μια συζήτηση εν μέσω της πανδημίας, όπου ουσιαστικά μας είπαν ότι όταν είναι να ανοίξουν τα σχολεία, θα συζητούσαμε» τόνισε ο Γιώργος Τρούλης. Ήδη η εκπαιδευτική κοινότητα υπενθυμίζει πως η Ν. Κεραμέως «συνελήφθη ψευδόμενη» και όταν υποστήριζε πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει εγκρίνει τη «ζωντανή μετάδοση» των μαθημάτων στη σχολική τάξη...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL