Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ευκλ. Τσακαλώτος: Το Μένουμε Όρθιοι2 δεν είναι η τελευταία μας λέξη (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκλ. Τσακαλώτος: Το Μένουμε Όρθιοι2 δεν είναι η τελευταία μας λέξη (Ηχητικό)

Tο Μένουμε Όρθιοι 2 είναι γέφυρα προς το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που θα απαντά σε πολύ μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την κρίση, προς μία διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική αντίθετη με την λογική της εσωτερικής υποτίμησης που άρχισαν να εφαρμόζουν ξανά στη ΝΔ αμέσως μόλις εκλέχθηκαν ασχέτως κορωνοϊού, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Σχολιάζοντας το παράδοξο ότι τα ΜΜΕ που αποσιώπησαν το #ΜένουμεΌρθιοι2 στη συνέχεια προέβαλαν την απάντηση Σταϊκούρα σε αυτό χωρίς μάλιστα να δείχνουν να γνωρίζουν σε τι... απάντησε, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η απάντηση του κ. Σταϊκούρα στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ #ΜένουμεΌρθιοι2 είναι εξαιρετικά αδύναμη. Και είναι εξαιρετικά αδύναμη, γιατί δεν φοβάται την δημοσιότητα, είπε ο κ. Τσακαλώτος. Όταν πηγαίνουν συνεχώς στα κανάλια (έστω όχι σαν το άπιαστο ρεκόρ του Άδωνι Γεωργιάδη) και δεν τους θέτουν «δύσκολες» ερωτήσεις, δεν έχουν διαβάσει οι δημοσιογράφοι τι έχουμε πει εμείς, να τους κάνουν ερωτήσεις για όσα έχουμε πει, ο Τσακαλώτος, η Αχτσιόγλου, ο Παππάς, ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή η εξαφάνιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε, η αδυναμία των δημοσιογράφων να βάλουν δύσκολες ερωτήσεις, να μεταφέρουν την σγωνία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνει και την κυβερνητική εκφώνηση πολύ αδύνατη, επηρεάζει την ποιότητα της πολιτικής τους. Ο δημόσιος διάλογος βελτιώνει και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν υπάρχει πια. Έχουν μεγάλη ευθύνη τα ΜΜΕ και φαίνεται στην απάντηση του κ. Σταϊκούρα, που προσπάθησε να αποδομήσει το #ΜένουμεΌρθιοι2 και έκανε πάρα πολλά απλοϊκά λάθη. Και τα κάνει γιατί δεν φοβάται την δημοσιότητα, την αντιπαράθεση, που απλούστατα δεν υπάρχει.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/828982390&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Έχουμε μάθει από την κρίση, συνέχισε ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να μην μπούμε σε φαύλο κύκλο ύφεσης και περιοριστικών μέτρων, όπου το χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται και αναγκαζόμαστε να πάρουμε επιπλέον μέτρα. Έχουμε μεγάλο άγχος στο ΣΥΡΙΖΑ, να το αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο. Γι` αυτό λέμε «τώρα μεγάλη υποστήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, των ανθρώπων εκτός αγοράς εργασίας και των επισφαλών εργαζόμενων», όσων ζουν όλο το χρόνο με επτά μήνες δουλειά στον τουρισμό. Αυτό θα περιόριζε και την ύφεση, αλλά και την απώλεια εσόδων που ο κ. Σταϊκούρας λέει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψιν. Υπολογίζουμε και πόση εκτιμά την ύφεση η ΝΔ και άρα την απώλεια εσόδων. Αλλά συγχρόνως λέμε πως όσο πολλά είναι τα εμπροσθοβαρή μέτρα, τόσο λιγότερη θα είναι η απώλεια. Μας λέει ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις, ενώ ειδικά στον τουρισμό αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις δίνουμε περισσότερη στήριξη και στις ασφαλιστικές εισφορές και στους μισθούς -αλλά βάζουμε όρια ότι πρέπει να κρατήσουν εργαζόμενους. Δηλαδή επιδοτούμε την εργασία, όχι την ανεργία. Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και με άλλο τρόπο, βάζουμε την μη επιστρεπτέα ενίσχυση που δεν θα δώσουν πίσω, άρα δεν θα βγουν από την κρίση με ακόμη περισσότερα χρέη. Είναι δύσκολο να γίνει συζήτηση σε αυτή την βάση, όταν δεν διαβάζει προσεκτικά το ΥΠΟΙΚ τι ακριβώς λέμε. Να υπάρχουν κριτικές, αλλά σε αυτά που λέμε. Τις αναστολές φόρων και εισφορών της ΝΔ, την επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτές θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ενώ βγαίνουμε από την κρίση ή τις κανονικές υποχρεώσεις τους; Από ότι φαίνεται, αυτές οι επιχειρήσεις, αυτοί οι εργαζόμενοι, θα έχουν «λεφτόδεντρα»...

Εμείς, τόνισε, έχουμε αρχές στο πρόγραμμά μας, το #ΜένουμεΌρθιοι2:

- να ληφθούν μέτρα εγκαίρως και γρήγορα και να καλυφθεί πολύς κόσμος για να μην βαθύνει η κρίση

- τίποτε δεν δίνεται για τίποτα, η βοήθεια στις επιχειρήσεις δημιουργεί υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις, όχι να αλλάζουν θέσεις εργασίας και εργασιακές σχέσεις, ισχύει και για τις μεγάλες επιχειρήσεις

- ο δημόσιος έλεγχος, μόνο το Δημόσιο μπορεί να συντονίζει και τον ιδιωτικό τομέα και τον κοινωνικό τομέα και τον δημόσιο τομέα.

Βεβαίως, διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος, επιχειρήσεις σαν την Aegean αλλά και άλλες επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστούν βοήθεια, αλλά δεν γίνεται να υπάρχει η λογική «όταν τα πράγματα πάνε καλά τα κέρδη ιδιωτικά, όταν δεν πάνε καλά κοινωνικοποιούνται οι ζημιές». Διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση θα υπάρχουν, αλλά όταν βοηθάται μία μεγάλη επιχείρηση, πρέπει ο λαός να ξέρει ότι συμμετέχει στην άνοδό της και τα καινούργια κέρδη της μετά την κρίση. Μπορεί να γίνει π.χ. με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ή όπως σε άλλες χώρδες να υπάρχουν στα ΔΣ αντιπρόσωποι του κράτους, για συντονισμό πολιτικής στο πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα. Να ξέρουν οι πολίτες που δίνουν βοήθεια ότι θα συμμετέχουν στο μέλλον, στην ανάκαμψη. Αλλιώς είναι κενό γράμμα το σύνθημα κυβέρνησης και Κ. Μητσοτάκη ότι «τα βάρη της κρίσης πρέπει να επιμεριστούν δικαίως», ειδικά όταν δεν βοηθάς μεγάλες ομάδες πληθυσμού, από τους εργαζόμενους στον πολιτισμό ως την μερική και εποχιακή απασχόληση, αλλά βοηθάς τις μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.

Στο Μένουμε Όρθιοι 2 αντίθετα προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι έχει περιεχόμενο η λέξη «δικαιοσύνη» και στις δύσκολες στιγμές και όταν ξεφύγουμε από αυτές, είπε ο κ. Τσακαλώτος. Είναι πρόγραμμα-γέφυρα με το εκλογικό πρόγραμμα που θα απαντά σε πολύ μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την κρίση, τι παράγουμε, πώς παράγουμε, για την κλιματική αλλαγή, για έναν διαφορετικό ρόλο του δημόσιου τομέα, την διαγενεακή δικαιοσύνη. Δεν είναι η τελευταία μας κουβέντα το #Μένουμε Όρθιοι2, πηγαίνοντας στο Συνέδριο και την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπάρχει διαδικασία συζήτησης αυτού του προγράμματος. Είναι η γέφυρα προς μία διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

Η εσωτερική υποτίμηση των πρώτων δύο μνημονίων δεν έστρωσε το δρόμο για μία διαφορετική ανάπτυξη, χωρίς χαμηλούς μισθούς με άθλιες εργασιακές σχέσεις, με καινοτομία και νέες παραγωγικές δραστηριότητες, νέες μορφές παραγωγής στον ιδιωτικό, τον κοινωνικό, τον δημόσιο τομέα. Οι μειώσεις μισθών των κυβερνήσεων της ΝΔ που συνέχισαν αμέσως μόλις εκλέχθηκαν ασχέτως κορωνοϊού, η απορρύθμιση της εργασίας, θεωρούμε ότι δεν αποτελούν βάση. Το #ΜένουμεΌρθιοι2 δίνει αρχές για να λυθούν μεγαλύτερα ζητήματα στηρίζοντας τον κόσμο της εργασίας, τις μικρές επιχειρήσεις και μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL