Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ομολογία Μητσοτάκη: "Με φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομολογία Μητσοτάκη: "Με φοβίζουν οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη"

Το έδαφος για νέα μέτρα μνημονιακής κοπής καλλιέργησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Star) προδιαγράφοντας τη ζοφερή πορεία τΉς οικονομίας. «Δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο τραγική η κατάσταση στον τουρισμό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα συνέδεσε το ύψος της ανεργίας με την προσέλευση των τουριστών! Σημείωσε, μάλιστα, ενόψει της οικονομικής πανδημίας, ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη» πραγματοποιώντας την εξής ιεράρχηση: «Η ζημιά πρέπει να μοιραστεί ως εξής: πρωτίστως να πάρει το κράτος ένα μεγάλο βάρος, ο επιχειρηματίας μετά άλλο ένα κι ένα μικρό μερίδιο εκ των πραγμάτων μπορεί να το επωμιστεί και ο εργαζόμενος».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «μεταξύ 5% - 10% θα είναι η ύφεση στη χώρα», λέγοντας απροκάλυπτα ότι «με φοβίζουν οι επιπτώσεις τΉς κρίσης στη μεσαία τάξη» κι ότι «δεν έχουμε κανέναν σκοπό να εξωραΐσουμε την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Δεν λέω ότι αυτό είναι ο επιθυμητός στόχος, αλλά σίγουρα αυτό το οποίο ακούω από την αγορά είναι ότι βοηθήσαμε»!

«Θα ήθελα οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές» ήταν δε η... σθεναρή αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ανυπέρβλητα κριτήρια που θέτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την «αιμοδότηση» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναλώθηκε δε στο ευχολόγιο «εκεί που θα υπάρχει και κρατική εγγύηση στις χρηματοδοτήσεις που θα δίνουμε να ωφεληθούν περισσότερες εταιρείες».

ΕΣΥ σε συνεργασία με τους ιδιώτες...

Επιδιώκοντας να αποδομήσει προκαταβολικά τις προτάσεις τής αξιωματικής αντιπολίτευσης (η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν τις ανακοινώσεις του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»), είπε ότι «δεν πρέπει να μπούμε σε μια πλειοδοσία παροχών ανέξοδων. Τόσα εμείς, να έρθει η αντιπολίτευση να πει τόσα επί δύο». Υπό αυτό το πρίσμα, φόρεσε το προσωπείο της συναίνεσης λέγοντας ότι «εάν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες είναι τεκμηριωμένες και οι οποίες αντιμετωπίζουν πτυχές του προγράμματος που ενδεχομένως δεν τις έχουμε καλύψει, είμαι ο πρώτος ο οποίος θα έρθει εδώ να τις συζητήσει με την αντιπολίτευση».

Ο πρωθυπουργός, αφού ανέδειξε την «τεράστια σημασία και συμβολή» του ΕΣΥ στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, δεν απέκρυψε το... διαχρονικό όραμά του «να σχεδιάσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημόσιο, το οποίο θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα μπολιάζεται όπου χρειάζεται από καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα».

Εντολή τετραετίας και ανασχηματισμός

Φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, στον απόηχο της αποκαρδιωτικής εικόνας που περιέγραψε, επιχείρησε να βάλει ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Μα αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα; Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη. Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής» - ενώ από το Μαξίμου πήγαζαν τα σχετικά σενάρια για να «καεί» η απλή αναλογική. Επιχειρώντας δε να απαντήσει στους υπέρμαχους των εκλογών λόγω της ακύρωσης του «γαλάζιου» προεκλογικού προγράμματος επισήμανε ότι «ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος. Μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα. Πήρα μια εντολή τετραετίας. Έχουμε 158 βουλευτές».

Ανοιχτό άφησε ωστόσο το ενδεχόμενο ανασχηματισμού εντός του καλοκαιριού λέγοντας ότι «αυτό (σ.σ.: ο ανασχηματισμός) θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι του παρόντος». Στρέφοντας δε το βλέμμα στους «αδύναμους κρίκους» της κυβέρνησης, κατέληξε ότι «όλα τα πολιτικά στελέχη δοκιμάζονται και έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL